Beyin fırtınası yapmayı severim. Çoğu zaman güzel bir fikir bulup bunu zaten yapan başka birisinin olduğunu görsem de yılmadan mantıklı-mantıksız, komik-ciddi, yapılabilir-zorluklarla dolu çeşitli fikirler üretirim. Ancak hayat koşuşturmacası sebebiyle sadece az bir kısmını gerçekleştirme fırsatı bulabiliyorum. Bu fikirlerin hepsini gerçekleştiremeyeceğim için belki bir yapan çıkar da insanlığa faydası olur ümidiyle paylaşım yoluna gitmek istedim. Bazıları saçma, yapılamayacak kadar zor, yapılmış, vs. olabilir. Ancak buradan esinlenerek başka fikirlerin de doğabileceğini düşünüyorum. Görüşlerinizi beklerim. Bununla birlikte bu fikirlerin dışında sizin için özel yeni bir proje fikri üretmemi isterseniz maalesef mümkün değil. İlham geldikçe zaten burada paylaşıyorum.

Sonrasında Proje fikirlerini nasıl hayata geçirebilirim yazımı okumak isteyebilirsiniz.

Mobil

Android veya iOS geliştirme eğitimleri alarak burada listelediğim mobil uygulama fikirlerini geliştirmeye başlayabilirsiniz!

  • Philips Hue ampüllerini rastgele saatkerde yakan uygulama: (Evde birisi var gibi göstermek için)

  • Taksi paylaşımı: Araba paylaşımı uygulamaları mevcut. Hem taksinin hem de ödemenin paylaşımı için bir uygulama yapılabilir. Belli alandaki insanlar ya da arkadaş grupları ortaklaşa bir taksi tutabilir, ödemesini paylaşabilir.

  • NFC ile Instant App: Android'in yeni sürümleriyle beraber instant app'ler geliyor. NFC okuyucu vasıtasıyla gittiğiniz bir mekanda o mekana özel uygulamayı açabilmenizi sağlayan bir mobil uygulama.

  • Fotoğrafla Çeviri: Yurtdışında yaşamaya başladığınızda eşyaların isimlerini bulmak eziyet haline gelebiliyor, bazen sözlükler yetmiyor. Türkçe'sini bildiğiniz bir şeyin İspanyolca'sını bulmak zor olabiliyor. Çünkü birebir çeviri olmayabiliyor, İngilizce üzerinden çevirince anlam kayması olabiliyor. Bunun yerine Türkçesini girdiğinizde fotoğrafını bulup ondan doğrudan ispanyolcasına çeviren bir hizmet güzel olabilirdi.

  • Mobil Eskicim: Fazlalıkları alması için en yakın eskicinin çağrılabileceği mobil uygulama. Eskicilerin dolanma rotasını gps'ten takip eder, kişi vermek istediği ürünlerin fotoğrafını yükler. Yakınlardaki eskiciler almak isterse uğrar. Arabaya da şarj aleti takılıp teker döndükçe telefon şarj edilebilir.

  • Önmuayene: Mobil ya da online ortamda hastalar hekimlere gelmeden önce şikayetlerini belirtsin. Hekim muayene öncesi ek sorular sorabilsin, ek tahlil isteyebilsin. Muayene sonrası Hekim bulguları ve teşhisi yazsın. Bir yapay zeka da hasta şikayetlerini, tahlillerini ve yanıtlarını okuyarak hastalık tahmini yapmak için bu verileri eğitim verisi olarak kullansın.

  • Bilinmeyen numara sekreteri:: Bilinmeyen bir numaradan gelen çağrıları robotik sekreter karşılasın. Eğer insansanız 0’ı tuşlayın desin telefon. Böylece reklam amaçlı otomatik bant kayıtlarından kurtulmuş oluruz. Benzer şekilde araba sürerken de acilse 0'ı tuşla şeklinde bir yönlendirme yapılarak gereksiz (tanıdık / tanımadık) aramalardan kurtulunmuş olunur.

  • Kargom nerede: Kuryenin nerede olduğunu ve o günlük tahmini rotasına ve gidişatına bakarak bulunduğunuz konuma ne zaman ulaşacağını tahmin eden bir mobil uygulama. Kişinin şu saatlerde evde yokum demesi üzerine rota güncellenebilecek.

  • Dijital Garanti Belgesi: Garanti belgeleriyle uğraşmak ve onları faturanın yanında saklamak zorunda olmak sıkıntı verici. Kaybolabiliyorlar ve yer kaplıyorlar. Keşke bu belgeler de dijital olsaydı. Fatura kesildiğinde sisteme otomatik bir garanti belgesi tanımlansaydı. Ürün elimize ulaşınca da biz onaylayabilseydik.

  • Yolcu Mobil Şikayet: Taksi ve otobüs şoförlerini kolayca şikayet edebileceğiniz bir mobil uygulama.

  • ArşivNumara: Bazı kimselerle artık görüşmediğimiz için rehberimizden silmek isteyebiliyoruz. Ama ola ki ileride ararsa mahçup olmayalım diye silemeyebiliyoruz. Öyle bir mobil uygulama olsa ki her çağrı geldiğinde arayan numara rehberde yoksa kendi kayıtlarına bakıp arayanın ismini ekranda gösterse. Rehber ve Whatsapp listesi iletişimde olmadığımız kimselerle dolmasa. Sadece gerektiğinde konuşabilsek.

  • Spam SMS Şikayet: Şu anda istenmeyen SMS'leri şikayet edebileceğimiz bir site mevcut ancak kayıt girmek çok emek istiyor. Keşke bir mobil uygulama olsa da SMS bilgisini doğrudan çekse, bizi ekran görüntüsü ve elle mesajı girme derdinden kurtarsa.

  • Mobil Otopark: Özel otoparklar için ISPARK uygulaması gibi bir uygulama. Şuraya gideceğim diyeceksin. En yakın boş otoparkı gösterecek. Ücret karşılığı belirli bir saat aralığını plakana rezerve edebileceksin. Başkası kapmasın diye rezervasyon anından itibaren ücretlendirme başlayacak. Otoparkın fotoğrafları konulabilecek, kamera görüntüleri ve doluluk durumu anlık görülebilecek. Ne kadar boş yer kaldığı slotlara konulan cihazla tespit edilecek. Düzenli kullananların istatistiği yapılarak otoparkın hangi gün ve saatlerde ne doluluk oranına sahip olduğu analiz edilebilir. Bu sayede müşterilere mobil uygulamadan bu bilgi sunulabilir. Boş saatlerde indirime gidilebilir. Yoğun saatlerde ücret artırılabilir. Araçlar tahmini giriş ve çıkış saatini belirterek indirim alabilsinler. Ödeme plakaya ve süreye bakarak otomatik hesaplanabilsin. Veri madenciliği ile kaç yer vardır tahmini. Alakalı bir projeyi Fujitsu yapmış.

  • Vardiya Saatleri: Vardiyalı çalışan, nöbet tutan kişilere (doktor, polis, şoför, işçi) ulaşmak zor olabiliyor. Uyku esnasında uyandırma endişesiyle aramaya çekinebiliyoruz. Öyle bir uygulama olsaydı ki kişi hangi saatlerde mesaide, hangi saatlerde uykuda olacağını belirtebilseydi de o saatlerde rahatsız etmeseydik.

  • Mobil Paket Takibi: Internet paketleri operatörden gelen hediyelerle birlikte düzensizleşebiliyor. Bu da telefonda bulunan veri kullanım takibinin şaşırmasına, yanlışlıkla kotayı aşmanıza ve yüksek tutarlar ödemenize sebep olabiliyor. Öyle bir mobil uygulama olsaydı ki bu metinleri takip ederek paketinizin bitmek üzere olduğunu size söyleyebilseydi.

  • Glisemik indeks: Bir mobil uygulamayla gıdaların glisemik indeksleri kolayca aranabilseydi. Mevcut uygulamalar var ama kullanıcı dostu değil ve arama özelliği yok ya da gelişmemiş.

  • Fotoğraf Paylaşımı: Fotoğraf gezilerinde arkadaşlarınız kendi makinesiyle sizi çektiğinde bu fotoğrafları anında almanız mümkün olmayabiliyor. Bu sebeple birçok kişi kendi makinasıyla çektiriyor. Halbuki bir mobil uygulama ve telefona takılan SD to miniUSB / bluetooth) / WiFi aparatı olsaydı, makinayla çekilen fotoğraflardan sizin yüzünüzü barındıran fotoğrafları seçip telefonunuza kopyalasaydı. Şu anda SD to miniUSB/USB/Wifi araçları ve hatta doğrudan Wifi destekli SD kartlar mevcut ama tek tek fotoğrafları gezmeniz gerekiyor.

  • Gezi grubu takibi: Fotoğrafçılık vb amaçlarla grupça gezilere gittiyseniz “şuraya da bakayım ya” diyerek gruptan ayrılmanızla grubu kaybetmenizin bir olduğu durumlar olmuş olabilir. Ondan sonra telefonla arayıp “neredesiniz şurada mı burada mı, ya buraları da hiç bilmiyorum nasıl bulacağım sizi” gibi telaşa girersiniz. Bir mobil uygulama olsa ve grup üyeleri seyahate çıkarken o seyahate özel sanal gruba katılsalar, ardından bu gibi kayıp durumlarda gruptaki birisinin GPS’ini açması, kaybolan kişinin gruba yetişmesi için yeterli olurdu. Program otomatik olarak kaybolan kişiye yol tarifi yaparak gruba yetişmesini sağlardı. Benzer uygulamalar var ancak her gezi için ayrı grup oluşturma imkanı yok gibi.

  • Fotoğrafımızı çeker misin? Yabancı birisine “fotoğrafımızı çeker misin” diye telefonunuzu verdiğinizde çalmaya kalkarsa? Koşuyor olmasından / x saniye sonra şifre sorup şifreyi girememesinden çalındığını anlayıp (hırsız var diye) alarm çalan, gps’ten konum takibi başlatan uygulama. Bataryayı çıkarmayı akıl ederse çalışmaz tabi.

  • Vefa projesi: Gmail, Facebook, Whatsapp, Telefon kayıtlarını okuyup X kişisini 3 aydır aramadın, ara onu, bağlantıyı koparma diyen bir mobil uygulama. İş bağlantısı odaklı bir benzeri 2017'de ortaya çıkıyor.

  • Kan Bağışı Platformunda konum bazlı mobil yaklaşım

  • Gasp alarmı: Gasp durumunda basılacak özel bir tuş kombinasyonunu anlayarak gerekli merciilere GPS ile konumunu haber veren bir uygulama. Benzerleri mevcut ancak farklı SIM card takıldığı zaman bu uyarıyı yapıyor. Pekala arkadaşım kartını benim telefonuma takmış da olabilirdi. (Doğa Güçlü arkadaşımdan gelen öneri: gasp durumunda tuşa basmaya fırsat olmaz, düzenli olarak bulunduğu konumu bir yere bildirsin, bu tarz projeler yapılmış).

  • Rastgele birini ara: Bir cep uygulaması. Her gün rastgele birisini aramanızı sağlar, böylelikle “kimi arasam şunu mu bunu mu, boşver ya” diyerek insanlarla bağlantınızı koparmanızı engeller.

  • Uyandırma Programı: Bilgisayara veya cep telefonuna yapılabilir. Uyandırırken çaldığı rahatsız edici sesi ancak sorduğu rastgele soruya (her gün farklı bir soru) mantıklı bir cevap verilmesi durumunda kapatan bir program olsaydı “Aaa alarmı kapattığımı hiç hatırlamıyorum” sorunlarına çare olabilirdi. Yani gerçekten uyandın mı kontrolü yapmak gerekli. “Okulun hangi semtte?”, “Almanya’nın başkenti?” “343/5=?” vs.

  • Mobil Şikayet: Şikayet etmek istediğiniz durumları (trafikle ya da başka bir konuyla alakalı) kolayca polise iletebileceğiniz mobil uygulama. GPS ile konum tespiti yaparak “neredesiniz” tarifine gerek bırakmaz. Telefon ile arama derdinden kurtarır. Araç kamerasıyla entegre olabilirse OCR yoluyla önünüzdeki aracın plakasını bile gönderebilirsiniz.

  • Collaborative Spam SMS filtering: Mobil bir uygulama. Gelen SMS’leri spam olarak raporlama özelliği olacak. Spam olarak rapor edilen sms’ler veritabanında saklanacak. Çok sayıda şikayet alanlar akismet tarzı bir spam filtresinden geçirilecek. Numarası spammer olarak kaydedilecek. Bundan sonra bu uygulamayı kuran kişilere spam sms gelmeyecek. Hatta numarasız gelen mesajlar SPAM olarak algılanabilecek.

  • Kim aramış hatırlatıcı: Telefonunuz kapalıyken arayanları mesajla bildirim hizmetinden faydalanıyor olabilirsiniz. Ancak gün yoğunluğunda geri dönüş yapmayı unutuyor musunuz? Telefonunuz kapalı olmasa bile cevapsız çağrılara dönmeyi unuttuğunuz durumlar olabilir. Bu mobil uygulama GSM operatöründen gelen mesajları inceleyip arama saatinden sonra kişiye geri dönüş yapıp yapmadığınızı kontrol edecek. Aralıklarla hatırlatacak. Susturma ya da erteleme imkanı sunacak. Buna çok yakın bir uygulamayı arkadaşım yapmış, yeni fark ettim. Bahsettiğim özellikler eklenebilir.

  • Komşuna Yemek Yap: Çalışan çiftlerin yoğun olduğu bölgelerde evde yemek yapan insanlar yakın komşularına ev yemeği satabilirler.  Burada önemli olan nokta, internetten her yere ev yemeği değil, apartman, sokak, site gibi yakın çevreye satış. Benzer bir fikir sanırım geniş çaplı bir satışı hedeflemiş ancak henüz başarıya ulaşamamışlar.

  • Kişiye Özel SMS: Bayram ve özel günlerde kişiye ismiyle mesaj gönderebilen bir mobil uygulama güzel olurdu. Kişilere nasıl hitap edildiği (dostum, X amca, kardeşim vs) girildikten sonra hitap şablona yerleştirilir ve telefon üzerinden SMS gönderilir. (Yapılmış: SMS Merge)

  • Adım atma örüntüsünden çalınmayı algılamak: Telefonu farklı bir kişinin ele geçirdiğini adım atma örüntüsünden tanıyan bir mobil uygulama. Burada “çantamı tutar mısın” tarzı ödünç vermeleri hesap etmek gerekiyor. Belki farklı birisini algıladığı anda konum takibi yapmaya başlayabilir.

  • Araba kullanırken devreye giren sekreter: Şoförün şu anda araba kullandığını fark eden mobil uygulama, gelen çağrılara otomatik sekreter ile cevap verir. “Şu anda araç kullanıyorum, eğer önemliyse 1’e basın, değilse sonra tekrar arayın” gibi bir mesaj ile önemsiz çağrıları filtreler. Bu sayede şoförün dikkati gereksiz/aciliyeti olmayan çağrılar tarafından dağıtılmamış olur.
  • AVM’lerde mobil yön gösterici: AVM’lerde yön bulmak için telefon ekranından gösterilen yön işaretleriyle (augmented reality) gitmek istediğiniz mağazaya yol tarifi.

Yapay Zeka ve Veri Analizi

Python ile Veri Bilimi eğitimlerini alarak aşağıda listelediğim veri analizi projelerini hayata geçirebilirsiniz!

  • İstanbul Tahliye Simülasyonu: İstanbul yol haritasını ve ilçelerin nüfus yoğunluklarını kullanarak olası bir afet durumunda tahliyenin nasıl yapılması gerektiğine dair simülasyonlar yapılabilir.

  • Kuş korkutucu: Rüzgar santrallerinin en büyük sorunlarından birisi pervanelere çarpan kuşlar. Kuşları ses ve ışık ile korkutan araştırmalar yapılabilir.

  • Muhasebeciler için fiş OCR mobil uygulama: Muhasebeciler masraf fişlerini tek tek okuyup topluyorlar. Bunun yerine yan yana dizip fotoğrafını çeksinler ya da kendilerine müşterileri tarafından gönderilen taranmış fişleri sisteme yüklesinler. Sistem de bu fotoğrafları otomatik analiz edip tutarlarını ve içeriklerini tablo halinde sunsun. Böylelikle masraf gösterme sürecinde muhasebecilerin işi kolaylaşsın. Bu işi yapmakta olan firmalar (expensify ve yerli bir firma) olduğunu duydum ama hala fırsat var (fişler piyasadan kalkmadan önce).

  • Güneş / Gölge Haritası: Hangi saatte hangi yolun / kaldırımın güneş ya da gölge olacağını gösteren bir harita. Böylece yazın gölgeden, kışın da güneşten istifade edebiliriz.

  • En yakın sıcak / soğuk yer: Size en yakın olan, sıcaklığı en düşük / yüksek yerleri gösteren bir harita. Böylece sıcaklıkların uçlarda olduğu durumlarda en az maliyetle serinleyebilir ya da ısınabilirsiniz.

  • Twitter etkileşimini takip eklentisi: Hiç üzerinde durmadığınız, etkileşime geçmediğiniz kişileri tespit edip onları sessize alma ya da takipten çıkma imkanı sunmalı.

  • Twitter'da deprem tespiti: Tweetlere bakarak anlık olarak gerçekten deprem mi oluyor yoksa mecaz anlamda mı deprem denildi ayırt edebilen, tweet konumlarına bakarak depremin konumunu tahmin edip uyarı verebilen sistem.

  • Akıllı Haberci: Haber sitelerini gezerken sizi takip edip hangi habere ne kadar vakit harcadığınızı, etiketleri ve metniyle birlikte takip eden bir Chrome eklentisi. Zamanla hangi haberleri sevip hangilerini sevmediğini öğrenmiş olur ve tavsiyelerde bulunabilir.

  • Okunmayan E-postalar: Bazen bazı e-posta listelerine üye oluyoruz ama zamanla kendimizi her gelen e-postayı silerken buluyoruz ama aklımıza üyelikten çıkmak gelmeyebiliyor. Bir Chrome eklentisi Gmailde hemen sildiğiniz şeyleri takip edip "sen buradan gelen e-postaları hiç okumuyorsun, üyelikten çıkmak isteyebilirsin" diye önerebilir.

  • Akıllı Captcha: Formlarda gösterilen "kutudaki yazıyı girin" diyen captcha'lara alternatif olarak WikiData ve OpenCYC gibi yapay zeka kural kütüphanelerini kullanıp "Ateş yakar mı?", "Buz üşütür mü?" gibisinden herkesin mantık yürütmeyle bilebileceği sorular sorulabilir.

  • Suç İstatistikleri: Amerika'da başta Chicago olmak üzere bazı şehirlerde polis teşkilatı suç istatistikleri yayınlamakta. Bu istatistiklere bakarak "cuma akşamları benzin istasyonlarına dikkat edin, gasp oluyor" tarzı yorumlar çıkabilmekte. Ülkemizde de bu tarz araştırmalar yapılabilir. Duyduğum kadarıyla emlak fiyatlarına etki etmemesi için her isteyene bu tarz veriler verilmiyor.

  • Gürültü Tespiti: Evlerin balkonuna monte edilebilecek, gürültülü ya da hızlı giden araçları tespit edip görüntüsünü raporlayabilecek güneş enerjili kamera ve dinleme sistemi. Ev sahibine de cezadan pay verilebilir.

Web Projeleri

Bootstrap ile web tasarımı, Python ile programlama ve Django ile Web Programlama yahut Ruby on Rails ile Web Programlama eğitimleri alarak web programlamaya ilk adımınızı atabilirsiniz. Kullanıcının etkileşim sağladığı arayüz yapımıyla ilgileniyorsanız Modern Javascript eğitimleri iyi bir seçim olabilir.

  • Multiplatform Chatbot Yönetimi: Chatbot SDK'larını tek noktada birleştiren bir kontrol panel. Telegram, whatsapp, slack vs birçok kanaldan müşterilerle konuşma imkanı sağlamalı.

  • Freelance Öğrenci: Öğrencilerin ufak tefek işleri uygun ücretlere yaparak kendilerini geliştirebileceği platform.

  • E-posta kampanyalarında konuya özel üyelik sistemi: Çeşitli konularda yazıların yazıldığı bir sitede belirli konulara abone olmaya imkan veren bir sistem.

  • Düğüniptal: Son anda iptal edilen düğün mekan anlaşmalarının bir başkasına devredilebilmesi için ilan verilen bir platform

  • Seçenek oylama sistemi: Birden fazla seçenek arasında kalındığında bir link oluşturarak o seçeneğin birden fazla kişi tarafından (birbirinden etkilenmeden) oylanabildiği bir sistem

  • Ucuz Muhasebe: Çok fazla işlemi ya da istisnaları olmayan küçük işletmeler için ucuz muhasebe hizmeti. Ortaklaşa kullansın. Basit olmayan istisnai durumlarda ek ücret alınabilir. Benzer bir proje: Pilot.

  • Statik Blog Üreteci Tavsiye Motoru: Pelican, Hugo gibi statik blog üreteçleri için collaborative filtering ile tavsiye motoru. Javascript ile yapılabilir ya da plugin ile. Mevcutta bir Pelican plugini mevcut ama geliştirilebilir.

  • Konferans Sistemi: Konferans bildirilerinin yüklenmesi, değerlendirilmesi, program oluşturulması vs işleri yapmak için modern bir çözüm göremedim. Openconf çok vasat. ConfDeck henüz yetersiz.

  • Hangisi Ucuz: Araba kiralamak mı daha ucuza, uçakla gitmek mi sorusunun cevabını veren bir site. Araba kirası, benzin ve gece konaklama masrafı, otoyol ücreti, uçak ücreti vs. bilgileriyle entegre olsun.

  • Ne Ekilir: "Şu mevsimde ne ekilir" sitesi. O anki tarihe göre uygun ekilebilecek tohum ve fidan göstersin. Satışını da yapsın.

  • buddiscipline: Bir hedefiniz var diyelim. Baştan para yatırıyorsunuz, başarısız olursanız para siteye kalıyor. Başarılı olursanız sadece %10'u hizmet ücreti olarak siteye kalır. Arkadaşlarınız başarınızı değerlendirme noktasında hakem olabilir. Başaramazsanız paranın bir kısmı onlara kalabilir. Örnek bir sistem: SmartProgress ve bir diğeri.

  • Ortak Ofis Haritası: Ortak ofis kullanan freelancer'lar her geçen gün artıyor. Bu kişilerin sosyalleşebileceği bir platform olsaydı, hangi bölgelerde ihtiyaç olduğu daha iyi görülüp yeni ofisler buna göre açılabilirdi.

  • Express otobüs rotaları: IETT İnovasyon sitesine gönderdiğim “ Sabah/Akşam Express hatlar”  başlıklı projem, yolcuların mesai/okul başlangıç/bitiş saatleri ile ev-iş/okul konumlarını girmesiyle yapılacak hesaplara göre en çok talebin olduğu sabah/akşam saatleri ve güzergahlarda ara duraklarda durmayan express hatlar konulmasını öneriyor.

  • Not arşivi paylaşım sitesi: Eski ders notlarının paylaşılabileceği bir sistem. Şu anda not arşivleri fotokopicilerin basılı tekelinde. Var olan online sistemler ise son derece yetersiz görünüyor.

  • Kiracı sicili: Ev ve dükkan kiracılarının sicillerinin tutulabildiği bir sistem. Ev/dükkan sahipleri kiracıları hakkında olumlu/olumsuz görüşlerini belirtebilirler. Böylelikle kötü niyetli/kira ödemeyen kişiler başkalarının canını yakamaz.

  • Online CV hazırlayıcı: Birçok acemi, CV hazırlamaya nasıl başlaması gerektiğini bilemiyor. Bir CV’de ne yer alır, ne yer almaz, hangi programla yazmalıyım, şablonu nereden bulacağım vs. Bu işleri ortadan kaldıracak bir  Online CV hazırlayıcı yapılabilir. Hoşuma giden ve kullandığım CV şablonu, webde verilen bilgilere göre doldurulabilir ve kullanıcıya pdf yahut doc olarak sunulabilir.

  • İhtiyacım var: Birçok okul kırtasiye yardımına ihtiyaç duyuyor. Bu duyurular merkezi bir sistemde toplanabilseydi. Bir haritadan ihtiyaç sahibi okulları görebilsek ve elden ya da kargoyla en yakın okula ihtiyaçları ulaştırabilsek… Bu sadece okul değil, fakir insanların ihtiyaçları için de kullanılabilir. Muhtarlar ne tür şeylere ihtiyaç olduğunu yazarlar, bağışlamak isteyenler de muhtara iletir. Ürün bazlı filtreleme yapılabilir mesela. “Elimdeki fazla defterleri ne yapabilirim” veya kullanılabilir durumdaki gömleğimi ne yapabilirim? diye düşünürken hemen defter ihtiyacı bulunan yerleri bulabilmeliyim. Ayrıca fakirlere yardım yapan muhtarlar da bu şekilde bilinmiş olur. Okul yardımları için yapılan bir örnek çalışma: http://www.birsilgibirkalem.org/ 2014 yılında e-devlet proje yarışmasına katılan benzer projeler var ancak hayata geçmiş görünmüyor.

  • Düğün mekan rezervasyonu: Düğün mekanlarının günlere göre doluluğunu ve fiyatlarını takip edebileceğiniz bir site

  • Keşke olsa: Internet’ten “Keşke böyle bir şey olsa” ifadelerini (insanlığın ihtiyaçlarını/problemlerini) bir havuzda toplayan bir sürüngen (crawler) olsaydı, bu problemlere çözüm üretebilecek insanlar da bu havuzdan faydalansaydı ne güzel olurdu. Aklıma ilk anda gelen Twitter’da #iwish tarzı etiketleri takip etmek oldu, benzer girişimlerde bulunanlar olmuş ama güzel bir sistem göremedim henüz. Böyle bir sisteme “bunu senin için şu ücret karşılığında yapabilirim” seçeneği olsa freelancer sitelerine benzeyen ancak çok amaçlı bir sisteme dönüşebilirdi. Şu anda genelde friendfeed/twitter üzerinden insanlar isteklerini paylaşıyor, beyin fırtınası yapıyorlar. Buradaki bir sorun ise “keşke daha genç olsaydım” gibi çözülemeyecek sorunları da insanların paylaşacak olması. Burada akıllı bir dil işleme ile parlak fikirler filtrelenebilir.

  • “Nasıl öğretebilirsin?” sitesi. Eğitmenlerin kendi alanlarında “hangi konu en güzel nasıl anlatılınca anlaşılıyor?”u paylaşabilecekleri bir sistem. Bu sayede pedagojik bir tecrübe havuzu oluşurdu. Mesela ben Java ve Data Structures anlatırken yaptığım piyesleri mutlaka koyardım :) Yahut faydalı olan malzemeler (belge, şekil, video vs) da konulabilirdi.

  • Nasıl Başlarım? Rehber sitesi: Bir şey öğrenmeye nasıl başlarım sorusu hepimizin sık sık kendimize veya başkalarına sorduğumuz bir soru. Bilmediğiniz bir konuya, mesleğe ilk adımı atmak her zaman zor gelir. Ne yapacağımızı bilmeyiz. Tecrübeli olanlardan fikir sorarız. Tabi bulabilirsek. Herkesin böyle bir imkanı olmaz pekala. Aklıma gelen site ise wiki tarzında bir site. Bir şeye nasıl başlanacağını, ilk adımların neler olabileceğini anlatan bir sistem. Böylelikle insanlar “kime sorsam” “nereden başlasam” derdinden kurtulabilir.
  • SAR Tarayıcı: Birçok kişi için telefonlarının SAR (radyasyon) değerleri benim için önem teşkil etmekte. Bir telefon satın alacakken bu değerin düşük olmasına dikkat ediyorum. Ancak telefon modeli bakarken her model için tektek internette araştırma yapmak gerekiyor. Güncel bir SAR veritabanı olsaydı güzel olabilirdi. Ayrıca alışveriş siteleriyle entegrasyonu sağlanabilir. Böylelikle sayfalarda her telefon için SAR değeri görülebilir.
  • Ortakbul: Bir hizmet / ürünün ortaklaşa alınması ve maliyetin düşürülmesi için “ortak arıyorum” ilanı verilebilecek bir site. Tabi yasal sorunlara dikkat edilmesi gerekli.
  • İş / burs ilanları şablon: Eğer standart bir şablon olsaydı web üzerindeki tüm ilanları tarayan, bir merkezde toplayan botlar yazılabilirdi. Özellikle doktora ilanlarını araştırırken bu araştırma bir hayli zor oldu. Tek tek okulların sayfasına girerek proje ilanlarını bulmam gerekti. Şu anda bu işi yapan bazı siteler var ancak yeterince kaliteli olduklarını söyleyemeyeceğim.
  • Yurt odası yerleştirme sistemi: Yurt odalarına yerleştirme birçok yerde elle yapılıyor. Bilgisayarla yerleştirme denemeleri olsa da çok başarılı değil. Genetik bir algoritmayla bu işi iteratif olarak (adım adım uygun mu bu eşleşme diye sorarak) yapan bir sistem güzel olacaktır.
  • Proje fikir sitesi: Proje fikirlerinizi umuma açarak ya da açmadan saklayabileceğiniz, istediğiniz kişilere fikrini sorup tutar mı oylaması yaptırabileceğiniz bir site. Quirky ve AssemblyMade’in moderatörsüz ve icraatsiz hali.
  • Online MMPI Testleri: Psikologların MMPI testi yapma süreci sancılı. Hala form doldurup onları elle bilgisayara geçme ya da taratma gibi durumlar söz konusu. Bunun yerine web service olarak böyle bir hizmet sunulabilir. (Yapıldı)
  • Psikolojik Test sitesi: Psikologların terapiye gelmeden önce danışanlarından isteyebilecekleri popüler psikolojik testleri sunan bir sistem (okul bazlısı)
  • Yetiştirilmek üzere: Yetiştirilmek üzere çalışan arayan firmaların temel eğitim videoları koyup test ya da görevlerle yetkinliklerini sınadıktan sonra işe alım yapabilecekleri bir sistem.
  • Getting Things Done Web: Şu anda ThinkingRock firması GTD metodolojisine yönelik en iyi yazılımları yapıyor ancak estetikleri yok. Web sitesi şeklinde estetik görsellerle olsa harika olurdu.
  • EFT Progress: Emotional Freedom Techniques ile uğraşanlar sorunlarının azalıp azalmadığını takip etmek için kağıt kalem kullanıyorlar. Bunu webe taşıyabilir, insanların hangi sorunları nasıl çözdüklerini birbirleriyle paylaşabilmelerini sağlayabilirsiniz.
  • Araba Arama Motoru: Google kutucuğu gibi “Hasarsız Otomatik vites 20000-50000 km 2008-2011 Ford Focus” yazdığımda karşıma tüm ilanları çıkarabilseydi.
  • Eğitim amaçlı 3d animasyon/modeller: Eğitimde görsel kullanımı çok faydalı. Bazı konular animasyonlarla anlatıldığı zaman çok daha kalıcı olabiliyor. Bu animasyonlarda kullanılan nesne modelleri ve animasyon projeleri github tarzı geliştirilecek bir sitede paylaşılabilir, katkıda bulunarak geliştirilebilir.
  • Atıl Bilgisayar Gücü ile Render: Seti@Home gibi bilgisayarınız boşta kaldığında gücünü bilimsel araştırmalarda kullanan programlar mevcut. Peki bu gücü 3d render yapanlara kiralasaydınız? Bu hizmeti sunan kişi aradan komisyon da alabilir. Bir ara gördüğüm bir firma bu fikirden EC2 sanal makina kullanımına kaymıştı sanki.
  • Haber Toplayıcı: Bir olay hakkında tüm gazetelerin yazdığı haberleri gruplayan, habere ya da olaya özel tartışma ve yorum imkanı tanıyan bir sistem. Hatta metin analiziyle çelişen haberleri tespit ileride belki olabilir.
  • Giraph as a Service: Apache Giraph ile dağıtık graph işleme hizmeti verilebilir.
  • HTML5 ile 3D gerçek boyut görüntüleyici: Bir ürün satın alırken gerçek boyutlarını merak ediyor olabilirsiniz. HTML5 ve 3D desteği kullanarak A x B x C mm boyutlarındaki cisim ekranda gerçek boyutta görüntülenebilir. Farklı ürünler karşılaştırılabilir. Hatta ürün veritabanı oluşturup karşılaştırma ve hatta görüntüleri kaplama (render) yoluyla görüntüleme imkanı güzel olabilir.
  • Araştırma için Zumbara: Ben şu konuda tecrübeliyim, senin yerine araştırma yapayım sistemi. Ya da para karşılığı konunun uzmanına danış sistemi.
  • Haritada ülke seçmece (captcha): Bildiğiniz üzere Internet üzerinde yorum yapma vb. işlemler için captcha denilen bir sistem kullanılıyor. Bu resim içerisinde yazan harfleri kutuya yazıyor ve ilerliyorsunuz. Ancak bu captchalar da bir şekilde aşılabiliyor. Aklıma bir harita göstermek ve bu haritada bilinmesi kesin olan bir ülkeyi sormak gibi bir yöntem geldi. Her seferinde farklı yükseklik ve açılardan bir harita gösterildiğinde otomatik tanıma yazılımlarının haritadan söylenen ülkeyi bulması bir hayli zor olabilir. Hele ki ülke ismi captcha formunda (yamuk yumuk resim şeklinde) gösterildiyse.
  • Vasiyetim: Vasiyetimizi bir web sitesine yazabilseydik, zaman geçtikçe değiştirebilseydik ve öldükten sonra bu vasiyet gerekli kişilere ulaştırılsaydı hiç fena olmazdı. Öbür türlü durmadan vasiyet yazmakla kim uğraşacak? Hem ya biz ölmeden birisi okursa?

Oyun

HTML5 ile Oyun Geliştirme veya Unity gibi eğitimler alarak oyun programlamaya ilk adımınızı atabilirsiniz.

  • İki kişilik Color Linez (winlinez) oyunu: Çok hoş bir oyundur kendileri, bunu ard arda hamle yapacak şekilde 2 kişilik yapabilseydik daha da eğlenceli olabilirdi.

Masaüstü Yazılım

Java FX veya PyQT öğrenerek masaüstü yazılımlar geliştirebilirsiniz.

  • Günlük plazmoidi: Her gün uzun uzadıya yazılan günlük yahut blogları kastetmiyorum. Gün içinde ne yaptığınızı kısa kısa notlarla yazabileceğiniz bir plazmoid olsaydı, “hangi gün ne yaptım?” “bugünüm boş mu geçti?” takibi kolay olurdu.
  • Saat başı ne yaptın soran bir program: Eğer kendinizi ıvır zıvır şeylere kaptırıyorsanız ve sürekli dışarıdan bir dürtüye ihtiyacınız varsa böyle bir program işe yarayabilir. Böylelikle saat başı veya 2 saatte bir ne yaptığınız düzenli olarak raporlayabilir, kendinizi iş yapmak zorunda hissedersiniz. Tabi bu programı kapatmaktan caydırıcı bazı önlemler de almak lazım (verilerin bir yere gönderilmesi gibi). Güncelleme: 2021 yılında Özdenetimapp yapıldı.
  • Kim sildi beni? Twitter ve Facebook’ta sizi arkadaş listesinden çıkaranları bulmaya yarayan bir uygulama. Bu işi yapan web siteleri var ancak onlarla kişisel bilgilerinizi paylaşmanız gerekiyor. Bunu yerel olarak yapabilseydik, arkadaş bilgilerimizi/parolamızı başkalarıyla paylaşmasaydık harika olurdu.
  • Twitter temizleyici: Twitter’daki eski twitlerimizi silmek istediğimizde tek tek onaylayarak yavaş bir şekilde silmemiz gerekiyor. Bu, masaüstü program şeklinde olsaydı tek tek seçerek istemediğimiz twitleri silebilirdik.

Özgür Yazılım

  • Açık kaynak codeacademy/learnstreet

  • Site ve hesaba özel parola üreteci. Yapacağı şey sitenin URL’ini ve kullanıcı adınızı alıp seçeceğiniz bir algoritmayla şifrelemesi ve bunu parola olarak size sunması. Böylelikle her siteye özel parolanız olacak.

  • Konsol Uyarısı: Yakuake’de çalışan/biten bir işlemi haber veren bir KDE4 plazmoid.
  • Linux için PPPoE /ADSL bağlantı kurulum arayüzü – Pardus için NetLink modülü. Işık Üniversitesi yurtlarında kalan insanlar artık kolaylıkla internete girebilmeli.
  • GPL lisanslı ebeveyn uygulaması: Piyasadaki süre/uygulama/Internet kısıtlaması sunan ebeveyn yazılımları özgür değil. Özgür bir alternatifinin olması gerekli artık. Hele ki Vista’da basit düzeyde de olsa böyle bir sistem hazır geliyorken. Sanırım Pardus 2014 stajyerleri bunun üzerinde çalışıyordu.
  • Qt4 -> PyQt4 dönüştürücü: Qt4 belgelerinde verilen kodlar C++ için yazılmış. Eğer PyQt4 ile geliştirme yapıyorsanız bunları teker teker Python koduna çevirmek zorundasınız. Sadece yazım şekli, işaretler, tanımlamalar değişiyor. Bunu otomatik yapabilmek güzel olurdu.
  • YAML -> PyQt4 dönüştürücü: XML’den dönüşüm mevcut ancak YAML biçiminde özellik-değer bilgileri verilerek bileşen şablonları oluşturulabilirdi. Ayar pencerelerinde her bir özellik için ayrı kod yazmaya gerek kalmazdı. Bir YAML dosyasından ayarın açıklaması, giriş kutusunun adı, vs. bilgileri alınır ve kod içerisinde nesneler oluşturulabilirdi.
  • PyQt4 Download Manager: PyQt4 ile Robinviz’i yazarken bir indirme yöneticisi yazmak durumunda kaldım. Görevi, gerekli bazı dosyaları internetten indirip uygun yerlere ayıklamak/koymak idi. Böyle bir araç, tüm yazılımlarda kullanılabilecek şekilde geliştirilebilir.
  • Kile/TexMaker Resim Ekleme eklentisi: Önceki bir yazımda Latex ile yazdığım tezimde kullanmak üzere resim indirme, URL’ine atıfta bulunma ve bu resmin kodunu Latex koduma ekleme işi Kile ya da TexMaker için yazılabilecek bir eklenti ile gerçekleştirilebilir.
  • HBase ve Django ile bildirim/mesajlaşma sistemi: Facebook’taki bildirimlere benzer bir uygulama django için HBase ile geliştirilebilir.
  • Android ADB GUI: Android-sdk’nın telefon içeriğine ulaşmayı (dosya listeleme, alma, gönderme) sağlayan adb komuduna Windows Gezgini gibi bir GUI yazılabilir (cross-platform). Bazı cihazlarda belleği mount etmek mümkün ama her cihazda olmuyor sanırım. Yapılmış.

Akademik

  • Akademik rota önerici: Akademik bir konuya başlayanlar hangi makaleleri okuyarak ilerlemeli? sorusunun cevabını makale atıf ağını inceleyerek sunan bir proje
  • Python Turkish lemmatizer: Python ile Türkçe kelimeleri kök ve eklerine ayırabilen bir kütüphane eksikliği var.
  • Hava – Ruh hali korelasyonu üzerine araştırma: Meteoroloji verileriyle twitter verilerini birleştirip hava durumu insanların ruh durumunu ve yazdıklarını nasıl etkiliyor? araştırılabilir.
  • Özgür Mendeley: Mendeley’in özgür yazılım alternatifi yok gibi. Ayrıca dosyaların Dropbox’a koyulmasına izin vermiyor. Dosya adı, orjinal hash, son hash değerlerini tutup farklı versiyonları da saklayabilen, dosyaları Dropbox’ta tutup farklı programlarda açabilmeye izin veren bir alternatif güzel olurdu.

Verimlilik – Sosyal Sorumluluk

  • Uçağa Biniş Sırası: Uçağa binecek olduğunuzda çoğunlukla ya rastgele sırada bekleriz, ya da arka tarafta oturacak yolcular ön tarafta oturacak yolculardan ayrılır. Daha verimli bir çözüm için uçaktaki koltuk sayısı kadar halkadan oluşan, uçağın oturma düzenini temsil eden bir file, kapı (gate) önünde yere serilir. İnsanlar kendi numaralarına denk gelen noktalarda beklerler ve doğru bir sırada giriş yaparak bekleme yapmadan uçağa biniş yapabilirler.

  • Kotasız Gece indirici: 2017'de gece kota uygulaması kaldırıldı. İndirmek istediğiniz şeyleri gece otomatik indiren bir raspberry sistemi iyi olabilir, en azından 2018 sonuna kadar.

  • Yaşamak için: Hayatta kalabilmek için maddi desteğe ihtiyaç duyan insanlar mevcut. Özellikle de hastalığa ya da organ bağışına/ilik nakline ihtiyacı olanlar. Bu kişilerden az bir kısmını haberlerde, bir kısmını sosyal medyada görüyoruz. Bir site olsaydı ve bu tarz ihtiyaçları olanları listeleyebilseydi ve devlet denetiminde çalışsaydı... Kermes tarzı satış yapılanmasına dahi gidilebilir.

  • Siparişten pay: Sanal POS servislerine entegre edilebilecek bir servis: her siparişten %1 oranında X kurumuna bağış yapılacaktır. Böyle bir hizmet şirketlerin daha kolay sosyal sorumluluk kampanyaları düzenleyebilmesine imkan tanıyacaktır. Güncelleme: Yuvarla.org bu amaçla kurulmuş bir oluşum.

  • Şeffaf Bağış: Bazı yardım kurumları güven sorunu sebebiyle destek bulmakta zorlanıyorlar. Verdiğimiz para başka yerlere mi gidiyor? diye endişe ediyor insan. Halbuki aracı bir hizmet vasıtasıyla kişi verdiği paranın "evsizlerin kirası" ya da "aç kimselere bir paket mercimek" olarak bağışlandığından emin olabilseydi bu işler daha kolay olabilirdi. Mesela hepsiburada'dan ona bilgi gitseydi, "şu adrese mercimek gitti". Elbet bağışı alan kişi mercimeği satabilir ama para dolandırıcılığı zorlaşmış olur.

  • İhtiyaç sahibi bilen? Bazılarımız çevremizde fakir fukara tanımadığımız için yardım yapamamaktan, bazılarımız da fakirleri görüp yardım edecek insan bulamamaktan yakınıyoruz. Facebook girişi ile arkadaşlarımızın arkadaşlarına bu şekilde ulaşma imkanı sağlayan bir sistem yardımlaşmayı artırabilirdi. Örneğin Ahmet yardım yapmak istiyor, ama çevresinde gerçekten yardıma ihtiyacı olan birisini tanımıyor. Ahmet’in arkadaşı Mehmet ise gerçekten yardıma ihtiyacı olan insanlar tanıyor ve sisteme bu kişiler hakkında kayıt giriyor. “Veli’nin montu yok, okula gidemiyor” vs. Ahmet bu kaydı görüp Veli ile iletişime geçerek yardımı gerçekleştiriyor. Ayrıca bizzat tanımasak bile bir evsiz gördüğümüzde bulunduğu konumu uygulamada işaretleyip yardımseverlere ya da belediyeye destek çağrısında bulunabilseydik güzel olurdu.

  • Hayvanlar donmasın – İmece: Soğuk havalarda hayvanlar donmasın diye onlara yemek vermeye çalışıyoruz değil mi? Belki de “başkaları vermiştir” diyerek vermiyoruz. Ya da herkes belli noktalara koyuyor, az sayıda hayvan faydalanıyor.  Öyle bir uygulama olsaydı ki hayvanların sığınma noktaları işaretlenebilseydi. Onlara yemek bırakanlar haritada bu noktaya yemek bıraktım diye işaretleseydi ve bir iş bölümü ile daha çok hayvana ulaşılabilseydi.
  • Arkadaşlar arasında kitap paylaşımı. Kütüphanemde duran, ancak okumadığım kitaplarımı arkadaşlarım ödünç alabilir. Facebook girişli mobil bir uygulama. Yabancı bir örnek şurada mevcut.
  • Kitap Takası: Okullarda yıl başında kitap takas / 2. el satış / bağış fuarı yapılabilir. Çoğumuz okul kitaplarımızın yüzüne bir daha bakmıyoruz. En azından kitaplar bu şekilde değerlendirilmiş olur, döviz çıkışı engellenir.
  • Otistik Trainer: Otistik insanların oldukça zeki oldukları söyleniyor. Günümüz yapay zeka / makine öğrenmesi çalışmalarında bu insanlar öğretmen (trainer) olarak hayata kazandırılabilir. Onların kullanabileceği tarzda görsel bir arayüz ile bir veritabanı oluşturulabilir. Bakınız: Open Mind Common Sense
  • Organik/Plastik Ayrışımı: Organik çöplerden enerji elde edilebiliyor. Bunun yanında plastik çöpler ise geridönüşümle yeniden kullanılabiliyor. Akşamları atılan çöplerden pet şişeleri toplayan çok sayıda insan var. Eğer bu atıklar bir şekilde ayrılabilseydi ikisi de zararsız bir şekilde değerlendirilebilirdi.
  • Çift Katlı Ocak: Ocakta pişen yemek/kaynayan su sıcak buhar üretir. Bu da aspiratör vasıtasıyla bir boruyla evin dışına atılır. Buradaki ısı enerjisi bir şekilde tekrar değerlendirilmeli, boşa gitmemeli. Uçuk bir fikir: çift katlı ocak. Alttaki ocağın ısısından üstteki, üsttekinin ısısından alttaki faydalanır.
  • Geridönüşümle Atari: Geridönüşüm maksatlı yapılan projelerden bir tanesinde görmüştüm, cam şişeleri geridönüşüm kutusuna attığınızda kutunun üzerinde bulunan atari oyunundan oynama hakkı kazanıyordunuz. Keşke hem cam şişeler hem de plastik şişeler için böyle bir şey olsa. Ancak atılan plastik şişeye karşılık maddi bir şey verilmesi zor, çünkü şişenin maliyeti zaten çok düşük. O yüzden böyle soyut hediyelerle teşvik sağlanabilir.
  • Bina cephelerini Boyayalım: Kötü görünümlü binaları şirketler bina üzerinde bir süre reklam vermek karşılığında boyayabilir. Bu sayede binalar güzelleşmiş olur.

Teknoloji

  • Gölge Yapan Drone: Siz yürürken üzerinizde gölge yapan drone

  • Reklam Kaçar: TV’de reklamların girdiğini tespit edip reklam süresince başka bir kanalın / kaydın izlenmesini, asıl kanalda reklam biterken ise bunu tespit edip o kanala dönüşünü sağlayan bir yazılım. (Artık bazı kanallar reklamın bitişine kaç dakika kaldığını söylüyor)

  • Anız Yakan Tespiti: Anadolu’da anız yakımları yasaklanmasına rağmen devam ediyor ve büyük tehlikeler arz ediyor. Yanan tarlalar ve hatta ormanlar uydudan tespit edilebilir (Orman yangını tespiti için böyle bir projeye başlanmış sanırım).
  • Güneş Perde: Piyasada bilinmemekle birlikte ufak panelleriyle güneşten şarj olan, ardından gece olduğunda içeriyi aydınlatan perdeler mevcut. Aydınlatıcı led yerine pervane konularak gündüz vakitlerinde içerinin serinletilmesi sağlanabilir.
  • Hayvan tespit edici: Hayvanlardan bazıları (yılan, sinek vs) çok iyi saklanma yeteneğine sahip olabiliyor. Öyle ki sesini duyuyorsunuz ancak nerede olduğunu göremiyorsunuz. Keşke hayvanın ses frekansını bilen öyle bir cihaz olsaydı ki sesin nereden geldiğini bize pusula gibi gösterebilseydi.Burada aynı frekansta başka seslerin gürültü yapma durumu da var, yapılabilirliği nedir bilemiyorum.
  • Termal Kamerayla Uyku Tespiti: Wakemate tarzı uyku saatlerinizi takip eden, ona göre uygun bir zamanda uyanmanızı sağlayan cihazlar mevcut. Bunlar bir bileklik ile iş görüyor. Pekala bir termal kamera vücut sıcaklığını inceleyerek kişinin uyuyup uyumadığını tespit edebilirdi.
  • Yatakta Alarmı: Bir kamera ile yatakta olup olmadığınızı gören, sabah olduğu halde yatakta kaldığınız sürece alarm çalan bir raspberry modülü. Eğer yatağınız dışında rahat edemiyorsanız güzel bir fikir.
  • Araç Uyarısı: (Muhtemelen lüks arabalarda bu tür özellikler artık var) Otomobilinizle şerit değiştirirken dikiz aynasından gelen arabaları takip ederek şerit değiştirme halinde uyaran sistem
  • Espirili Mesafe Uyarısı: Arabanın arkasında takip mesafesini ölçüp araba çok yaklaşırsa “çok yaklaşma!”, uzaklaşınca “böyle iyi” yazan panel.
  • Otomatik Pencere Mekanizması: Klimadan rahatsız olanlar ancak camı sürekli açık bırakmak istemeyenler için sıcaklığa duyarlı açılıp kapanabilen bir pencere mekanizması güzel olabilirdi. Böylelikle gecenin ilk saatlerinde cam açıkken sabaha doğru hava soğuyunca cam kapanabilirdi.
  • IFTTT Destekli lamba, pencere, perde: Sabah olduğunda perdeyi, ardından pencereyi ve lambayı açan bir mekanizma sabah kalkışlarımızı çok daha kolay hale getirebilirdi. Bunun için IFTT gibi tetikleme sistemleri uygun olabilir.
  • Döner tarla sulama robotu: Bildiğim kadarıyla tarlalar fıskiye ve damla sulama olarak iki yöntemle sulanıyor. Fıskiye su israfı, damlama ise yüksek maliyetli. Halbuki tarlada oluklardan yuvarlanarak ve su püskürterek giden, kenara ulaşınca su haznesini tekrar dolduran ve diğer oluktan sulamaya devam eden bir robot ilginç olabilirdi.
  • Duşta soğuk/sıcak şok koruması:  Duş için sıcak suyu açtığımızda ilk gelen su soğuk olabiliyor. Isınması için beklememiz gerekiyor. Bu da su kaybı demek. Beklemezsek soğuk su şok edebiliyor. Isındıktan sonra da sıcak su fazla gelmiş olursa sıcak su şok edebiliyor. Ayarlayana kadar baya bir uğraş gerekebiliyor. Eğer musluğun yanında bir depo olsaydı ve ilk akan soğuk suyu depoya aktarsaydı, sıcak su geldiğinde de su ılık olacak şekilde depodaki soğuk suyu kullanarak sıcaklığı dengeleseydi. Bu sayede hem soğuk su boşa gitmeseydi, hem de şoklardan korunsaydık. Artık termostatik bataryalar bu işi yapıyor

  • Site yüz tanıma: Sitelere yüzü tanınmayan birisi girdiğinde güvenlik görevlilerinin mobil uygulamasına bildirim gönderen bir sistem. Güvenlik görevlilerinin dikkatini dağıtıp içeriye girme ya da alandan uzaklaştıklarında içeri girme gibi durumları önlemek için iyi bir araç.

  • Yolcu takibi: Metrobüslerdeki kısa mesafede inince para iadesi sisteminin bir benzeri otobüslerde uygulanabilir. Kişi otobüsten indiğinde duraktaki cihaza kartını okutur ve cüzi bir miktar iade alır. Bu sayede İETT kimin hangi saatte nerede binip nerede indiği bilgisini elde eder, express hatlar düzenleyebilir. Otobüsler boşuna uzun uzadıya dolaşmamış olur. Durakta Akıllı pano (GPRS sistemi) yoksa kayıtlar biriktirilip iadeler ay sonu yapılabilir. Bu sayede maliyetler düşer. Öğrendiğim kadarıyla bunu şu anda Bluetooth ve Wifi MAC ID takibi ile yapıyorlar. Yolcuların %30 kadarı Bluetooth ya da Wifi açık geziyor. Alıcılar ise bunu kaydederek örnekleme yapmak suretiyle analiz yapabiliyorlar.

  • Sanal Toplantı Virtual Reality gözlükleri takarak toplantı masasındaymışçasına toplantı yapabileceğiniz bir sistem. Herkesi masa etrafında gösterebilmeli.

Alet-Edevat

  • Çalınması Zor Cüzdan: Arka cepten cüzdan çalınma vakaları sık gerçekleşiyor. Eğer cüzdanı çıkartmak için vücudunuza doğru bastırarak yukarı çekmeniz gerekseydi kapkaççıların çalmak için sizi dürtmesi gerekirdi. Bu durumda olayın farkına varırdınız.
  • Otomatik Cam Silici: Pencerelerin dışa bakan kısmını silmek tehlikeli olabiliyor. Bu işi tehlikesizce yapmaya imkan tanıyan evlere yönelik uygun bütçeli bir alet olsaydı güzel satış yapabilirdi. Otomatik olması bir diğer artısı olurdu.
  • Kıl Dönmesi için özel koltuk: Kıl dönmesi rahatsızlığı olanlar her koltukta oturamıyorlar. Genelde altlarına minder koymak zorunda kalıyorlar. Mindersiz kullanabilecekleri özel bir çalışma koltuğu tasarlanabilir.
  • Özel Klavye: Tasarımcılar Ctrl+C Ctrl+V gibi kısayolları çok sık kullanıyorlar. Bir zaman sonra bu rahatsızlık yapmaya başlıyor. Buna alternatif olarak sadece bu kısayolları temsil eden tuşları içeren, parmakları yormayacak klavyetasarlanabilir. Ayak pedalı şeklinde de olabilir.

  • Solaklar için telefon kılıfı: Solaklar ya da telefonunu sol elle kullananlar için yandan açılan telefon kılıfı maalesef mevcut değil. Bir fırsat olabilir.

Yapılanlar

  • SAR Tarayıcı: Birçok kişi için telefonlarının SAR (radyasyon) değerleri benim için önem teşkil etmekte. Bir telefon satın alacakken bu değerin düşük olmasına dikkat ediyorum. Ancak telefon modeli bakarken her model için tektek internette araştırma yapmak gerekiyor. Güncel bir SAR veritabanı olsaydı güzel olabilirdi. Ayrıca alışveriş siteleriyle entegrasyonu sağlanabilir. Böylelikle sayfalarda her telefon için SAR değeri görülebilir. Güncelleme: 2020 yılında SarDegeri.net sitesinden haberdar oldum, kullanabilirsiniz.
  • Python Static Type Checking: Python docstring parametrelerine (return vs) bakarak akıllı kod tamamlama yapılabilir. PyCharm IDE yaptı. Python 3.5 ile opsiyonel tip tanımlama mevcut.
  • Güneş Paneliyle Klima: Arabaların üstü güneş panelleriyle donatılıp klimaların bu güçten faydalanması sağlanabilir. Böylelikle arabaya nüfuz eden ısı da soğurulmuş olur. Volkswagen yapmış.
  • Nasıl gezsem? Bir şehre gideceğim mesela. Bu şehirde ne yapabileceğimi yazan birçok site var. Ancak saatli bir gezi planı sunan bir site göremedim. Öyle bir site olacak ki şu saatte şuradan çıkacaksın şurayı gezeceksin sonra şu otobüse binip şuraya gideceksin şu kadar para ödeyip şu müzeyi göreceksin vs. İsteyenler kendi gezi planlarını paylaşabilecekler. Böylelikle hangi sırayla gezmeliyim derdinden bir nebze kurtulunmuş olacak. Tripomatic.com bu iş için kurulmuş bir girişim.
  • Civarda Emlak: Sokaklarda kiralık/satılık ev ararken GPS destekli telefonumuzdan en yakındaki kiralık/satılık daireleri gösteren bir uygulama olsaydı fena olmazdı. Her ne kadar günümüzde önce internetten arama yapıyorsak da internete ilanı verilmeyen birçok daire oluyor. Metrekare.com bu iş için Google Glass uygulaması bile yaptı.
  • Fiş Geridönüşümü ya da Dijital Fiş: Alışveriş sonrası verilen kağıt fişler boşa gidiyor. Bunların geri dönüştürülmesi için çözümler düşünülebilir. Ya da kimlik kartlarımız dijital olduktan sonra fiş bilgisinin kimlik çipine yazılması sağlanabilir. E-Fatura sistemi ile bu noktaya kayılıyor. Umarım perakendeye de yansır.
  • Scientific Datasets: Bilimsel verilerin adreslerinin tutulacağı bir index gibi bir sistem olabilirdi. Bu mevcut wikilerden birisinde olabilir ancak hangisinda olmalı bilemedim. Merkezi bir sayfa çok faydalı olabilir. Yapıldı: figshare.com
  • MathML to Latex Dönüştürücü: Bazı makalelerde formüllerin MathML kodları oluyor ancak bunları Latex’te kullanamıyoruz. Dönüştürmemiz lazım ancak mevcut kullanılabilir bir dönüştürücü mevcut değil. Böyle bir dönüştürücü akademik dünyaya katkıda bulunacaktır. Yapılmış.
  • Django sosyal giriş şablonu: django-allauth + django-skel entegrasyonu ile sosyal hesap girişlerine izin veren bir proje şablonu hazırlanabilir. Yaptım, bakınız
  • İkinci el araba takipçisi: X markanın Y model arabasını almak istiyorsunuz. Ancak istediğiniz yaş ve km aralığında uygun araç var mı diye sık sık bakmanız gerekiyor. Bazı araçlar 1-2 günde satılabiliyor. Öyle bir site olsaydı ki, kullanacağı crawler ile sahibinden, arabam, tasit gibi siteleri tarayarak yeni eklenen arabalardan bizim aradığımıza uygun olan varsa bize haber verseydi. Bu işi bahsi geçen siteler özellik ekleyerek de kısmen yapabilirler (sahibinden’de varmış).
  • Veri Merkezinden Kalolifere: Veri merkezlerinde oluşan ısıyla su ısıtıp bu suyu bina ısıtmak için kullanmak. Sonradan yapıldı.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus