Category: Türkçe

Date:

Proje Fikirleri - 12

  • Dronelarla Park Ücretlendirme: İSPARK gibi ücretli parklarda görevli çalıştırmak yerine plaka ya da HGS okuyarak otomatik ücretlendirme yapılabilir.
  • Drone ile ağaç budama: Manuel ya da otomatik kullanımla ağaçların budanmasının Drone'lara takılacak testereler ile yapılması. İleride bence bu işleri drone ya da robotlar yapacak. İlk olmak ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Mevcut prototipler henüz ilkel görünüyor.
  • Doğru soru sormaya yönelten bir site: Günümüzde birçok insan danışmak istediği kişiye nasıl yazması gerektiğini bilmiyor. Ayrı ayrı "Merhaba" ya da "bir şey sorabilir miyim?" yazıp bırakanlar yoğun kişilerin canını sıkıyor, "keşke tek seferde derdini anlatsa" dedirtebiliyor. Bu tür mesajlara yanıt vermeyenler çoktur. Bu problem ile Google'da arayıp bulabileceği şeyi uzman kişiye soran kişilerin oluşturduğu durumu benzetiyorum. Size de "merhaba" yazan bir cevap geldiğinde (hem uğraşmamak, hem de karşı tarafın soru sorma adabını öğrenmesi adına) Let me google it for you benzeri bir link göndererek kişinin problemini tek seferde açık ve net olarak ifade etmesini isteyebilirsiniz. Bu site kişiye problemini anlatmasına yardımcı olacak çeşitli sorular sorarak bir mesaj oluşturmasına yardımcı olabilir.
  • Belediye Şikayet Platformu: Yollarda bozulma, çukur, vb. sorun teşkil eden şeyleri şikayet olarak iletebileceğiniz, şikayetlerinizi tercihen herkesin görebileceği, bu sayede belediyeleri sorunları çabucak çözmeye teşvik eden bir sistem. (Kayhan Bey'in önerisi). Bir nevi Şikayetvar gibi. Belediyeler rekabet içerisinde olacak. Ek olarak belediyelerin toplumla etkileşime girdikleri bir platform olabilir. Madrid'deyken Decide Madrid sitesi üzerinden halk belediyenin icraatlarına katılımda bulunuyordu. Proje taleplerini iletebiliyor, proje adaylarını oylayabiliyorlardı. Benzer bir sistem bizde neden olmasın
  • Vize sorunu olanlar için Blind Booking: Vize sorunu olmayan maceracı kişilerin kullanabildiği bir yöntem olan Blind Booking, size rastgele bir ülke ve şehire yolculuk ayarlayabiliyor. Ancak vize sorununuz varsa bu sistem çok pratik olmuyor. Buna çözüm olarak ülkelerin hangi ülkelere vizesiz ya da kapıda vizeyle gidebildiği bilgisini kullanarak bir ya da birden fazla pasaportun kapılarını açabileceği ülkelerden rastgele seçen bir sistem ilginç olabilirdi. Yurt dışına çıkamayanlar içinse yurt içi seçimler sunulabilir.
  • Tatil Planlayıcı: Nereye ve ne kadar süreli gittiğinizi belirttiğinizde size otomatik bir tur planı ve götürülecek eşya listesi oluşturan bir sistem. Gideceğiniz yerde bu mevsimde sinek kovucuya mı ihtiyaç var? Söyler. Görülecek yerleri hangi sırayla yapmak gerekir sizin için planlar. Gideceğiniz yerde at binmek deneyimler arasındaysa en az bir adet pantalon götürmenizi önerir. Rüzgarlı ya da güneşli bir yere gidiyorsanız şapkanızı almanızı önerir. Hava durumunda yağmur görünüyorsa şemsiye önerir. Seçenkler sınırsız.
  • Pazaryeri yorum paylaşımı eklentisi: Sahibinden.com, Arabam gibi sitelerde yer alan ilanlar hakkında yorum yapmak mümkün olmuyor. Belki bir başkası baktığınız araba ilanı için aradı ve bir hile olduğunu anladı. Sonrasında siz aradınız ve bunu anlayamayıp aracı satın aldınız. Bunun önüne geçmek için ilanda listelenen araba/ev hakkında yorumlarınızı paylaşabileceğiniz bir eklenti ya da site yapılabilir. Ev için de mesela "ferah diyorlar ama tavan çok basık" gibi yorumlar eklenebilir. Buradaki bir risk ise bir evi/aracı almak isteyen kişinin kasti kötü yorumlarla başkalarının ilgisini engellemek istemesi.
  • Anonim Test Gönderimi: Sağlık verileri hassas veriler. Yurt dışında kan ya da genetik materyal gönderdiğinizde aleyhinizde kullanılıp kullanmayacağını bilemiyorsunuz. Birçok kişi bu sebeple 23andme gibi sistemlerden çekiniyor. Artık Genobank gibi anonim test sistemleri çıkmaya başladı. Ancak bu sistemler Amerika'da olduğu için posta ile göndermeniz gerekiyor. Bu da isminizin açığa çıkması demek. Anonim test gönderim merkezleri kurarak bizzat elden teslim edilen örneği kurumsal isimle yurt dışına göndermek mümkün olabilir.
  • Desibel Sınırlayıcılı Hoparlör: Gece vakti belirli bir desibeli geçmesine izin vermeyecek şekilde sesi kısan ses sistemi. Malum filmlerde aniden çıkan "bom" sesleri komşuları rahatsız edebilmekte. Bu sisteme Audio Limiter deniyor ancak hayata geçmiş bu tarz bir ürün görmedim.
  • Getirgötür herkes kurye: Bir yerden başka yere giderken o güzergahta gidecek bir paketi alıp teslim edebileceğiniz, bunun karşılığında kargo ücretini kazanabileceğiniz bir sistem. Güvenlik adına gerekli bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Göndericinin imzası, kimlik fotosu, fotoğrafı sisteme yüklenmeli, bu sayede yasa dışı teslimatların önlenmesi. Ayrıca çalışanların sabıka kontrolü de gerekli.
  • Benzer Blog Bul: Beğendiğiniz bir blogun (blogunuzun) içeriğini metin madenciliği ve yapay zekayla inceleyip webdeki benzer içeriğe sahip blogları bulup önerebilen bir sistem.
  • Oyunlaştırılmış Hobi Bahçesi: Online ortamda oyun gibi bir arayüzde gerçek bir hobi bahçesi kiralayın, araziye oyunda vakti geldiğinde uyarı üzerine ekim / gübreleme / bakım / hasat talimatı verin. Dronelar ile gün be gün ekinlerinizin büyümesini izleyin. Hatta hasat sonrasında size gönderilsin.
  • Yedekleyen Telefon Standı: Eve geldiğinizde telefonunuzu şarj için koyacağınız stand, aynı zamanda arkaplanda yedekleme yapsın. Böylelikle olası bir bozulma, kayıp ya da çalınma durumunda telefonunuzun en güncel haline kavuşursunuz.
  • Blockchain ile Araç Hasar Geçmiş Kaydı: Arabaların hasar geçmişini (fotoğraf ve raporlarıyla) blockchain altyapısında kayda alabileceğiniz bir sistem. Böylelikle aracınızda gerçekleşen boyanın sebebini tarih, fotoğraf, video ve boya kalınlık raporlarıyla kayda almış olursunuz ve "acaba ciddi bir kaza mı geçirdi?" şüphelerini giderirsiniz.

  • Oda boyutu hesaplayıcı: Kapıların ölçüleri standart olduğundan dolayı fotoğrafa bakarak odanın boyutlarını tahmin eden image processing algoritması. Bunu fotoğraf üzerinden yapabilmek mümkün olduğu gibi Lidar sensörü ile tarayarak da bir hesaplama yapılabilir. Ev bakarken yerleşim planı çıkarıp eşyalarınızın sığıp sığmayacağını inceleyebilirsiniz.

  • Asansöre UVC lambası: COVID ve benzeri enfeksiyonların dar alanda bulaşını engellemek için asansörlere UVC lambaları konulabilir. İçinde insan olmadığı durumlarda UVC lamba yeteri kadar süre çalışır ve sterilize ettikten sonra söner.
  • Araç Kamera İhbar: Eskiden polisin whatsapp hattına trafik kural ihlali yapanları ihbar etmek mümkündü. Herhalde çok sayıda kayıtla başa çıkmak zor oldu ki hat kapatıldı. Bir site üzerinde bu tür vakalar araç kamerasından çekilmiş videolarla listelenebilir. Hem kayıt altına alınmış olur, hem de suç duyurusu niteliği taşır. Polis de buradan ilgi çeken vakaları incelemeye alabilir.
  • Besin Mahrumiyet Desteği: Son dönemde çeşitli diyetler çıkmakta ve gıda intoleransları yaygınlaşmakta. Peki bazı besinleri diyetinizden çıkardığınız için mahrum kaldığınız aminoasit, vitamin ve mineralleri biliyor musunuz? Bir rehbet, yemediğiniz gıdaları belirttiğinizde size bunları söyleyebilir ve bunları farklı gıdalara ağırlık vermek ya da takviye almak yoluyla telafi edebilirsiniz.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus