Category: Türkçe

Date:

Bu yazı bazı okurlarım için biraz fazla teknik kaçmış olabilir, sıkılmayın diye ana noktaların altını çiziyorum ama tamamını okumanızı tavsiye edebilirim:

Stajımın ilk haftası bitti. O kadar yoğun bir haftaydı ki, sanki bir süreliğine farklı bir dünyada yaşıyordum. Hemen özet geçeyim, neler oldu neler bitti. İlk günkü Fedora faciasından sonra elimdeki sunucuya Red Hat Enterprise Linux 5.1, üzerine de Oracle 10g Enterprise veritabanı sistemi kurduk. Bunu yaparken gerek bana verilen (Solaris üzerine) belgeye, gerekse Oracle kursundan bir arkadaşımın gönderdiği kurulum belgesini kullandım. Birçok ayarın yapılması gerekiyordu, bazılarını kopyala yapıştır yapsak da, bazılarını elle yapmak durumunda kaldık ve Oracle kurulumuna yaklaşık 2-3 saat sonunda başlayabildik. Neden mi? Linux kurulumunda bazı paketlerin kurulmak üzere seçili olmaması sebebiyle libXp ve compat-libstdc++ paketleri bulunamıyordu. Red Hatın Enterprise serisi paketlerini açık olarak yayınlamadığı için de bu paketleri bulmamız çok da kolay olmadı. Öncelikle bu paketleri başka paketler altında aradık, sonra rpmfind.net sitesinde Fedora için libXp ve compat-libstdc++ paketlerinin olduğunu gördük ve onları kurduk (RedHat ve Fedoranın aynı altyapıyı kullanması sebebiyle sorun olmadı) ve kurulumu tamamladık.

Sırada veritabanının (instance) her açılışta otomatik olarak başlatılmasını sağlamak vardı. Bunun için yine oldukça uzun bir uğraş verdik. Neyse ki onu da halledip vncserver (uzaktan masaüstü bağlantı sunucusu) kurup onu da otomatik başlayacak hale getirdik. Hep -dik ekiyle anlatıyorum, tek stajyerim demiştim ancak bahsettiğim diğer stajyer Elif ve rehberimiz Melihle birlikte yaptık bu işleri. En sonunda da iki iş için dokümantasyon hazırladım, LyX ile. Oldukça güzel bir görünüme kavuştu. Buradan indirebilirsiniz: RHEL5 üzerine Oracle Kurulumu, vncserver kurulumu.

Tam her şey bitti derken aklıma bunca işi bir daha yapmamak adına bu işleri otomatikleştirmek geldi. Öyle bir script yazmalıydım ki tüm bu ayarları otomatik yapmalıydı. Bu ayarların bazıları root, bazıları oracle kullanıcısı ile yapılması gerekiyordu ve bu geçişi nasıl yapacağım konusunda pek de bir fikrim yoktu. Ancak bu öğrenmek için güzel bir fırsattı. Önce bash scripting öğrenmeyi düşündüm, sonra baktım ki baştan okuyarak uzun sürecek bu iş, Pythonla iki dakikada hallederim dedim. İki dakika değil, iki gün sürdü ama olsun. Sonuçta şu anda elimde kurulum öncesi ayarları ve otomatik başlatma, alan adı/IP belirleme gibi ayarları saniyeler içerisinde yapan bir programım var. Kurulum ekranını bile o başlatıyor. Size sadece Next Next demek kalıyor. Şimdi, sorulabilir. Bir Oracle sunucusu kurarken bu kadar baştan savma ayar yapılmaz diye, doğru. Bu sadece hızlıca, sıradan bir test sunucusu kurmak isteyenler için düşünüldü. En azından burada buna ihtiyacı olanlar vardı ve özel bir ayar istemiyorlardı. Programı geliştirirken oldukça sancılı anlar geçirdiğim oldu. Örneğin programı test etmem gerekiyordu, Pardus üzerinde tamam, dosya yazma işlemlerini test edebiliyordum. Yaptığım değişiklikleri tersine alma (rollback) fonksiyonumla birlikte bu daha kolaylaşmıştı ancak gerçek bir test yapabilmek için gerçek bir RHEL5e ihtiyacım vardı. Bunun için evdeki bilgisayarıma RHEL5 kurdum ve testlerimi orada yaptım. Bununla yetinmedim, VirtualBox üzerine RHEL5 ve Oracle kurmaya yeltendim (sormayın, bilgisayar acı acı ağladı). Tüm bunlar için gece 1e kadar uyumadığım oldu. Böylece mesaim 08.15 - 00.30 arasında kaydı. Neyse ki, o sancılı kısım tamamlandı da rahatladım. PyOraInstaller adlı programımı da buradan indirebilirsiniz.

Hemen burada bir not düşeyim, Pardus 2008 kurduktan sonra yanına RHEL5 kurarsanız RHELin GRUBu MBRye yazılacak, elle yapacağınız ayarlarla Pardusu açamayacaksınız. Bu sebeple Pardus-Wikide anlatılanları yapmanız, Pardusun GRUBunu tekrar kurup elle RedHatı eklemeniz en kolay yol olacaktır.

Cuma günü ise önüme bir JSF kitabı koydular, buradaki örnekleri uygula dediler, ancak kitaptaki (glassfish üzerine) örnekler çalışmadı. Bu sefer "Boşver glassfishi, tomcat kullan" dediler, e onun da nasıl kullanılacağını yazmıyor. Internet oldukça karışık durumda. Sıfırdan başlayanın anlayabileceği tarzdan bir yer yok. Bu süreçte ufak tefek sinir krizleri geçirirken beni nispeten rahatlatan bir yazı buldum. Sanırım JSFe her başlayanın okuması gereken bir belge bu. JSF ile sanırım kimin ne zaman nerede tatilde olduğunun kaydını tutan bir uygulama ile toplantı salonu saat çizelgesi/rezervasyon türü işleri yöneten bir uygulama geliştireceğim. Ardından ay sonunda SOA (Service Oriented Architecture) üzerine bir sunum yapacakmışım. Bakalım tüm bunlar nasıl yetişecek...

Bu arada, klimalar çarptı galiba, fena üşütmüşüm :(


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus