Category: Türkçe

Date:

Kardeşimin (genelde oyun amaçlı kullandığı) masaüstü bilgisayarın tamirden gelmesinin ardından bahsettiğim gibi bazı RAM sorunları yaşamıştım. Ben de gidip 1GBlık Kingston RAM aldım ve şu anda kardeşimin de, bilgisayarın da keyfine diyecek yok!

Ancak, bu sefer de aşırı doz sorunu ortaya çıktı. Eee, bilgisayar her oyunu çalıştırınca bilgisayarın toz tutmayan klavyesine sarılan kardeşim günde 7-8 saatini tüplü monitör karşısında geçirmeye başladı. "Gözlerine yazık!" diyoruz ama anlamıyor tabi. Piyasadaki bilgisayar denetim programlarına bakıyorum, sadece "şu şu saatler arasında internete girebilir" şeklinde bir kısıtlama koyabiliyorlar ve linuxta çalışmıyorlar. Bizim istediğimiz ise günde 2 saatten fazla oynamasın ve hem windowsta hem de linuxta çalışabilsin ve ikisinin kaydını birlikte tutsun. Ben de bunun üzerine çözüm olarak yeni bir program geliştirdim (başka ne beklerdiniz ki!). Bu program: Gozetmen

  • Tarih bazlı olarak belirlediğiniz bir süre (örn. 120 dk) kısıtı koyabiliyor. Süre bittiğinde bilgisayar belirlediğiniz bir süre(örn 3 dk) sonunda kapanıyor. Kapanmadan önce de uyarı veriyor.
  • Linux ve Windows kayıtları ortak bir dosyada tutuluyor. Böylece kullanımın ayrı ayrı 60ar dk değil de, toplam 120 dakika olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Belirlenen programlar çalıştığı sürece sayacın atmasını durdurabiliyorsunuz. Örneğin dersprogrami.exe veya /usr/bin/ders adlı dosyalar çalışıyorsa, veya sallıyorum gimp çalışıyorsa süreden düşme gibi bir özelliği var. Böylece 120 dakikanın tamamını oyuna ayırabilir, çocuğun ders çalışmasını engellememiş olursunuz. Programın adresi doğrudan verilmek zorunda değil, grep filtrelemesi kullanılıyor.

  • gozetmen adlı programımın gozet adlı yönetim programı da bulunuyor. Komut satırından kullanılıyor:
    > Possible actions: set, show
    > gozet set key value
    > gozet show keys
    > gozet show values
    > gozet show config
    > gozet show status
    > gozet add programname - to add an allowed app
    > gozet remove programname - to remove an allowed app
    > gozet empty - to empty allowed app list

  • Buradan programın süre ve kayıt saklama ayarlarını yapabiliyoruz.

  • Her dakika başında ayarlar tazeleniyor. Böylecegozet set time_limit_in_minutes 180komuduyla gerektiğinde çocuğunuzun bilgisayar kullanma süresini arttırabilirsiniz.
  • Programın şu anki sorunu, süre bittikten sonra bilgisayar kapanıyor ve eğer bilgisayarı tekrar açmaya çalışırsanız daha X yüklenmeden program açılıyor ve daha kullanıcı girişi bile yapamadan sistem kapanıyor, ya da takılı kalıyor. Yani o günlük bilgisayarınıza elveda demeniz gibi bir şey oluyor bu. Bu soruna programın başında 3 dakikadan az limit kaldıysa 5dk uyu (sayacı arttırma) şeklinde bir önlem koydum. Ancak henüz test etmedim. Dolayısıyla bu sorun giderilmeden kaynaklanacak sorunlardan sorumlu değilim =) Artık olursa ya gece 00.00ın gelmesini bekleyeceksiniz, ya da başka bir linux dağıtımı veya çalışan CD ile sistemi açıp programın adını değiştirmek gibi bir hinlik yapacaksınız.

Gözetmen ve Gözet programlarımın kaynak kodlarını buradan inceleyebilirsiniz...

KURULUMU

  1. gozet ve gozetmen dosyalarını açarak kodların başında bulunan WINDOWS_CONFIG_PATH dizinini kendi bilgisayarınıza göre ayarlayın.Bu değer benim bilgisayarımda:
    Linuxtaki kopyasında "/mnt/hda1/WINDOWS/Config/"
    Windowstaki kopyasında "C:\WINDOWS\Config\"Config dizinini ben tercih ettim. Siz başka dizin de kullanabilirsiniz. Ve bu dizine koyduğunuz dosyaların çocuk tarafından fark edilmemesini de dosya gizleme/erişimi engelleme gibi yöntemlerle sağlamanız lazım. Dosyalar silinirse tüm sayaç ve ayarlar sıfırlanır.
  2. Linuxta root olun ve bu iki dosyayı
    cp gozet gozetmen /sbin komuduyla sistem programları dizinine gönderin. Sonra
    chmod 700 /sbin/gozet *komudunu vererek bu programların sadece root tarafından erişilebilir olmasını sağlayın.
  3. Programı root iken gozetmen komuduyla çalıştırın. Saymaya başlasın... Bilgisayar kapansa da bir dahaki açılışta yine açılacaktır.Windowsta ise çocuğun uyanıklık seviyesine göre programı Başlattaki açılış dizinine veya Registrye koyabilirsiniz.

He bu arada Windows kullanıcılarının python yorumlayıcısını kurmaları gerekiyor. Ayrıca maalesef henüz bir kurulum programı yazamadım. Eğer ilgi görürse ileride yazarım...


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus