Category: Türkçe

Date:

Size birkaç soru:

  • Yılda kaç video izliyorsunuz?
  • Yılda kaç sosyal medya gönderisi okuyorsunuz?
  • Yılda kaç kitap okuyabiliyorsunuz?

Maalesef kitap okuma oranımız diğerlerine kıyasla çok daha düşük. En güzeli kitap okumak için özel bir zaman aralığı tanımlamak. Bunu yapamıyorsak her fırsatta azar azar da olsa okumak. Peki hangi fırsatta?

Yollarda vakit boşa geçiyor

Birçoğumuz evden okula/işe uzun yollar kat ediyoruz. Bu süreçte birçok vaktimiz boşa gidiyor. İstanbul’da yaşıyorsanız ve yanınızda kitapla yola çıktığınızda yolculuğun kitap okumamak için çok uzun, bir kitabı bitirmek içinse çok kısa olduğunu fark etmişsinizdir. Birçok kişi bu sebeple müzik / video izlemek ya da oyun oynamak gibi etkinlikleri tercih ediyor. Halbuki sadece 15 dakika kitap okuyup/dinleyip bitirme tatminini yaşasaydınız kitabı tercih edebilirdiniz.

Günlerimiz sayılı

Ömrünüzün sonuna kadar binlerce kitap okuyabilirsiniz gibi geliyor, değil mi? Pek öyle değil. The Tail End yazısını okumanızı tavsiye ederim. Şöyle bir hesap yapıyor: eğer tahmini 60 yıl daha yaşayacaksanız ve yılda ortalama 5 kitap okuyabiliyorsanız geriye okuyabileceğiniz 300 kitap kalıyor demektir. Bu kitapları iyi ve hayatınızı olumlu etkileyecek kitaplar arasından seçmeniz bu sebeple önemli.

Bu kitap acaba bana göre mi?

Bazen aldığınız kitapta beklediğinizden çok farklı şeyler anlatıldığına şahit olmuşsunuzdur. Özellikle de kitaplarımızı görmeden sipariş vermeye başladığımız şu dönemde bu daha çok karşımıza çıkıyor. Eğer kitapta ilerlemeden bu durumu fark ederseniz sadece paranızdan olursunuz, eğer bitirdikten sonra fark ederseniz vaktinizden de olursunuz. Peki okumak istediğiniz kitapların öncelikle 15 dakikalık özetini okusaydınız (ya da dinleseydiniz) ve ona göre karar verseydiniz?

Çözüm

Bu sorunun çözümü için ortaya çıkan Blinkist’i keşfettim. İngilizce dilinde yazılmış, hayatınıza yön verme ya da ufkunuzu genişletme potansiyeli olan yüzlerce kitabın 10-15 dakikalık özetlerini çıkartıyorlar, ana fikirleri madde madde ünitelere (blink) ayırıyorlar ve seslendiriyorlar. Akıllı telefonunuzda ya da web ortamından okuyabiliyorsunuz. Ben yolda gidip gelirken dinliyorum. Eğer çok ilgimi çekerse metin üzerinde işaretlemeler yapıyor, eyleme dökülebilir dersler çıkartıyorum ve gerekli görürsem kitabı okunacaklar listeme ekliyorum.

Blinkist, her gün seçtikleri 1 kitap günün kitabı olarak ücretsiz olarak yayınlıyor. Her gün 1 kitap özeti okusanız yılda 365 kitap özeti eder. Ortalama bir kitap 20 TL olsa 7300 TL’lik kitabın özetini bedavaya okuyabilirsiniz. Ya da ben okuyacağım kitapları seçmek istiyorum derseniz ücretli abonelik başlatabiliyorsunuz. Her gün seçeceğiniz 1 kitap özeti okusanız satın alma maliyetinin %6’sına getirebilirsiniz. Ek olarak kazandığınız vakit yanınıza kalır. Maddi durumunuz elvermezse indirim talebinde de bulunabilirsiniz. Siz de Blinkist’e üye olup kitapları okumaya başlayın.

Eğer Türkçe kitap özetleri okumak isterseniz ücretsiz üyeliği bulunmayan Kitup’ı deneyebilirsiniz. Sadece 1 haftalığını ücretsiz denemenize imkan sağlıyorlar, sonrası ücretli. Gördüğüm kadarıyla Blinkist’in başarısından sonra Türkçe klonu olarak hayata geçtiler, azımsanmayacak kadar kitapları var ama daha çok yolları var. Bir diğer Türkçe seçenek sesli kitaplardan (çoğunlukla roman) oluşan Storytel. 2 hafta deneme sürecinin ardından ücretli üyelikle devam edebiliyorsunuz.

İngilizce bilenler için ücretsiz bir seçenek ise Actionable Books adlı site. Çok daha kısa ve eylem odaklı çıkarımları sizlerle ücretsiz olarak paylaşıyorlar. Ancak görebildiğim kadarıyla mobil uygulamaları yok. Bununla birlikte Github üzerinde kitaplardan aldığı notları paylaşan çokça insan var. Bunun gibi örnekleri aratarak bulabilirsiniz.

Eğer yolda giderken dinleyeyim, boş kaldığımda okuyup önemli noktaların altını çizeyim derseniz sizi de Blinkist’e alalım.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus