Category: Türkçe

Date:

Proje fikirlerine devam... Tekrar söylemekte fayda var, üzerlerinde detaylıca düşünülmedi, aralarında yapılabilirliği düşük olanlar var. Ufuk açması için yine de yazıyorum.

  1. Twitter ve Facebookta sizi arkadaş listesinden çıkaranları bulmaya yarayan bir uygulama. Bu işi yapan web siteleri var ancak onlarla kişisel bilgilerinizi paylaşmanız gerekiyor. Bunu yerel olarak yapabilseydik, arkadaş bilgilerimizi/parolamızı başkalarıyla paylaşmasaydık harika olurdu.
  2. Sokaklarda kiralık/satılık ev ararken GPS destekli telefonumuzdan en yakındaki kiralık/satılık daireleri gösteren bir uygulama olsaydı fena olmazdı. Her ne kadar günümüzde önce internetten arama yapıyorsak da internete ilanı verilmeyen birçok daire oluyor. Metrekare.com bu iş için Google Glass uygulaması bile yaptı.
  3. Vasiyetimizi bir web sitesine yazabilseydik, zaman geçtikçe değiştirebilseydik ve öldükten sonra bu vasiyet gerekli kişilere ulaştırılsaydı hiç fena olmazdı. Öbür türlü durmadan vasiyet yazmakla kim uğraşacak? Hem ya biz ölmeden birisi okursa?
  4. Internetten "Keşke böyle bir şey olsa" ifadelerini (insanlığın ihtiyaçlarını/problemlerini) bir havuzda toplayan bir sürüngen (crawler) olsaydı, bu problemlere çözüm üretebilecek insanlar da bu havuzdan faydalansaydı ne güzel olurdu. Aklıma ilk anda gelen Twitterda #iwish tarzı etiketleri takip etmek oldu, benzer girişimlerde bulunanlar olmuş ama güzel bir sistem göremedim henüz. Böyle bir sisteme "bunu senin için şu ücret karşılığında yapabilirim" seçeneği olsa freelancer sitelerine benzeyen ancak çok amaçlı bir sisteme dönüşebilirdi. Şu anda genelde friendfeed/twitter üzerinden insanlar isteklerini paylaşıyor, beyin fırtınası yapıyorlar. Buradaki bir sorun ise "keşke daha genç olsaydım" gibi çözülemeyecek sorunları da insanların paylaşacak olması. Burada akıllı bir dil işleme ile parlak fikirler filtrelenebilir.
  5. "Nasıl öğretebilirsin?" sitesi. Eğitmenlerin kendi alanlarında "hangi konu en güzel nasıl anlatılınca anlaşılıyor?"u paylaşabilecekleri bir sistem. Bu sayede pedagojik bir tecrübe havuzu oluşurdu. Mesela ben Java ve Data Structures anlatırken yaptığım piyesleri mutlaka koyardım :) Yahut faydalı olan malzemeler (belge, şekil, video vs) da konulabilirdi.
  6. Geridönüşüm maksatlı yapılan projelerden bir tanesinde görmüştüm, cam şişeleri geridönüşüm kutusuna attığınızda kutunun üzerinde bulunan atari oyunundan oynama hakkı kazanıyordunuz. Keşke hem cam şişeler hem de plastik şişeler için böyle bir şey olsa. Ancak atılan plastik şişeye karşılık maddi bir şey verilmesi zor, çünkü şişenin maliyeti zaten çok düşük. O yüzden böyle soyut hediyelerle teşvik sağlanabilir.
  7. Hayvanlardan bazıları (yılan, sinek vs) çok iyi saklanma yeteneğine sahip olabiliyor. Öyle ki sesini duyuyorsunuz ancak nerede olduğunu göremiyorsunuz. Keşke hayvanın ses frekansını bilen öyle bir cihaz olsaydı ki sesin nereden geldiğini bize pusula gibi gösterebilseydi.Burada aynı frekansta başka seslerin gürültü yapma durumu da var, yapılabilirliği nedir bilemiyorum.
  8. Bir şehre gideceğim mesela. Bu şehirde ne yapabileceğimi yazan birçok site var. Ancak saatli bir gezi planı sunan bir site göremedim. Öyle bir site olacak ki şu saatte şuradan çıkacaksın şurayı gezeceksin sonra şu otobüse binip şuraya gideceksin şu kadar para ödeyip şu müzeyi göreceksin vs. İsteyenler kendi gezi planlarını paylaşabilecekler. Böylelikle hangi sırayla gezmeliyim derdinden bir nebze kurtulunmuş olacak. Tripomatic.com bu iş için kurulmuş bir girişim.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus