Category: Türkçe

Date:

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü bünyesinde açılan bir ders var: ENG 493 - Launching a Successful Software Startup. Dersi hem girişimci, hem de String Ventures yatırım fonunun kurucusu olan Emrah Yalaz veriyor. Kendisi uzun yıllar Silikon Vadisinde girişimlere rehberlik yapmış, eğitim vermiş ve milyarlarca dolar para kazandırmış bir yatırımcı. Son 3 yıldır da Türkiye'ye gelip Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yol gösteriyor. Ben son 2 yıldır derslerine katıldım ve son derece memnun kaldım. Sizlere de tavsiye ederim.

Ben ne fayda gördüm?

2013 yılında katıldığımda 2 yıldır geliştirdiğimiz ancak "henüz değil" diye diye bir türlü yayına geçemediğimiz bir projemiz vardı. Ders bünyesinde öğrendiğim yöntemlerle projenin gerçekten hangi problemi çözdüğünü, insanların böyle bir problemi olup olmadığını araştırdık. Yüz yüze röportajlar sonucunda çözdüğümüz problemin çok da elzem olmadığını fark ettik. Bunun üzerine yine derste edindiğim bilgilerle bir landing page hazırlayarak e-posta toplamaya başladık. Röportajlarla örtüşür biçimde sayfa çok da ilgi görmedi. Böylelikle projeye aylarca devam edip boşa vakit harcamamış olduk. 2014 yılında yola çıktığım 2 proje fikrine son anda beliren, rekabet şansımın olmadığı sağlam rakiplerin varlığını yine Emrah Yalaz'ın networkü vasıtasıyla öğrendim ve yol yakınken değişiklik yaptım.

Göründüğü üzere dersin motivasyonu "hangi proje başarılı olur"dan ziyade "proje tutmayacaksa ufak denemelerle test edelim, baştan bilelim, boşuna emek harcamayalım" şeklinde. Bunu da en fazla 7 günlük bir sürecin ardından bulabilmeyi amaçlıyor. Eğer göstergeler olumluysa projeye başlanıyor, kısa sprintlerle (iyileştirmelerle), müşterinin hoşuna gidip gitmediği test edilerek ilerleniyor. Son derece pragmatik bir süreç. Fikre aşık olmak yok.

Dersin Biçimi ve Amacı

Bu ders bildiğiniz derslerden farklı olarak yoğun uygulama içermekte. Post-it'ler üzerinde yapacağınız çalışmalar, etkileşimli fikir geliştirmeler mevcut. Dersin sonunda fikrinizi en basit haliyle hayata geçirmiş olmanız hedefleniyor. Yalın Girişim ve Agile/Scrum metodolojilerini takip ettiği için vakit kaybetmeden hızlıca fikrinizi doğrulamayı ve doğru yolda geliştirmeyi amaçlıyor. Bunun için gerekirse Oz Test yapıyor / Concierge ürün çıkarıyorsunuz.

Örnek: Röntgen filmlerini makine öğrenmesi yöntemleriyle otomatik analiz edip rapor sunabilen bir proje fikri olan girişimci, projeye başlamadan önce Concierge bir ürün ortaya koyuyor. Müşteri röntgen sonucunu e-posta ile yolluyor. Algoritma değil, girişimcinin kiraladığı bir oda dolusu ucuz Hint hekim manuel olarak filmleri yorumlayıp e-posta ile yanıt yazıyor. Girişimci bu sayede bir satır kod yazmadan fikrin tutacağını görüyor. Ardından bir yazılım ekibi kurup işi otomatikleştiriyor.

Dersin İçeriği

Ders aşağıdaki kişilerin öğretilerinden ve Emrah Yalaz'ın kendi tecrübelerinden derlenmiştir:

  • Peter Drucker pioneered knowledge work
  • Kent Beck/Ken Schwaber invented Agile and Scrum
  • Mary Poppendieck invented Lean Software
  • Paul Graham invented the modern accelerator
  • McKinsey&Co disciplined design factory thinking
  • Steve Blank pioneered Customer Development
  • LUXr pioneered CusDev = UX design thinking

Dersin İşleyiş Süreci

  • (Tercihen kendi yaşadığınız) bir problemi tespit edin.
  • Probleme mevcut çözümlerden farklı bir çözüm getirin.
  • Problemin başka kimler tarafından yaşanıyor olabileceğini (Persona) çıkarın.
  • Problemin pazar büyüklüğünü araştırın.
  • Unique Value Proposition (Tekil Değer İddiası) belirleyin. Başkalarından farkınız nedir?
  • Persona'lara uyacak gerçek insanlar bulup röportaj yapın, gerçekten böyle bir problemleri var mı görmüş olun.
  • Eğer problem gerçekten önemli gözüküyorsa aldığınız geribildirimleri kullanarak bir landing page açıp e-posta/telefon toplayın, talep ölçün.
  • E-postalarını bırakan potansiyel müşterilerle yüz yüze görüşün, dertlerini dinleyin.
  • En can alıcı noktaları tespit edip ona göre bir Minimum Viable Product (MVP) hazırlayın.
  • Büyüme metriklerinizi (funnel) tanımlayın ve aldığınız geribildirimlerle sistemi sürekli iyileştirin.

Özetle bu şekilde olsa da çok sayıda ince detayı ve bahsetmediğim süreçleri barındırmakta.

Bu ders size uygun mu?

  • Yazılımla alakalı bir girişim yapma niyetiniz var.
  • E-ticaret sitesi açacağım gibi bir şey demiyorsunuz, teknik bir problemi çözmeye niyetlisiniz.
  • Kendi yağında kavrulan bir şirket değil; Dropbox, Twitter, Facebook, Uber gibi hızlı büyüyen, yahut o kadar olmasa bile Bitaksi gibi yerel pazarda ciddi yer edebilecek bir şirketim olmalı diyorsunuz. Bknz: Startup vs Entrepreneurship.
  • Not arayışında değilsiniz, tek amacınız startup yapmak.
  • Derslere gelip dinlemek yetmez, uygulamak istiyorum, adım adım fikrimi doğrulamak ve hayata geçirmek istiyorum diyorsunuz.
  • Gidip insanlarla yüz yüze konuşup röportaj yapmanız gerekecek. (Varsa) Utangaçlığımı yenmek için harika bir fırsat diyorsunuz.

Eğer bu sorulara evet cevabını veriyorsanız dersi almayı düşünebilirsiniz.

Derse gelirken şunlar olsa iyi olur

  • "Bir fikrim var" yahut "Big Datayla alakalı bir şeyler yapalım" diyerek değil, "Şu problemi çözüyorum" diyerek geliyorsunuz.
  • "Şu eksik var, bu eksiği çözersek değer üretebiliriz, bunu da biz yapabiliriz" diyebildiğiniz bir problem var.
  • Ekipte en az bir yazılımcı var / bulabileceğinize inanıyorsunuz / yazılım öğrenmeye niyetlisiniz.

Fikriniz olmasa bile beyin fırtınası yapmak yahut mevcut gruplara katılmak için derse gelebilirsiniz. Önceki senelerde fikri olup teknik bilgisi/ekibi olmayan ya da tam tersi durumda öğrenciler vardı.

Derse nasıl katılabilirsiniz?

Boğaziçi öğrencisisi olmanız yahut Boğaziçi öğrencisi bir ortağınızın olması gerekli. Uzun süredir tanıdığınız ve iyi anlaştığınız, tercihen birlikte proje geliştirdiğiniz birisi olursa çok daha iyi. Dersi Add-drop döneminde alabilirsiniz, ya da resmi olarak alamasanız bile takviminiz izin veriyorsa Emrah Bey'den izin alıp misafir olarak katılabilirsiniz. ENG 493 dersi şu anda Salı günleri 345 slotlarında (saat 11-14 sanırım) ETA B3 sınıfında görünüyor.

Ek Faydalar

Ders süresince misafir konuşmacılar (yatırımcılar, girişimciler, vb.) gelip tecrübelerini sizlerle paylaşıyor. Ayrıca yeterince iyi bir başarı elde eden projeleri yatırımcılara sunma imkanı var. Önceki senelerde Yemek Sepeti kurucusu Melih Ödemiş, yatırımcı Can Saraçoğlu ve birçok önemli isim sunum yaptı. Bu isimlerle tanışmak da size büyük avantaj sağlayacaktır.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus