Category: Türkçe

Date:

Pardus projesi bildiğiniz üzere hoş olmayan sebeplerle durduruldu.  2006dan beri Pardus kullanan ben, güncellemeler de durdurulmasına rağmen uzun zamandır Pardus kullanmaya devam ettim. Direndim. Zira diğer dağıtımlardan hiçbirisi beni tatmin etmemekteydi.  Hem görsel olarak Pardusun eline su dökemiyorlardı, hem kullanışlılık açısından, hem de hataları daha fazlaydı. Ya da benim şansım yaver gitmedi diğer dağıtımlarla, bilemiyorum. Uzun süre Pardus güncellemesi yapılmamasına rağmen kullanmaya devam edince haliyle tüm yazılımların eski sürümleriyle kaldım. Firefox 12ye yaklaşırken ben 4. sürümdeydim. KDE ve diğer yazılımların ufak tefek hataları güncelleme olmadığı için çözülemiyordu. Bu hatalardan birisi canımı feci yaktı.

Eski bir sistem olan Windows XPden gelen türkçe karakterli bir dosyayı çöp kutusuna attım. Bir süre sonra çöp kutusunu boşalt dedim. Karakteri tanıyamadığı için silemiyorum dedi. Ben de konsoldan rm -rf * ile silerim dedim. Çöp kutusunu açtım. F4e bastım (konsol açtım). rm -rf * komutunu verdim. Hala bazı şeyleri silemediğini söyledi, şaşırdım. Bir de sudo komutu ile verdim. Bir fark ettim ki, ev dizinimdeki tüm dosyalar siliniyor... Hemen durdurdum ancak iş işten geçmiş, en önemli dosyalarım gitmişti. Kurtarma yazılımları (testdisk, photorec, extundelete, Stellar Phoenix Linux Recovery) da silinenleri kurtaramadı maalesef. NTFSi kurtarmak kolay da ext4 kolay kurtulmuyor...

Neden böyle oldu? Bir hata, çöp kutusunda F4e basıldığında konsolda ~/.local/share/Trash/filesı açacağına ev dizininin açılmasına sebep oluyormuş. Hata yedi aydır düzeltilmemiş gözüküyor, belki güncellemeyi unutmuşlardır. Ama bu hata benim yedeği iş yoğunluğundan alınmamış birçok dosyamın kaybına sebep oldu... Vahim bir durum, hatayı bildiren de aynı duruma düşmüş.

Aldığım dersler:

  1. Hiçbir zaman bilgisayarın tam olarak düzgün çalıştığına güvenme. Silme komudunu ezberden değil, nerede olduğuna bakarak ver.
  2. Düzenli yedek al. Vaktini ayır buna.
  3. Yine de hatalardan korunmak için ev dizininde büyük ve çok sayıda az önemli ya da yedekli dosyanı a isimli bir klasörün içerisine koy ki sonraki klasörlere sıra gelmeden fark etme imkanın olsun. Evet alfabetik sırayla siliyor. Son klasörlerim sağlam ama asıl önemli olan ilk klasörlerim gitti.
  4. Yedek disklerin de ölme ihtimaline karşın önemli iş belgelerini cloudda güvenli yerlerde sakla (github, bitbucket, dropbox vs). Bunu zaten yapmıştım. Yazdığım kodlar ve okuduğum makaleler hep internette olduğu için kodlarımın büyük çoğunluğu kurtuldu. Ama tek tük scriptler ve ufak projeler uçtu.
  5. Nokta ile başlayan gizli ayar klasörleri silinme konusunda son sıralarda. O telaşla onları da silindi sanmayın, muhtemelen duruyorlardır.

Şimdi temiz bir kurulum ile Kubuntuya geçeceğim sanırım. Eğer tutturamazsam bir de Mint denerim. KDEden şaşamıyorum. Unityli veya Gnomelu Ubuntu kullanırken kendimi kısıtlanmış hissediyorum, hataları da az değil...


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus