Category: Türkçe

Date:

Fiverr'dan logo tasarımcısıyla çalışmak

Bir projeniz var ya da şirketinizi yeni kuruyorsunuz. Bir logoya ve web tasarımına ihtiyacınız var ve logo tasarımı nasıl yapılır merak ediyorsunuz. Üç alternatifiniz var: ücretsiz logo tasarımı sunan hizmetlerden profesonel olmayan tasarımlar almak, kendiniz tasarlayabilir ya da bir uzmana tasarlatmak.

İlk bakışta önemsiz noktalardan birisi gibi görünse de tasarım, başarınızı çok ciddi etkileyebilen bir etken. Belki yola koyulurken özensiz bir tasarımla başlamış olabilirsiniz. Ancak müşteri arayışına çıktığınızda prestijinizi belirleyen en önemli etmenler müşterinin gözünden (farkında olmadan da olsa) şunlar olacaktır:

  • Gerçek bir şirket mi?
    • Web sitesinde hakkımızda kısmı var mı? Açık adres ve telefon belirtiyorlar mı?
    • İnternet’te haklarında konuşulmuş mu?
  • Güvenilir mi? Dolandırıcı mı?
    • Logosu ne kadar profesyonel ve özenilerek hazırlanmış?
    • Logo ne anlatıyor? Güven verici mi?
    • Web sitesinin tasarımı profesyonel mi? Paraları var mı? Yoksa 1 ay sonra ortadan kaybolacak bir şirket mi?

Bu sebeple logo ve web tasarımınıza yapacağınız bir yatırımın size orta ve uzun vadede ciddi dönüşleri olacaktır. Tam bu noktada tasarımlarınızı kendiniz yapmanız veya sağdan soldan bulduğunuz daha önceden tecrübesi olmayan ancak Photoshop gibi uygulamaları çat pat kullanan kişilere yaptırmaktansa bu alanda uzmanlaşmış tasarımcılara vermeniz yerinde olacaktır. Logo tasarımı fiyatı kalitesine göre değişmekte olup aşağıda paylaştığım platformladan fikir edinebilirsiniz. Ben yine de iki alternatifi sizler için anlattım.

Kendim Tasarlamak İstiyorum

Logo nasıl tasarlanır?

Logo tasarımı için çeşitli grafik tasarımı uygulamaları kullanılmaktadır. Günümüzde grafik tasarım dediğimizde en tanınmış uygulama Photoshop olsa da aslında bu program daha ziyade fotoğraf işleme alanında iyidir. Logo tasarımı uygulaması olarak vektörel tasarım imkanı sunan Adobe Illustrator uygulaması bu amaçla kullanabileceğiniz en kullanışlı ve yaygın kabul gören uygulamadır. Vektörel çizimlerin en önemli avantajı tasarımlarınızın şekil ve boyutlarını kalite kaybı olmadan değiştime imkanı sağlamasıdır. Adobe Creative Cloud üyeliği alarak kullanmaya başlayabilirsiniz. İster sadece Illustrator, isterseniz tüm uygulamalar için kapsamlı üyeliği seçebilirsiniz. Öğrencilere yönelik güzel bir indirim de mevcut. Üyeliğinizi buradan başlatabilirsiniz.

Adobe Illustrator ve Logo Tasarımı konusunda Türkçe eğitim almak iserseniz Logo Tasarımı ve Temel Illustrator Eğitimi, İngilizce almak isterseniz daha kapsamlı olan Logo Design in Adobe Illustrator eğitimlerini indirimleri bitmeden almanızı tavsiye ederim. Bu eğitimleri alarak vektörel tasarım ve logo tasarımı prensiplerini de öğrenmiş olacaksınız.

Web Sitesi Nasıl Tasarlanır?

Web sitesi tasarlamak istiyorsanız elinizde birkaç yöntem var.

  1. HTML / CSS / Javascript ile kendiniz tasarlayabilirsiniz. Bu amaçla Web Tasarım| HTML 5 | CSS 3 | BOOTSTRAP 4 | JAVASCRIPT eğitimini tavsiye ederim. Bu eğitimi bitirdiğinizde çeşitli sayfaları olan bir web sitesi tasarlayabileceksiniz. Ortaya çıkan site, bir şirketin tanıtım sayfası gibi olacaktır. Ancak veri alabilen, veri saklayabilen bir site yapma ihtiyacınız olacaksa Backend geliştirmeyi öğrenmenizi tavsiye ederim. Bu amaçla en kolay yol alabileceğiniz dil ve teknoloji Python ve Django. Bu ikisini öğrenmek için Python | Sıfırdan İleri Seviye Programlama eğitimini tavsiye ederim.
  2. Themeforest üzerinden satın alacağınız bir tema ile sitenizi kolayca kurabilirsiniz. Böylelikle uygun fiyata, hızlıca bir site kurma imkanınız olur. Eğer Wordpress teması satın alırsanız Wordpress kullanımını da öğrenmelisiniz. Bunun için Wordpress Internet Sitesi Kurmak: Blog, E-Ticaret, Kurumsal eğitimini tavsiye ederim. Eğer Wordpress teması yerine HTML tema satın alırsanız yukarıda bahsettiğim eğitimin yardımıyla örnek şablonları istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Logo ve Web Sitesi Tasarlatmak İstiyorum

Tasarımcı Nasıl Bulunur?

Tasarımcı nasıl bulunur?

Tasarım konusunda uzmanlaşmış tasarımcılarla çalışmak istediğinizde birkaç yönteminiz olacak. Bir yöntem marka, logo, web tasarımlarının hepsini tek kişiye yaptırmak. Bir diğer yöntem ise her birini o alanda uzman kişilere tasarlatmak. İlk olarak marka konumlandırmanızı tavsiye ederim. Bu belli olduğunda marka kimliği ve logo tasarımını birlikte yapan tasarımcılarla çalışabilirsiniz. Marka bilgilerinizi verdiğinizde tasarımcı size birazdan bahsedeceğim türde detaylı bir rehber hazırlayacaktır. Bu rehberde anlatılanlara göre bir web tasarımcıya sitenizi tasarlatabilirsiniz. Adım adım seçeneklerinizi inceleyelim:

Yapay Zeka

Evet, belki öncelikle bir yapay zekaya şans tanımak isteyebilirsiniz. Looka adlı sitede işinizi anlatmanız durumunda yapay zeka sizin için tasarımlar üretiyor. Eğer memnun kalmazsanız ödeme yapmanız gerekmiyor. Ancak eğer tatmin olmazsanız alternatifleri okumaya devam...

Logo Tasarım şirketine vermek

İnternette Logo tasarımı konusunda uzmanlaşmış şirketleri arayıp, referans ve portfolyolarını inceleyip aklınıza yatanlardan fiyat teklifi almanız gerekli.

Bireysel çalışan logo tasarımcı bulup ona ulaşmak

Benzer şekilde serbest çalışan birisini bulup teklif almanız gerekli. Ancak bu iki yöntemde de anlaşmazlık yaşamanız durumunda hakemlik yapacak kimse yok. Sözleşmeniz varsa mahkeme yolu tek yolunuz gibi.

Freelancer pazarlarından tasarımcı bulmak

Freelancer pazarlarından tasarımcı nasıl bulunur?

Online platformlarda çok sayıda serbest çalışanın (freelancer) bir araya geldiği ve hizmetlerini anlattığı platformlar mevcut. Buralarda önceki işlerini, müşterilerinin kendilerine bıraktığı puan ve yorumları görme imkanınız mevcut. Bu açıdan hangi tasarımcının aklınıza yattığını daha net olarak görebilirsiniz.

Fiverr

Fiverr, çok sayıda freelancerin menü usulü projelerine fiyat belirlediği, sizin de istediğiniz paketleri seçerek sipariş verebildiğiniz bir sistem. Paketler Küçük, Orta, Kapsamlı gibi isimlere sahip olabiliyor. Genelde paketlerin içerisinde ne olduğu, revizyon sayılarıyla birlikte net bir şekilde belirtiliyor. Örneğin:

  • Logo Design: Logonun tasarlanması
  • Brand Book Design: Marka ve Logo hakkında rehber
    • Logo Usage Guidelines: Logoyu hangi boyutlarda kullanabileceğinize dair ipuçları
    • Color Palette: Logoda hangi renklerin kullanıldığı (sitenizde ve basılı materyallerde uygun renk seçiminde bulunabilmeniz için)
    • Typography Guidelines: Markanıza özel seçilen yazı tipi ve örnekleri.
    • Iconography:Logonuzu uygulama simgesi olarak kullanmak isterseniz nasıl kullanabileceğiniz
    • Do's and Don'ts: Logoyu nasıl farklı renk ve şekillerde kullanabileceğinizi, nasıl (hangi açıdan, hangi fontla, hangi renklerle) kullanmamanız gerektiği
  • Social Media Kit: Twitter, Facebook, LinkedIn gibi platformlarda kullanabileceğiniz profil ve kapak görseller
  • Stationery Design: Markanızı temsil eden basılı malzeme tasarımı: kartvizit, antetli kağıt, klasör, zarf

Kartvizit tasarımı

Genelde aynı projeleri belirli paket formlarında tekrar tekrar yaptıkları için çok daha sistematik ve hızlı bir şekilde çalışıyorlar. Böylelikle uzun uzadıya gereksinim konuşmasına gerek olmuyor. Genelde paketi satın aldığınızda size bir takım sorular yöneltiyor. Örnek olması açısından şu tarz sorular bekleyebilirsiniz:

  • Business/Brand Name (logo name): Logoda görünmesini istediğiniz şirketinizin kısa adı  
  • Tag-line (If have): Logonuzun altına gelecek sloganınıza varsa
  • A short brief about your business/brand: Markanız hakkında kısa açıklama. Amacınız nedir?
  • Service of your Business/Brand: Hangi alanlarda faaliyet gösterdiğiniz
  • Competitors: Rakip firmalar
  • Target audiences:  Hedef kitlenizin demografik bilgileri (gençler, yaşlılar, beyaz yakalılar, zenginler, maceracılar vs.)
  • Some of your preferred logo design style you like: Eğer aklınızda olmasını istediğiniz belirli bir tasarım varsa gönderebilir ya da tarif edebilirsiniz.
  • Preferred color and shades (Optional): Tercih ettiğiniz renkler varsa http://colorhunt.co adresinden seçip belirtebilirsiniz.
  • If you have other requirements than listed above or a Specific Design idea/draft/sketch, (optional):  Opsiyonel olarak başka belirli bir isteğiniz (fikir, taslak, karalama vs) varsa belirtebilirsiniz.

Bu bilgileri verdiğinize birkaç mesajlaşma ile size ilk taslağı iletiyor. Yorumunuzu iletiyorsunuz, düzeltmeleri yapıp tekrar size dönüyor. Anlaşma yaptığınız revizyon sayısına kadar bu böyle sürebilir. Teslimat sonuçlandığında vaadedilen her şeyin teslim edildiğini ve doğru boyutlarda olduğunu lütfen kontrol edin. Bence en pratik ve belirli yollardan biri bu. Fiverr’a girdiğinizde Graphics & Design - Brand Style Guides kategorisine girdiğinizde karşınıza çok sayıda freelancer listelenecek. Filtreleme yoluna gidebilirsiniz. Seller Details filtresinde dil, giriş seviye (Level One) ya da uzman tasarımcı (Level Two), yeni katılan (New Seller), en iyi puanları alan (Top Rated Seller) , diğer filtrelerde içerik, bütçe ve zaman beklentinizi belirtebilirsiniz. Logo Design kısmında ise logo tasarımı yapanları inceleyebilirsiniz. Bazıları hepsini tek pakette sunabiliyor. Ya da aynı kişinin farklı 2 paketini bulup kendisinden tek bir paket ücreti isteyebilirsiniz. Fiverr’da tasarımcı aramaya şimdi başlayın.

Upwork

Her konuda freelancer bulabileceğiniz bir platform. Bir iş ilanı oluşturup detayları anlatıyorsunuz, ardından yayınladığınızda freelancerlar başvuruda bulunabiliyor. Kapak yazısı ve hazırladığınız sorulara cevap isteyebiliyorsunuz. İster sabit fiyat, ister saat ücreti üzerinden anlaşabilirsiniz. İstediğiniz adaylarla mülakat yapıp seçiminizi yapabilirsiniz. İsteklerinizi net olarak belirtmeniz çok önemli. Böylelikle iki taraf için de beklenmedik durumlar oluşmaz. Özellikle sabit fiyat üzerinden anlaştıysanız revizyon sayısı ve nelerin teslim edileceği net olmalı. Saatlik ücret üzerinden anlaştıysanız yanlış anlaşılma sonucu işin uzamasıyla fazladan para ödeyebilirsiniz. Saatlik ücreti seçmeniz durumunda freelancer özel bir uygulamayla saat ve ekran kaydı tutabiliyor. Faturalandırma buna göre yapılıyor.

Logo tasarım yarışması yapmak

Bir diğer alternatif ise istediğiniz tasarım hakkında gerekli bilgileri sunmanız halinde çok sayıda tasarımcı bir yarışmaya giriyorlar ve aralarından en çok beğendiğinizi seçip yolunuza devam ediyorsunuz. Bu süreçte arkadaşlarınızdan fikir alma imkanınız da var. Bu yoldan gitmek isterseniz DesignCrowd’a üye olup tasarım örnekleri toplamaya başlayabilirsiniz.

Daha profesyonel görünen bir diğer alternatif ise The Logo Company: 3 gün içerisinde 5 adet tasarımcıdan örnek tasarım alabilmenize imkan sağlıyor.

Web Tasarımcısı Nasıl Bulunur?

Marka ve logo tasarımınız hazır. Şimdi marka stilinize ve logonuza uygun bir web sitesi yapma vakti. Eğer özel tasarım web sitesi yaptırmak istiyorsanız biraz önce bahsettiğim yöntemlerle Fiverr ya da DesignCrowd web tasarım teklifi almaya başlayabilirsiniz. Eğer veri iletişimi ihtiyacı olan dinamik bir site yapmak istiyorsanız Upwork’ten Full Stack Developer dediğimiz profesyonellerden destek almalısınız.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus