Category: Türkçe

Date:

Connect On-lineGeçen cuma günü okulumuza yeni gelen öğrenciler için oryantasyon düzenlendi ve ben de Remzi ve İbrahim ile Bilgisayar Kulübü olarak bu etkinlikte yerimi aldım. Oldukça kalabalık bir gündü ve diğer kulüplerinki gibi otopark alanında yer alan masamız neredeyse hiç boş kalmadı. Elliye yakın üye topladık. Bunlardan bazıları daha kulüp hakkında bilgi almadan üyelik formunu doldururken bazılarını üye yapana kadar 20 dakika dil döktük. Aralarında bilgili ve meraklı olanlar var. Umarım bu sene proje bazında güzel şeyler ortaya koyabiliriz.

Diğer bir nokta ise okulumuzdaki haberlerden öğrencileri haberdar eden Connect On-line sistemimizin CDlerini her masamıza gelenin eline sokuşturarak ve gelmeyenlere de megafon ile "Cennet On-line! Gelin gelin, cennetten arsa veriyoruz" şeklinde duyuru yaparak dağıtmamızdı. Ancak şimdi de Connect On-lineda karşılaştığımız ufacık bir sorun sebebiyle yeni kayıtları yapamıyoruz. Okulda yeni bölümler açıldı ve bu bölümlerdeki öğrencileri numaralarındaki bölüm kodlarıyla kayıt edemiyoruz. Ya bir yama yapacağız, ki yama 1 karakterlik bir yama olacak ancak bunu nasıl derleyip nasıl göndermemiz gerektiğini bilemiyoruz; ya da bir süre kullanmayacaklar sistemi. Sistemi yazan arkadaşlarımız(Alper, Hakan ve Can) bu sene mezun oldular ve kullandıkları ASP.NET ve VB.NET dillerine pek hakim değiliz. Dolayısıyla yama yapamayacağımız bu sistemi RSS tabanlı olarak, belki Python ile yeniden yazmayı, böylece veritabanını her 10 dakikada bir haberleri sorarken zor durumda bırakmamayı planlıyoruz. Sadece yeni haber girildiğinde ilgili haberin RSS dosyası yeniden oluşturulacak o kadar. Böylece yük veritabanından ziyade Apacheye binecek. Veritabanı şifresi kullanmamız gerekmediği için de sistemi açık kaynak kodlu yapabileceğiz.

Şu anki sistemin yapısı ise her istemcinin 10 dakikada bir "yeni haber var mı?" diye veritabanına doğrudan şifre ile bağlantı kurup sorgulaması esasına göre çalışıyor. Bu da kaynak kodun kapalı olması zorunluluğunu getiriyor. Her ne kadar tek bağlantı kurulması sebebiyle verilerin tek elden alınması işi daha çok sadeleştirse de veritabanını doğrudan dışarıya açmak istemiyoruz. Bu proje için zaten çok yoğun olan programımızdan zaman ayırabileceğimiz konusunda endişeliyim ancak bakalım idarenin isteği ne olacak...

Detay vermek gerekirse, iki tür RSS yayınımız olacak. Şifresiz RSS (tüm öğrencilere ulaşan) ve Şifreli RSS yayınları. Şifresiz yayınlar Genel (tüm öğrencilere ulaşan) ve sınırlı sayıda öğrenciye(Örneğin Endüstri bölümü öğrencileri, 2007 girişli öğrenciler, ...) şifresiz olarak ulaşan yayınları kapsıyor. Şifreli RSSler ise ders bazında veya kişisel bazda RSSler olacak. Böylece bir hoca sadece dersini alan öğrencilerin kendi yayınına ulaşmasına izin verebilecek, veya bir öğrenciye kişisel ileti gönderilebilecek. Şifresizler doğrudan Apache üzerinden HTTP ile yayınlanırken, Şifreliler ise LDAP yetkilendirmesi üzerinden geçtikten sonra erişilebilecek. LDAP ise her bir öğrencinin hangi yayınlara erişebileceğinin kaydını tutacak. Yayınlara herhangi bir RSS Okuyucu ile ulaşılabileceği gibi üyesi olduğu tüm yayınları okuyup bunları derleyerek öğrenciye sunan bir arayüz de yazılacak. Muhtemelen Course On-lineın kullanılması durumunda buradaki RSS yayınlarının da takip edilmesi sağlanılabilir. Bu taslak yapı konusunda öneri/eleştiri/isteği olan varsa lütfen bildirsin. Henüz araştırma aşamasındayız ancak aklımıza ilk gelen yapılardan biri bu.

Ayrıca okul bu hafta açıldığı için her zamanki gibi hasta(grip) oldum. :( Okul şöyle evimin dibinde olsa ve sabahtan akşama kadar tüm günümü yemese bu kadar strese girmezdim belki; ama napalım, 2 sene daha idare edeceğiz...


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus