Category: Türkçe

Date:

Bu yazımda Amazon.com firmasıyla yaşadığım mülakat sürecini anlatacağım. Amazon, dünyanın en büyük 4 teknoloji devi arasında yer alıyor ve her geçen gün hızla büyüyor. Son rakamlara göre çalışan sayısı 350 bini geçmiş durumda. Dünyanın çeşitli noktalarında ofisleri mevcut. Avrupa'da ise Madrid'de 1000 kişilik yeni bir ofis inşa ediliyor. Çok sayıda mühendis alınacak ve bu hedefe ulaşılmasına daha çok var. Amazon'un mülakat etkinliklerine davet ettiğim birçok arkadaşım "şu anda olmaz, biraz iş yerimde kalmam gerek" diyor. Halbuki sürecin tamamlanması 7-8 ayı bulabiliyor. Amazon'da başlayana kadar mevcut iş yerinizde bir hayli tecrübe edinmeniz mümkün. Bu sebeple sürecin nasıl geliştiğini bu yazıyla anlatmak istedim.

Adayların Amazon prensiplerine uyumlu olmaları, iş ilanlarında belirtildiği üzere kaliteli kod yazmaları, algoritma, veri yapıları ve seviyelerine göre sistem tasarımı konusunda bilgili olmaları beklenmekte. Bildiğiniz teknolojiler avantaj olabilse de temelde yeteneğiniz ölçülüyor. Kod yeteneklerinizi geliştirmek için HackerRank tarzı sitelerde pratik yapmanızı tavsiye ederim. Mülakat sonrası oldukça hızlı bir dönüş yapılıyor. Teklifi kabul etmeniz durumunda çalışacağınız ofisteki Türk arkadaşlarla irtibata geçmeniz sonraki süreçlerin hızlı ilerlemesi adına bir hayli faydalı olacaktır.

Mülakat Öncesi Süreç

Her şey 29 Kasım 2016'da Amazon İK'sının bana Ocak sonunda İstanbul'da işe alım etkinliği olacağını söylemesiyle başladı. Yazılım Mühendisi arıyorlardı. İlgilenirsem e-posta ile özgeçmişimi, ofis tercihimi (Berlin, Madrid, Lüksemburg), İngilizce mülakat yapıp yapamayacağımı bildirmem gerekiyordu.

Sırasıyla Madrid ve Berlin ofisini tercih ederek özgeçmişimi gönderdim. 10 Aralık 2016'da profilimi kayda değer bulduklarını ve süreci başlatmak istediklerini söylediler. HackerRank sitesi üzerinden bir ödev verdiler. Ayrıca pozisyon hakkında biraz daha detaylı bilgi içeren bir belge aldım ancak yine de çok genel bir açıklamaydı. Sonradan öğrendiğime göre Amazon, yeteneğe bakıyor, bilgiye değil. Kafası çalışan insan her işi yapar, o halde bilmese bile kafası çalışanı işe alayım diyor.

  • 18 Aralık 2016'da HackerRank'e girerek bana verilen 3 kodlama sorusunu yanıtladım. Sorular algoritma, veri yapıları ve sistem tasarımı bilgilerini ölçüyordu. Tüm birim testler geçecek şekilde yanıtlarımı yolladım.

  • 19 Aralık 2016'da ödev yanıtlarımı aldıklarını, yoğunluk sebebiyle incelemenin zaman alacağını söylediler.

  • 03 Ocak 2017'de sınavı geçtiğimi, işe alım etkinliğine davet edildiğimi söylüyorlardı. Hangi saat aralıklarını tercih ettiğim soruldu, yanıtladım.

  • 05 Ocak 2017'de mülfakat için saat aralığım belirlenmişti. 4 saatlik bir aralık. Mülakatlara hazırlanmam için çeşitli belgeler verildi. Mülakatlarda nelerin bilinmesi gerektiği anlatılıyordu. Hem teknik bilgiler, hem de Amazon prensipleri. Her bir prensibe ne kadar yatkın olduğumuzu hayatımızdaki örneklerle anlatmamız bekleniyordu.

  • 11 Ocak 2017'de İK'yı ilgilendiren çeşitli sorular soruldu (başlangıç tarihi, başka şirketlerle görüşüyor musun, aldığın teklif var mı, mevcut maaşın, maaş beklentin, hangi şehirleri tercih ediyorsun vs)

  • 12 Ocak 2017'de mülakat hakkında sorularımı sormak için İK telefon görüşmesi yaptık.

  • 19 Ocak 2017'de konum netleşti. Merkezi bir konumda toplantı olacaktı.

  • 26 Ocak 2017'de mülakat gerçekleşti.

Mülakat Günü

Konuma gittiğimde bir lobide 7-8 kadar yazılımcının olduğunu gördüm, bir tanesi okuldan arkadaşımdı ama konuşma fırsatımız olmadı. Herkese bir oda ayrılmıştı, mülakat ekipleri sırayla her odaya giriyordu. 4 saat içinde 5'er dk molalarla ayrılmış 4 farklı görüşme gerçekleşti. İlk oturumda temiz kod yazma prensiplerini ne kadar bildiğim ölçüldü, gayet iyiydi. İkinci oturumda veri yapılarını nasıl kullandığım ölçüldü, iyi geçti. Üçüncü oturumda algoritmik sorular verildi ve yorgunluğun da etkisiyle beynim durdu. Brute force çözen bir yanıt verdim. Son oturumda Amazon Web Services bünyesinde geliştirilen bir ürün anlatıldı ve sıfırdan tasarlamam (System Design) istendi. Çok iyi geçti. Tüm oturumlarda şirket kültürüne ve prensiplerine uyumluluk ile önceki çalışmalarımda karşılaştığım durumlar hakkında sorular yöneltildi. Dört oturumun ardından uğurandım. Tüm oturumlarda istediğim programlama dilini kullanabileceğim söylendi, pseudocode hariç. Kağıt ve Kağıt tahta kullandık.

Eve ulaşmamışken arandım ve bir görüşme daha yapmak istediklerini belirttiler. Ertesi gün davet edildim ve tekrar gittim. Algoritma kısmı kötü geçtiği için tekrar mülakata alındım. Zinde bir zihinle başarıyla soruları çözdüm ve uğurlandım.

Mülakat Sonrası

  • 2 Şubat 2017'de bir telefon görüşmesiyle bana teklif yapılacağı, ancak hangi takımın beni alacağının net olmadığı, yakında netleşeceği söylendi.
  • 9 Şubat 2017'de İK'nın bana resmi teklif mektubunu ileteceği söylendi. Madrid Ofisi'nde Amazon Business takımında bir pozisyon teklif edecekler.
  • 17 Şubat 2017'de takım liderimin Seattle'daki müdürü bana telefonda proje hakkında bilgi verdi.
  • 21 Şubat 2017'de İK önce telefonda teklifin detaylarını anlattı, sonra e-posta ile yazılı metni gönderdi. Bir hafta süre istedim.
  • 21 Şubat 2017'de takım liderimle konuştum. Ne yaptıklarını, takımın nasıl olduğu, Madrid'deki ortam ve birçok konuda sohbet ettik.
  • Sürem dolana kadar orada halihazırda çalışan Türk arkadaşlarla konuştum ve bana çok yardımcı oldular, birçok önemli bilgiyi edindim kendilerinden.
  • 27 Şubat 2017'de kabul ediyorum yanıtı gönderdim ve işe alım sürecini başlattık.

İş başı yapmam Ağustos başını buldu. Sürecim uzadığı için planlanan takımdan başka bir takıma aktarıldım. İlanlar genelde her takıma uyabilecek şekilde genel yazılıyor ve alındığınız takım değişebiliyor, değişmese de bu teknolojilerin ve işlerin tamamı farklı olabiliyor. Bunu göze alıyor olmanız, ya da teklif ardından garantiye alıyor olmanız lazım. Eğer "ben sadece ML yapmak istiyorum, yazılım konfigürasyonu yapmak beni boğar" diyorsanız alınacağınız takımda ML yapılıp yapılmadığını sorun. Madrid ofisinde kurumsal camiadan gelen kişiler için aşina olacakları rahat, güvenli, saygılı bir ortam var. Ancak startup ortamına alışmış, hızlıca bir şeyler üretmek isteyen kişiler için işler yavaş ve verimsiz gelebilir.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus