Category: Türkçe

Date:

Evet, sonunda beklediğim an geldi. Dün, TÜBİTAK UEKAE bünyesinde çalışan Pardus Projesi‘nde staja başladım. Pazartesi sabahı saat 7.05 sularında servise binerek Gebze Yerleşkesine doğru yola çıktım. Yol yaklaşık 55 dakika sürdü. Girişe geldiğimizde güvenlik görevlileri bizim okulda olduğu gibi tek tek yüzleri tarıyor, yabancı birisi var mı diye bakıyordu. Sıra bana geldiğinde, güvenlik görevlisi bana baktı ve tepki vermeden geçti gitti. Tabi, hatasını anlayıp birkaç saniye sonra geri döndü. Stajyerim dememle şaşkınlığı tatlıya bağlandı.

Neyse, yerleşke harikaydı. Orman içerisinde, her taraf yeşillik, binalar son derece modern... Neden sonra sora sora Meteoroloji Enstitüsünü buldum. Girişte ziyaretçi kartı aldım ve aynı okulda okuduğumuz Ceyhun Asılkazancı ile tanıştım. O da staj için gelmişti. Biraz beklemenin ardından Ekin Meroğlunun gelişiyle onun gözetiminde ofise girdik. Gözetiminde, çünkü tüm kapılar manyetik kart ile açılıyordu ve doğal olarak kartlarımız turnikeden geçmek dışında hiçbir işe yaramıyordu. Oturduk ve bekledik, tüm ekip geldi ve tanışma faslı oldu. Python merakıyla tanıdığım Fatih Arslan ile de tanışmış oldum burada. Projeler tanıtıldı, stajyerler yetkinliklerini anlattılar ve proje dağılımı yapıldı.

Ben kurulum aracı olan Yalı‘nın sorgusuz sualsiz otomatik kurulum yapmasını sağlayan Kahya modülüne arayüz yazma projesini aldım. Programın yapacağı şey bir Pardus kurulumunun başında girdiğiniz root parolası, dil, klavye, kullanıcılar, otomatik giriş vs. ayarların hepsini oluşturduğu bir XML dosyasında belirtmek. Kahya da bu dosyayı görmesi durumunda soru sormadan bu ayarlara bakarak kurulumu gerçekleştirecek. Program, toplu kurulum yapacak olan üst seviye kullanıcıları hedefliyor. Dolayısıyla son kullanıcıya ulaşmayabilir. Ancak işi çok gözükmüyor, şimdiden taslak bir arayüz ve XML oluşturan kodları yazdım. Geriye geçerlilik denetlemesi ve arayüz-xml oluşturucu parçaların bağlanması kaldı. Belki bu proje bitince başka projelere de el atabilirim. Bu arada maalesef istediğim Yeni Fikirler Arayüzü (Django ile) projesi önceki stajyerler tarafından yapılmış... Bugün de danışmanım Gökmen Gökselden PyQt4 ve yerelleştirme ile ilgili birçok şey öğrendim. Yarın da öğrendiklerimi uygulamaya çalışacağım.

Diğer stajyerlerin uğraştığı projeler ise şöyle:

Fatih Arslan: Synergy adlı bir bilgisayarın diğer bir bilgisayarın klavye/faresini kontrol edebilmesini sağlayan plaftorm bağımsız yazılıma Qt4 arayüzü yazmak.

Fethican Coşkuner: Smolt paketleme

Çağlar Kilimci: Kaptana video kamera bütünleşmesi (sistem kurulunca kameradan çekilen fotoğrafınızı girişteki kullanıcı resmi olarak kullanmanız için)

Burak Alkan: Pulse ses sistemine bir arayüz yazmak

Ceyhun Asılkazancı: Bugzillada hata avlamak

Çok yakında çıkacak olan Pardus 2008.1 sürümünde ise AdHoc (bilgisayarlar arası kablosuz ağ kurma), Bluetooth üzerinden Internet paylaşımı, VPN desteği gibi önceki stajyerlerin geliştirdiği yeni özellikleri göreceksiniz. Bizimkiler ise belki depoda yer alacak şekilde yetişir.

Neyse yerleşkeden izlenimlere geri dönelim, ekibimiz sabahları yarım saat kadar çam ağaçları tarafından gölgelenen bir parkta sabah kahvaltısı yapıyor. Güvenlik paranoya derecesinde. Kriptoloji Enstitüsünde bulunan yemekhaneye girerken fotoğraf makinesi işlevi görmesi muhtemel her şeyi (telefonlar dahil) güvenliğe bırakarak geçebiliyoruz. Kendi binamızda ofise gidebilmek için bile başka birisinin kapıyı açmasına muhtacız. Bugün bir kart verdiler ancak ya ona yetkilendirme yüklenecek, ya da yetkili bir kart verilecek. Bu işlem ne zaman sonuçlanır bilmiyorum.

Çalışma ortamı ise oldukça güzel. Bakalım günler ne gösterecek. Python ile çalışmaktan büyük zevk alıyorum. Şu büyük ölçek yazılım geliştirme sistematiğini de burada kaptım mı tamamdır. Kod okumaya başladım bile...

Ekleme: Çok yakında OEM Kurulum (satın aldığınız bilgisayarda Pardusun kurulu olarak gelmesi, sizin bilgisayarı ilk açtığınızda sadece kullanıcı ayarlarını vs. yapmanız) ve sadece disk bölümlendirme yapabilen Yalı seçenekleri de sizlerle birlikte olacak (GParted Live CD yerine).


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus