Category: Türkçe

Date:
  1. Express otobüs rotaları: IETT İnovasyon sitesine gönderdiğim "Sabah/Akşam Express hatlar" başlıklı projem, yolcuların mesai/okul başlangıç/bitiş saatleri ile ev-iş/okul konumlarını girmesiyle yapılacak hesaplara göre en çok talebin olduğu sabah/akşam saatleri ve güzergahlarda ara duraklarda durmayan express hatlar konulmasını öneriyor.
  2. Gezi grubu takibi: Fotoğrafçılık vb amaçlarla grupça gezilere gittiyseniz "şuraya da bakayım ya" diyerek gruptan ayrılmanızla grubu kaybetmenizin bir olduğu durumlar olmuş olabilir. Ondan sonra telefonla arayıp "neredesiniz şurada mı burada mı, ya buraları da hiç bilmiyorum nasıl bulacağım sizi" gibi telaşa girersiniz. Bir mobil uygulama olsa ve grup üyeleri seyahate çıkarken o seyahate özel sanal gruba katılsalar, ardından bu gibi kayıp durumlarda gruptaki birisinin GPSini açması, kaybolan kişinin gruba yetişmesi için yeterli olurdu. Program otomatik olarak kaybolan kişiye yol tarifi yaparak gruba yetişmesini sağlardı. Benzer uygulamalar var ancak her gezi için ayrı grup oluşturma imkanı yok gibi.
  3. IFTTT Destekli lamba, pencere, perde: Sabah olduğunda perdeyi, ardından pencereyi ve lambayı açan bir mekanizma sabah kalkışlarımızı çok daha kolay hale getirebilirdi. Bunun için IFTT gibi tetikleme sistemleri uygun olabilir.
  4. Fotoğrafımızı çeker misin? Yabancı birisine "fotoğrafımızı çeker misin" diye telefonunuzu verdiğinizde çalmaya kalkarsa? Koşuyor olmasından / x saniye sonra şifre sorup şifreyi girememesinden çalındığını anlayıp (hırsız var diye) alarm çalan, gpsten konum takibi başlatan uygulama. Bataryayı çıkarmayı akıl ederse çalışmaz tabi.
  5. İhtiyaç sahibi bilen? Bazılarımız çevremizde fakir fukara tanımadığımız için yardım yapamamaktan, bazılarımız da fakirleri görüp yardım edecek insan bulamamaktan yakınıyoruz. Facebook girişi ile arkadaşlarımızın arkadaşlarına bu şekilde ulaşma imkanı sağlayan bir sistem yardımlaşmayı artırabilirdi. Örneğin Ahmet yardım yapmak istiyor, ama çevresinde gerçekten yardıma ihtiyacı olan birisini tanımıyor. Ahmetin arkadaşı Mehmet ise gerçekten yardıma ihtiyacı olan insanlar tanıyor ve sisteme bu kişiler hakkında kayıt giriyor. "Velinin montu yok, okula gidemiyor" vs. Ahmet bu kaydı görüp Veli ile iletişime geçerek yardımı gerçekleştiriyor. Ayrıca bizzat tanımasak bile bir evsiz gördüğümüzde bulunduğu konumu uygulamada işaretleyip yardımseverlere ya da belediyeye destek çağrısında bulunabilseydik güzel olurdu.
  6. Hayvanlar donmasın - İmece: Soğuk havalarda hayvanlar donmasın diye onlara yemek vermeye çalışıyoruz değil mi? Belki de "başkaları vermiştir" diyerek vermiyoruz. Ya da herkes belli noktalara koyuyor, az sayıda hayvan faydalanıyor.  Öyle bir uygulama olsaydı ki hayvanların sığınma noktaları işaretlenebilseydi. Onlara yemek bırakanlar haritada bu noktaya yemek bıraktım diye işaretleseydi ve bir iş bölümü ile daha çok hayvana ulaşılabilseydi.
  7. Arkadaşlar arasında kitap paylaşımı. Kütüphanemde duran, ancak okumadığım kitaplarımı arkadaşlarım ödünç alabilir. Facebook girişli mobil bir uygulama. Yabancı örnekler: http://webtrends.about.com/od/webportals/a/book-exchange-l.htm

  8. Vefa projesi: Gmail, Facebook, Whatsapp, Telefon kayıtlarını okuyup X kişisini 3 aydır aramadın, ara onu, bağlantıyı koparma diyen bir mobil uygulama. İş bağlantısı odaklı bir benzeri 2017'de ortaya çıkıyor.

  9. Araştırma için Zumbara: Ben şu konuda tecrübeliyim, senin yerine araştırma yapayım sistemi. Ya da para karşılığı konunun uzmanına danış sistemi.
  10. AVMlerde mobil yön gösterici: AVM’lerde yön bulmak için telefon ekranından gösterilen yön işaretleriyle (augmented reality) gitmek istediğiniz mağazaya yol tarifi.
  11. Döner tarla sulama robotu: Bildiğim kadarıyla tarlalar fıskiye ve damla sulama olarak iki yöntemle sulanıyor. Fıskiye su israfı, damlama ise yüksek maliyetli. Halbuki tarlada oluklardan yuvarlanarak ve su püskürterek giden, kenara ulaşınca su haznesini tekrar dolduran ve diğer oluktan sulamaya devam eden bir robot ilginç olabilirdi.
  12. Duşta soğuk/sıcak şok koruması: Bakınız. Duş için sıcak suyu açtığımızda ilk gelen su soğuk olabiliyor. Isınması için beklememiz gerekiyor. Bu da su kaybı demek. Beklemezsek soğuk su şok edebiliyor. Isındıktan sonra da sıcak su fazla gelmiş olursa sıcak su şok edebiliyor. Ayarlayana kadar baya bir uğraş gerekebiliyor. Eğer musluğun yanında bir depo olsaydı ve ilk akan soğuk suyu depoya aktarsaydı, sıcak su geldiğinde de su ılık olacak şekilde depodaki soğuk suyu kullanarak sıcaklığı dengeleseydi. Bu sayede hem soğuk su boşa gitmeseydi, hem de şoklardan korunsaydık.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus