Category: Türkçe

Date:

Bir süredir sitemin baş kısmında ... gün kaldı şeklinde bir sayaç var. Bazılarınız bu sayacın ne anlama geldiğini biliyor, bazılarınız bilmiyor. Açıklamanın vakti geldi sanırım. Allah izin verirse Ocak - Nisan ayları arasında değişim anlaşması uyarınca Kanadaya gidiyorum. Okulumun son dönemini Carleton Üniversitesinde okuyacak ve bir aksilik olmazsa dönüşte mezun olacağım. Aslında bu dönem mezun olabilirdim ancak yurt dışı tecrübesi edinmeyi çok istiyordum ve biraz da okuldan bunaldığım için kafa dinlemeye, mekan değiştirmeye ihtiyacım vardı. Bu sebeple 2 dersimi son döneme bıraktım. Herkesin tepkisi "Ne yani, sırf 2 ders için mi gidiyorsun Kanadalara..." oluyor. Hayır, 4 ders alarak geçme ihtimalimi biraz olsun arttırmayı düşünüyorum. Şu anda taslak programımda Computer Vision ve Applied Cryptography gibi dersler, birkaç da sosyal ders var. Gittiğimde ders yüküne göre yine değişiklik yapacağım.

Değişim işini okulun başından beri takip ediyordum. Kanadayla anlaşma olduğunu ise Temmuz ayında duyup hemen TOEFL çalışmalarına başlamıştım. Eylül ayında başvurup Ekim ayında kabul edilmiş, Kasım ayında Kanadadan onay alıp 6 gün içerisinde Kanada vizesi almıştım. Geçen hafta perşembe ve cuma günlerimi bilet aramakla geçirdim. Araştırmalarım sonucunda birbirine yakın fiyat sunan http://www.expedia.com ve http://www.ekobilet.com sitelerinden Ekobileti seçtim, Türkiyede acentası var diye. Uzun bir araştırma sürecinin sonucunda hafta sonu gidiş dönüş biletimi aldım.

Normalde değişim için Kanadaya gitmek pek akıl karı değil. Erasmus anlaşmalarıyla yakın olan Avrupa ülkelerinden birine gidip üstüne birkaç bin € hibe almak oldukça karlı. Ancak Erasmus öğrencileri genellikle eğitim & kültürel faaliyetten ziyade eğlence amacıyla gidiyorlar Avrupaya. Çünkü dersleri genellikle kendi Avrupa dillerinde. Bizimki gibi sömürge bir yapı (%100 İngilizce Eğitim) pek yok. Dolayısıyla okulu uzatmaktan çekinmeyenler, gezmek eğlenmek için Erasmusu tercih edebiliyorlar. Bense çok da ders telaşım olmamasına rağmen kariyerim açısından da faydalı olması açısından -hibe olmayınca Avrupaya göre birkaç kat daha masraflı olmasına rağmen- Kanadayı tercih ettim. Malum olduğu üzere akademik kariyer yapmayı düşünüyorum ve yurt dışında doktora seçeneklerini inceliyorum. Aklımdaki en büyük soru işaretleri ise "yurt dışında yapabilir miyim?" ve "maddi destek bulabilir miyim?". Değişim için Kanadaya giderek hem yurt dışında yapabilecek miyim onu göreceğim kısa bir süreliğine, hem nispeten az bir masrafla (okul ücreti ödemediğim için) yurt dışı eğitim tecrübesi edineceğim, hem de oradaki bilimsel araştırmalara katılarak akademisyenliği daha yakından tanıma imkanı bulabileceğim. Yolun başındayken bir taşla çok kuş vurmak için güzel bir fırsat. Eğer ileride burs bulamazsam eğitim için bir daha yurt dışına çıkma imkanım olmayacak nitekim.

Her şey iyi güzel de, korktuğum noktalar yok değil. O kadar uzun bir uçak yolculuğunu göze alamıyorum. Ayrıca gittiğimde beni ortalama -10*C sıcaklık bekliyor olacak (biraz önce gündüz saat 10 sularında baktığımda -19*C idi) Ottawa, enlem olarak Bulgaristana yakın olsa da dünyanın en soğuk başkentlerinden birisi. Soğukluk rekoru ise -40*C. Kışın Kasım - Nisan arası kar yerden kalkmıyor ve Nisan - Haziran arası yoğun bir yağmur yağışı var. Temmuz - Eylül arasında ise 35-40 dereceleri bulan sıcak bir hava. Oldukça değişik bir iklim. Kışın öğrenciler okulun etrafındaki buz tutan kanalın (nehrin) üzerinde buz pateni yaparak okula geliyorlar. Yurtta kalanlar ise şanslı, okulun binaları tamamen yer altı tünelleriyle birbirine bağlı. Ben de bir aksilik olmazsa yerleşke içerisindeki bu yurtlarda kalacağım. Daha önce hiç yurtta kalmayan ben, bakalım yapabilecek miyim. Bana önerilen yurt 3. ve 4. sınıf öğrencilerine ayrılan, tek kişilik suit odalardan oluşuyor. 2 kişi bir banyoyu, 4 kişi bir mutfağı paylaşıyor. Mutfakta buz dolabı, lavabo, dolaplar, masa, koltuklar ve bizim yurda (Leeds) özel olarak ocak var.

Bu aralar da yolculukla ilgili araştırmalar yapıyorum. Götüreceğim eşyalar, bagaj kuralları, aktarma sırasında bekleme, yolculuk sırası, vs. Maalesef oldukça fazla miktarda vakit harcadım bu işlere. Ama sonraki aşamalarda daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için buna mecburum. Uçak aktarmalı olduğu için Frankfurtta 6-7 saat kadar beklemem gerekecek. Bu süre zarfında ne yapacağımı ise hala kestirebilmiş değilim. Önerileri beklerim :)

Unutmadan, Ottawa kenti New Yorka kabataslak 400 km kadar uzaklıkta. Dolasıyla oralara gitmişken New Yorku da görmek istiyorum. Bunun için Amerikan vizesi almak gerekiyor. Tecrübeleri olanların paylaşımını rica ederim :)


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus