Category: Türkçe

Date:

Bu aralar biraz psikoloji kitapları okuyup psikolojik analizler yapmaya merak saldım. Etrafımdaki insanların psikolojisini ve iki cins arasındaki farklılıkları anlamaya çalışan birisi olarak bir süredir facebook arkadaşlarımın gönderilerimle olan etkileşimini cinsiyet bazlı gözlemliyorum ve az sayıda da olsa birtakım sonuçlara vardım. Bunları paylaşmak kimin ne işine yarayacak ben de bilmiyorum, belki de gereksiz ama beyin jimnastiği olsun diye yazmaya karar verdim.

Erkekler

  • Erkekler beğendiklerini belirtmeye ihtiyaç duymuyorlar. Bir paylaşımı beğendilerse "Beğen"e tıklamadan kendi profillerinde paylaşıyorlar.
  • Erkekler komedi, gırgır, şamata, dalga geçme, fıkra, kamera şakaları, futbol, macera, teknoloji unsurları içeren paylaşımları beğenirken yorum yapmaya çoğu zaman ihtiyaç duymuyorlar. Konu "bütün kızlar böyle işte" temalı yazılar veya laf atmaya müsait bir konu olduğunda ise yorumlar sıklaşıyor.
  • Benzer şekilde tartışma konusu olabilecek şeylere yorum yapmayı tercih ediyor, propaganda amaçlı paylaşımlara kızlardan daha çok rağbet gösteriyorlar.

Kızlar

  • Kızlar hem beğendiğini belirtip hem de yorum yapma yolunu seçiyorlar. Duygularını ifade etmeyi seviyorlar.
  • Müzik kliplerini kızlar erkeklere göre daha fazla paylaşıyorlar.
  • Facebooku MSNe çevirme (uzun uzadıya yorumlaşma) eğilimi kızlarda daha fazla.
  • Kızlar aşk, romantizm, duygusallık, edebiyat, felsefe, alışveriş, tatlılık/şirinlik içeren paylaşımları çok beğeniyorlar. Sanat eserlerine gösterdikleri ilgi, erkeklere göre çok daha fazla.
  • Birbirlerini daha fazla tutuyor, iyi örgütleniyorlar. Feminizm unsuru içeren paylaşımları el üstünde tutuyorlar. Erkekler bu tür şeylere gerek duymuyor.

Zeka ya da özgünlük unsuru içeren paylaşımlar ise her iki cins tarafından rağbet görüyor.

Gözlemlerim böyle, hatalar ve istisnalar olabilir pekala. Burada yazılanların birçoğuna "e doğaaal" diyebilirsiniz. Gözlemlerim 1-2 şeyle ibaret kalmasın diye hepsini yazdım.

Bu 1-2 şeyin birincisi şu: Bayanların sitem cümlelerinin başında "kocam/erkek arkadaşım bana sevgi-ilgi göstermiyor" cümlesi geliyor. Bunun sebebi sevgisizlik değil de, sanırım erkeklerin duygularını kendisine saklama, ifade etmekten korkma ya da gerek görmeme eğilimi. Bunu destekleyen bir durumu facebookta görmek ilginç geldi. Facebooktaki "beğen"diğini belirtmeme durumu bu eğilimin sadece karşı cinse yönelik olmadığı izlenimini uyandırdı. Belki de yetiştirilme sırasında "sen erkeksin ağır ol duygularını belli etme" telkinlerinin bir sonucu bu.

İkincisi ise "kızlar kendilerini güldüren erkeklerden hoşlanır" efsanesine rağmen komedi unsurları içeren paylaşımın kızlar tarafından erkeklere göre daha az tutuluyor olması.

.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus