Category: Türkçe

Date:

Aklıma gelen, yapılabilecek ama yapmaya vaktimin olmadığı proje fikirlerimi paylaşmaya devam ediyorum. Yorumlarınızı beklerim. Yapılmış olanı görürseniz, siz yapmak isterseniz / yaparsanız lütfen haber verin.

Mobil uygulamalar

  • Kargom nerede: Kuryenin nerede olduğunu ve o günlük tahmini rotasına ve gidişatına bakarak bulunduğunuz konuma ne zaman ulaşacağını tahmin eden bir mobil uygulama. Kişinin şu saatlerde evde yokum demesi üzerine rota güncellenebilecek.

  • Dijital Garanti Belgesi: Garanti belgeleriyle uğraşmak ve onları faturanın yanında saklamak zorunda olmak sıkıntı verici. Kaybolabiliyorlar ve yer kaplıyorlar. Keşke bu belgeler de dijital olsaydı. Fatura kesildiğinde sisteme otomatik bir garanti belgesi tanımlansaydı. Ürün elimize ulaşınca da biz onaylayabilseydik.

  • Yolcu Mobil Şikayet: Taksi ve otobüs şoförlerini kolayca şikayet edebileceğiniz bir mobil uygulama.

  • ArşivNumara: Bazı kimselerle artık görüşmediğimiz için rehberimizden silmek isteyebiliyoruz. Ama ola ki ileride ararsa mahçup olmayalım diye silemeyebiliyoruz. Öyle bir mobil uygulama olsa ki her çağrı geldiğinde arayan numara rehberde yoksa kendi kayıtlarına bakıp arayanın ismini ekranda gösterse. Rehber ve Whatsapp listesi iletişimde olmadığımız kimselerle dolmasa. Sadece gerektiğinde konuşabilsek.

  • Spam SMS Şikayet: Şu anda istenmeyen SMS'leri şikayet edebileceğimiz bir site mevcut ancak kayıt girmek çok emek istiyor. Keşke bir mobil uygulama olsa da SMS bilgisini doğrudan çekse, bizi ekran görüntüsü ve elle mesajı girme derdinden kurtarsa.

  • Mobil Otopark: Özel otoparklar için ISPARK uygulaması gibi bir uygulama. Şuraya gideceğim diyeceksin. En yakın boş otoparkı gösterecek. Ücret karşılığı belirli bir saat aralığını plakana rezerve edebileceksin. Başkası kapmasın diye rezervasyon anından itibaren ücretlendirme başlayacak. Otoparkın fotoğrafları konulabilecek, kamera görüntüleri ve doluluk durumu anlık görülebilecek. Ne kadar boş yer kaldığı slotlara konulan cihazla tespit edilecek. Düzenli kullananların istatistiği yapılarak otoparkın hangi gün ve saatlerde ne doluluk oranına sahip olduğu analiz edilebilir. Bu sayede müşterilere mobil uygulamadan bu bilgi sunulabilir. Boş saatlerde indirime gidilebilir. Yoğun saatlerde ücret artırılabilir. Araçlar tahmini giriş ve çıkış saatini belirterek indirim alabilsinler. Ödeme plakaya ve süreye bakarak otomatik hesaplanabilsin. Veri madenciliği ile kaç yer vardır tahmini. Güncelleme: paylaştıktan 2 ay sonra fikrim Parkkolay adıyla hayata geçirildi.

  • Vardiya Saatleri: Vardiyalı çalışan, nöbet tutan kişilere (doktor, polis, şoför, işçi) ulaşmak zor olabiliyor. Uyku esnasında uyandırma endişesiyle aramaya çekinebiliyoruz. Öyle bir uygulama olsaydı ki kişi hangi saatlerde mesaide, hangi saatlerde uykuda olacağını belirtebilseydi de o saatlerde rahatsız etmeseydik.

  • Mobil Paket Takibi: Internet paketleri operatörden gelen hediyelerle birlikte düzensizleşebiliyor. Bu da telefonda bulunan veri kullanım takibinin şaşırmasına, yanlışlıkla kotayı aşmanıza ve yüksek tutarlar ödemenize sebep olabiliyor. Öyle bir mobil uygulama olsaydı ki bu metinleri takip ederek paketinizin bitmek üzere olduğunu size söyleyebilseydi.

  • Glisemik indeks: Bir mobil uygulamayla gıdaların glisemik indeksleri kolayca aranabilseydi. Mevcut uygulamalar var ama kullanıcı dostu değil ve arama özelliği yok ya da gelişmemiş.

  • Fotoğraf Paylaşımı: Fotoğraf gezilerinde arkadaşlarınız kendi makinesiyle sizi çektiğinde bu fotoğrafları anında almanız mümkün olmayabiliyor. Bu sebeple birçok kişi kendi makinasıyla çektiriyor. Halbuki bir mobil uygulama ve telefona takılan SD to miniUSB / bluetooth) / WiFi aparatı olsaydı, makinayla çekilen fotoğraflardan sizin yüzünüzü barındıran fotoğrafları seçip telefonunuza kopyalasaydı. Şu anda SD to miniUSB/USB/Wifi araçları ve hatta doğrudan Wifi destekli SD kartlar mevcut ama tek tek fotoğrafları gezmeniz gerekiyor.

Yapay Zeka ve Veri Analizi

  • Akıllı Haberci: Haber sitelerini gezerken sizi takip edip hangi habere ne kadar vakit harcadığınızı, etiketleri ve metniyle birlikte takip eden bir Chrome eklentisi. Zamanla hangi haberleri sevip hangilerini sevmediğini öğrenmiş olur ve tavsiyelerde bulunabilir.

  • Okunmayan E-postalar: Bazen bazı e-posta listelerine üye oluyoruz ama zamanla kendimizi her gelen e-postayı silerken buluyoruz ama aklımıza üyelikten çıkmak gelmeyebiliyor. Bir Chrome eklentisi Gmailde hemen sildiğiniz şeyleri takip edip "sen buradan gelen e-postaları hiç okumuyorsun, üyelikten çıkmak isteyebilirsin" diye önerebilir.

  • Akıllı Captcha: Formlarda gösterilen "kutudaki yazıyı girin" diyen captcha'lara alternatif olarak WikiData ve OpenCYC gibi yapay zeka kural kütüphanelerini kullanıp "Ateş yakar mı?", "Buz üşütür mü?" gibisinden herkesin mantık yürütmeyle bilebileceği sorular sorulabilir.

  • Suç İstatistikleri: Amerika'da başta Chicago olmak üzere bazı şehirlerde polis teşkilatı suç istatistikleri yayınlamakta. Bu istatistiklere bakarak "cuma akşamları benzin istasyonlarına dikkat edin, gasp oluyor" tarzı yorumlar çıkabilmekte. Ülkemizde de bu tarz araştırmalar yapılabilir. Duyduğum kadarıyla emlak fiyatlarına etki etmemesi için her isteyene bu tarz veriler verilmiyor.

  • Gürültü Tespiti: Evlerin balkonuna monte edilebilecek, gürültülü ya da hızlı giden araçları tespit edip görüntüsünü raporlayabilecek güneş enerjili kamera ve dinleme sistemi. Ev sahibine de cezadan pay verilebilir.

Sosyal Sorumluluk

  • Yaşamak için: Hayatta kalabilmek için maddi desteğe ihtiyaç duyan insanlar mevcut. Özellikle de hastalığa ya da organ bağışına/ilik nakline ihtiyacı olanlar. Bu kişilerden az bir kısmını haberlerde, bir kısmını sosyal medyada görüyoruz. Bir site olsaydı ve bu tarz ihtiyaçları olanları listeleyebilseydi ve devlet denetiminde çalışsaydı... Kermes tarzı satış yapılanmasına dahi gidilebilir.

  • Siparişten pay: Sanal POS servislerine entegre edilebilecek bir servis: her siparişten %1 oranında X kurumuna bağış yapılacaktır. Böyle bir hizmet şirketlerin daha kolay sosyal sorumluluk kampanyaları düzenleyebilmesine imkan tanıyacaktır. Güncelleme: Yuvarla.org bu amaçla kurulmuş bir oluşum.

  • Şeffaf Bağış: Bazı yardım kurumları güven sorunu sebebiyle destek bulmakta zorlanıyorlar. Verdiğimiz para başka yerlere mi gidiyor? diye endişe ediyor insan. Halbuki aracı bir hizmet vasıtasıyla kişi verdiği paranın "evsizlerin kirası" ya da "aç kimselere bir paket mercimek" olarak bağışlandığından emin olabilseydi bu işler daha kolay olabilirdi. Mesela hepsiburada'dan ona bilgi gitseydi, "şu adrese mercimek gitti". Elbet bağışı alan kişi mercimeği satabilir ama para dolandırıcılığı zorlaşmış olur.

Diğer

  • Solaklar için telefon kılıfı: Solaklar ya da telefonunu sol elle kullananlar için yandan açılan telefon kılıfı maalesef mevcut değil. Bir fırsat olabilir.

  • Ortak Ofis Haritası: Ortak ofis kullanan freelancer'lar her geçen gün artıyor. Bu kişilerin sosyalleşebileceği bir platform olsaydı, hangi bölgelerde ihtiyaç olduğu daha iyi görülüp yeni ofisler buna göre açılabilirdi.

  • Site yüz tanıma: Sitelere yüzü tanınmayan birisi girdiğinde güvenlik görevlilerinin mobil uygulamasına bildirim gönderen bir sistem. Güvenlik görevlilerinin dikkatini dağıtıp içeriye girme ya da alandan uzaklaştıklarında içeri girme gibi durumları önlemek için iyi bir araç.

  • Yolcu takibi: Metrobüslerdeki kısa mesafede inince para iadesi sisteminin bir benzeri otobüslerde uygulanabilir. Kişi otobüsten indiğinde duraktaki cihaza kartını okutur ve cüzi bir miktar iade alır. Bu sayede İETT kimin hangi saatte nerede binip nerede indiği bilgisini elde eder, express hatlar düzenleyebilir. Otobüsler boşuna uzun uzadıya dolaşmamış olur. Durakta Akıllı pano (GPRS sistemi) yoksa kayıtlar biriktirilip iadeler ay sonu yapılabilir. Bu sayede maliyetler düşer. Öğrendiğim kadarıyla bunu şu anda Bluetooth ve Wifi MAC ID takibi ile yapıyorlar. Yolcuların %30 kadarı Bluetooth ya da Wifi açık geziyor. Alıcılar ise bunu kaydederek örnekleme yapmak suretiyle analiz yapabiliyorlar.

  • Sanal Toplantı Virtual Reality gözlükleri takarak toplantı masasındaymışçasına toplantı yapabileceğiniz bir sistem. Herkesi masa etrafında gösterebilmeli.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus