Category: Türkçe

Date:

Wikipedia - PLEN holds a football while practicing for the RoboCupUzun zamandır yazamıyorum. Bir bilseniz neler oldu neler... Evet, bazılarınız siteme bir süredir ulaşamadı, alakasız reklamlar gördü. Sebebi de alan adımın süresinin bitmesi. Süresi bitmeden önce güncelleme talebinde bulunmama rağmen aracı firmadan cevap alamadığım, ödemeyi yaptıktan 3-4 gün sonra güncellemenin yapıldığı bir durumla karşı karşıya kaldım. Daha sonra tam alan adım açıldı derken (10 Nisanda) bu sefer barındırma hizmetini aldığım şirketten 2 Nisan tarihine kadar ödeme yapmazsanız hizmetiniz askıya alınacaktır uyarısı aldım. Bir sistem hatası olsa gerek ki, bu son tarihten 8 gün sonra uyarıyı aldım ve hemen o akşam da ödemeyi yaparak barındırma hizmetini de güncelledim. İlginç bir durum...

Bundan başka, ilginç gelişme ise Bilginç IT Academyde Oracle Certified Professional ( OCP ) sınavlarına hazırlık kursuna başladım. Üç haftadır SQL temelleri görüyoruz, bu hafta da SQLi bitirip 2 aylık 10g Veritabanı Yönetimi modülüne başlayacağız. Gördüğüm kadarıyla piyasada Oracle uzmanı pek yok, dolayısıyla mevcut kişiler gayet iyi konumdalar. 120 şirkete 40 uzmanın baktığını duyduktan sonra, iyi olmasa şaşardım... Ayrıca Mart 2007 verilerine göre Türkiyede Microsoft DB uzman sayısı 12500 civarındayken Oracle uzman sayısı 290 ve Sun Java Developer sayısı 330. Dolayısıyla rekabet daha düşük. Yani, veritabanına ilgisi olanlara OCP için hazırlanmaları tavsiye edilir... Oracle hakkında edindiğim ilk izlenim ise "Adamlar her şeyi de düşünmüş ya!" oldu. Veri tutarlılığı konusunun üzerine çok eğilmişler. Sonuçta da oldukça sağlam bir sistem ortaya çıkmış.

Okulda dersler gayet güzel gidiyor. Programlama Dillerinin Prensipleri dersimizde Scheme dilini öğreniyoruz. Robotikte bayıra salındığında birkaç tur atıp başladığı yeri bulan robotlar yaptık. Bu aralar bilgisayarla iletişim kurmasını sağlamaya çalışıyoruz ancak javax.comm paketinden kaynaklanan bazı sorunlar sebebiyle kimse başarılı olamadı. Başlığı okuyup da aradığını hâlâ bulamayanlar için söyleyelim, proje olarak da İnsansı (Humanoid) robotlar üzerinde çalışacakmışız. Hocamız Boğaziçi Üniversitesi‘nin robotik takımının danışmanıymış ve Çindeki Robocup08 turnuvasına katılacaklarmış. Bizim okulda da bir geliştirme dalı açarak en iyi kodun projeye dahil edilmesi gündemde. Sipariş edilen 4 adet robot 2-2 veya 3-1 şeklinde paylaşılacak ve donanım konusunda bir şey yapmaya lüzum olmayan bu robotlar için C++ ile yazılım geliştireceğiz. Robotlar ne mi yapacak? Robocupı bilmeyenler için söyleyelim, futbol oynayacaklar. "Standart Platform League" adında yeni bir klasman açılmış ve herkesin aynı model robotu kullanması ve sadece yazılımların yarışması, böylelikle donanımla uğraşmak zorunda kalmayan geliştiricilerin yazılımsal alanda çok daha üretken sonuçlar ortaya koymaları amaçlanmış. Yazılım Görme (Vision), Konum Belirleme (Localization), Planlama (Planner) ve Hareket(Locomotion) modüllerinden oluşuyor. Bana da 2 arkadaşımla birlikte Planlama modülü düştü. Robotun beynini biz programlayacağız yani. İstatistikte ise yazdığım bir python betiği vasıtasıyla tuttuğum günlük bilgisayar kullanım sürelerimi ya da site ziyaretçi bilgilerimi projemde kullanacağım. Bu dönem proje ağırlıklı gidiyor yani.

Kulüpteki Python ve Linux eğitimlerimiz ise sürüyor. Beşinci haftayı da tamamladık. Birkaç hafta daha yapacağız. Şu anda temel konuları bitirdik, ek konular ve uygulamalar üzerinden gitmeyi düşünüyoruz. Katılım sınavlara bağlı olarak değişken olmakla birlikte 15-40 kişi arasında değişiyor. Bu hafta değişik olarak konsolu değil de, Pardusu tanıttım ve herkes hayran kaldı. "Microsoft ile uyutulmuşuz ya!" diyenler vardı. Ayrıca projeksiyon üzerinden OpenArena oynamak da pek zevkliymiş, izleyiciler sayesinde onu da keşfetmiş olduk :)

Bir güzel haber de, Özgür yazılım konusundaki çabalarımızı gören kütüphanemizin bize "istediğimiz kitapları alma" imkanı tanımasıydı. Yaklaşık 180 adet kitap önerdik ve çoğu da tahmin edeceğiniz üzere Özgür yazılımla ilgili. Tabi bilimsel birtakım kitaplar da mevcut. Bu listedeki kitapların yaklaşık 70 tanesini ben hazırladım. Ad, Yazar, ISBN ve fiyat bilgileriyle birlikte. 80 tanesini de Remzi. Ancak en büyük dert Remzinin bunları sadece Amazon URLsi şeklinde hazırlamış olmasıydı. Burada hemen Python imdadıma yetişti. Bir betik yazarak tüm bu URLleri indirip HTML kodlarından gereken bilgileri çıkarttım ve bunları OoO Hesap Tablosuna aktardım. Seni seviyorum Python! :)

Paylaşmak istediğim birkaç alakasız şey ise şöyle:

  • OpenOffice 2.4 ile gelen 3B geçiş özellikleri Maclerdeki KeyNotes adlı programın yerini dolduracak gibi. Çok hoş görünüyor.
  • Hayatınızı değiştirecek 62 öneri yazısını okumanızı tavsiye ediyorum. Bahsedilen birçok hatayı hepimiz yapıyoruz.

Bu arada WordPress 2.5 güncellemesi sırasında Türkçe karakter sorunuyla karşılaşan var mı aranızda?



Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus