Category: Türkçe

Date:
Paketler temasıyla paket arama
Paketler temasıyla paket arama

Evet, uzun zaman oldu yine yazmayalı. Sahipin ardından hemen yeni bir projeye koyuldum: Paket içeriği arama sayfası. Diyelim ki lsmod adlı programın hangi paketten çıktığını merak ediyorsunuz. Sayfaya girip arama çubuğuna lsmod yazmanız durumunda lsmod ile ilgili olan tüm paketleri ve paketin içerdiği alakalı dosyaları görebiliyorsunuz. Bu sadece programlarla sınırlı değil, her tür (html, resim, xml vs.) dosyayı ve hatta ara-konumları (lib/python2.5, bin/make, vs.) aratabiliyorsunuz. Bu sistem vasıtasıyla özellikle geliştiricilerin zaman kazanacağını umuyorum.

Sistemin işleyişi şu şekilde, bir adet sql oluşturucu programım tüm paketlerin kurulu olduğu sunucuda (inşa çiftliği) pisi APIsini kullanarak kurulu tüm paketlerin listesini, sonra da her bir paketin içinden çıkan dosyaların listesini alıyor bunları iç içe 2 for döngüsüyle INSERT INTO ifadeleri haline getiriyor. Oluşan SQL dosyası, belirli aralıklarla web sunucusu tarafından çekilerek veritabanı güncelleniyor. Web kısmını ise ilk önce Django ile yaptım ancak çatının çoğu özelliğini kullanmamam sebebiyle sunucuya da yük binmesin diye düz mod_python ile yazmak zorunda kaldım. Ayrıca siteyi elimden geldiğince sürüm bağımsız yapmaya çalıştım. Böylelikle 2007, 2008 ve ileride pisi APIsi değişirse 2009 desteğine de sahip olmuş olacaktı. Evet, tam bu yazıyı yayınlayacaktım, projenin yayınlanmasını bekliyordum ki mod_python ile ek güvenlik önlemleri almam gerektiğini fark edip bunu dile getirdim (Bahadırın önerileriyle). Sonuç olarak tekrar Djangoya dönme kararı aldık ve Djangoya bazı ek özellikler katarak, temasını da Pardus Paketler sayfasına uyarlayarak projeyi bitirdim. Geriye projenin yayınlanması kaldı. Yayınlandığında aşağıdaki adreslerden erişilebilir halde olacak:

http://packages.pardus.org.tr/search

Diğer gelişmeler ise şöyle, öğrendiğime göre artık ekran kartı tercihlerimizde NVIDIA değil ATIyi tercih etmeliymişiz. Geliştiricilere donanımların özelliklerinin (spec) açılmasıyla çok daha hızlı bir şekilde Linux sürücüsü yazmak ve 3 boyut, compiz desteği sağlamak mümkün halde gelmiş. Dedikleri doğru, bir süredir (1-2 sene ekran kartı sorunu çektiğim) bilgisayarımda compiz (3 boyutlu masaüstü) kullanabiliyorum. Aklınızda olsun...

Bir diğer husus Akbankın beni yeniden bezdirmesi. Internet bankacılığı sitesinde Firefoxun kullanılamamasına "Lütfen IE kullanınız" anlamına gelen bir yanıt vermeleri yetmiyormuş gibi dün de (ies4linux ile) EFT öncesi cep telefonuma bir türlü cep şifresi göndermediler. Aradan saatler geçtikten sonra tekrar denediğimde 6. şifre elime ulaştı, öncekiler mefta... Acil bir durum olsa yandınız! Bir de üstüne bu ay kart ücretini de çekmişler. Listede belirtildiği gibi değiştirmek lazım şu bankayı.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus