Category: Türkçe

Date:

Okul başladı ya, yine bir curcuna, uzun zamandır yazamadım. İlk haftamızda ders/bitirme tezi ve kulüp işleri peşinden koştuk durduk. Dönem yüküm konusunda birtakım seçiş(vazgeçiş)lerde bulunmak zorunda kaldım, son sınıf olma ve Olcay hoca faktörü sebebiyle derslerim hiç beklemediğim kadar yoğun geçecekti.

Bitirme Tezi: Taner ve Kristin hocamız ile Remzinin üzerinde çalıştığı araba sürme davranışı üzerinden sürücü tanıma projesini geliştirecek, hızlandıracağız. Bu projede arabayı kullanan kişinin arabanın sahibi ya da yetkisiz bir kişi olup olmadığını tespit etmeyi, sürücüye göre özelleştirilmiş bir sürüş rahatlığı sunmayı amaçlıyoruz. Matlab öğrenmek, bazı darboğazları Cye kaydırmak gibi öndüşüncelerimiz var ama Cye geçemeyebiliriz çünkü prtools adlı Matlab kütüphanesi kullanılmış. Bunun C sürümünü bulmak ve Matlabın bunu kullanmasını sağlamak gerekiyor. Böyle bir şey nasıl yapılabilir bilmiyorum. Yavaş yavaş araştıracağız.

Yazılım Mühendisliği: Olcay hocamız sağolsun, ilk defa verdiği bu derste bizi denek olarak kullanmak istiyor gördüğümüz kadarıyla. Bizden (her gruptan) mevcut ders seçimi sistemimiz olan Campus Online sistemini Java ile yazmamızı istedi. Veritabanı olarak ise sadece XML kullanılacak. Sistemin yapısını çok düşünmemiş olacak ki, web tabanlı olması durumunda framework kullanmaya izin verip vermeyeceği konusunda kararsız kaldı, bunlar sonra konuşulacak işler deyip geçiştirdi. Sanırım JSP/JSF türü bir çatı kullanmamıza bile izin verilmeyecek. Şu durumda Swing ile GUI tabanlı, TCP/IP veya HTTP talepleriyle çalışan bir sunucu-istemci modeli çok daha mantıklı görünüyor. Bakalım, şu anda Google Code üzerinde proje açıp proje arkadaşlarımıza (Cengiz, Sezin ve Tuğba) SVN öğretiyoruz (ben ve Remzi) :)

Biyoinformatik: Algoritma dersinin benzeriymiş. Oldukça eğlenceliye benziyor, ek olarak birtakım makina öğrenmesi algoritmalarını öğreneceğiz. İlk derste (en az metal ile) para üstü verme problemi üzerinde çalıştık. Faydalı olacağına inanıyorum ancak ödev ve projeleri ile zorlayacağa benziyor. Projelerde yine Java kullanma kısıtı var Olcay hocamızın.

Ah Java,
Vah Java,
Çıkmasan olmaz mı karşıma?!

Bilgisayar Ağları: Derse girmeden önce baktığım ders slaytlarının gözümü korkutmasına rağmen hocamızın [ilk duyuşta anladığım(ız)] aynı şeyi 10 defa anlatması sebebiyle kolay geçeceğini düşünüyorum.

Kültürel Antropoloji: İnsanlar neden farklıdır? Kültürler nasıl oluşur tarzı soruları irdeliyoruz bu derste. Dersi alırken sıkıcı olacağını düşünmüştüm ama ilk dersten sonra gördüm ki benim gibi psikolojiye meraklı birisi için bu ders eğlenceli geçeceğe benziyor.

Her seçiş bir vazgeçiştir sözünden yola çıkarak mevcut yüküme yoğunlaşmaya karar verip Toplumsal Gönüllülük dersimden (yazılım müh. toplantısıyla çakışıyor ve ağır ders yükü var diye) ve kurtarma simülasyonu projesi üzerinde çalışmaktan vazgeçtim. Belki boş vakit kalırsa gönüllü olarak yine katkıda bulunurum. Şu durumda son dönemim için 2 ders bırakmış oldum. Çok kasmanın alemi yok. 3 gün ders 4 gün tatil şeklinde geçecek bu dönem, tabi tatil süresince bol bol çalışmam gerekiyor :D

Okul başlarken kulüp etkinliklerimiz de tam gaz gidiyor. Cumartesi günü CEBIT gezisi düzenlendi. Ben ise önümüzdeki hafta vereceğim 4-5 Linux semineri için sunum hazırlamam gerektiğinden gidemedim. Aslına bakılırsa 2004ten beri artık fuarların tadının kalmaması sebebiyle gitmeyi de düşünmüyordum. Giden arkadaşlar genel olarak oyun konsollarında oyun oynayarak eğlenmişler. Öğrenme, tecrübe ve fayda edinme açısından memnun olduğunu söyleyen göremedim :) Neyse, eğlence de iyidir. Dersler başlayınca pek vakitleri kalmayacak ne de olsa

Seminer demişken, gelecek hafta kısmetse IT101 - Bilişim kültürü derslerine (4 sınıf) girecek ve derste Linux ve Pardus konulu seminer vereceğim. Böylece (derslere katılan) tüm birinci sınıflara Linuxu tanıtma fırsatı bulmuş olacağım. Diğerleri için ise 15 Ekim Çarşamba günü 15-17 arasında DMF-114 salonunda ayrı bir seminer vereceğim. Volkan ise pazartesi günkü derste sunumumu dinleyip perşembe günü aynı saatte olan iki sınıftan birine (eğer tek sınıfa toplanamazlarsa) konuşmacı olarak girecek. İlginç bir tecrübe olacağına eminim :) Seminerlerde birer Linux kitabı, çarşamba günü bir pardus penyesi ve tüm katılımcılara (TÜBİTAK desteğiyle) Pardus 2008.1 CDsi dağıtmayı düşünüyoruz.

Paket arama projesinin ise test+sayfalandırma işleriyle uğraşıyorum, bitmedi gitti :) Böylece bir haftada proje bitmeyeceğini öğrenmiş oldum. Sürekli bir şeyler çıkıyor. Extreme Programming böyle bir şey olsa gerek...


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus