Category: Türkçe

Date:

"Bayram ve Yılbaşı" adlı yazımda zamanımızı iyi kullandık mı diye sorgulamalıyız kendimizi demiştim. KendiKum Saati kendimi o kadar sorgulamış olacağım ki çok sıkıldım ve uzun zaman sonra tekrar kitap okumaya başladım. Zira kitap okumak, sıkıldığım zamanlarda bana en iyi gelen şeylerden biri. Kitabın adı da "Önemli İşlere Öncelik". Benim en sorunlu olduğum konuya parmak basıyor bu kitap. Diyor ki: "Hayatımızda gözümüz o kadar körleşmiştir ki, hangi işin acil, hangi işin önemli olduğunu algılayamayız. Önümüze gelen her acil işi önemli olarak algıladığımız için asıl önemli olan işleri asla yapamayız. İnsan için 4 tane alan vardır.

  • 1. Alan: Önemli ve Acil: hedeflerimize ulaşmamız için mutlak gerekli olan ve zaman kısıntısı içerisinde olan işler.
  • 2. Alan: Önemli ama Acil değil: Kişisel gelişimimiz, toplumsal sorumluluklarımız
  • 3. Alan: Önemsiz ama Acil: Acilen yapılması gereken hayır diyemediğimiz ama bize bir şey kazandırmayan şeyler,
  • 4. Alan: Önemsiz ve Acil değil: Ivır, zıvır, TV, boş boş gezinme vs.

Biz sürekli 1. ve 2. alanda olmalıyız. Ancak günlük hayatımızı gözden geçirirsek genelde 3. alanda olduğumuzu görürüz. Siz ne kadar çok iş yaparsanız yapın, 3. alanda yaptığınız hiçbir iş size bir şey katmayacaktır. 1. ve 2. alandaki işleri bitirdikçe ise işlerinizin azaldığını göreceksiniz. Her şeyi çabuk yapmaktansa doğru şeyi yavaş da olsa yapmak çok daha iyidir."

Bunları okuduktan sonra düşünmeye başladım, hakikaten hep 3. alanda geziniyoruz. Acil gözüken her şeyi önemli sanıp yapınca da önemli şeylere vakit ayıramıyoruz.

Bilgisayar ProgramcısıBu bilgileri okumama rağmen kendime hakim olamadım ve Belgeler kısmındaki belgelerin kaç kere indirildiğini görmek, kolayca yeni belge ekleyip düzenlemek, yeni belge eklendiğinde bunu takipçilerine duyurmak için PHP ile bir program yazmaya başladım. Uzun süre gerektiren bu programı bir günde yazmaya kalkınca da kod karmakarışık bir hal aldı tabi. İşin kötüsü sürekli "acaba güvenlik açığı var mı?" diye korkarak yaşayacak olmam. Dolayısıyla "acaba işi tam bitirmeden kaldırsam mı siteden acaba?" diye düşünürken siteme gelen saldırılar nedeniyle kaldırmak zorunda kaldım.
Bunun dışında aşağıdaki kod ile aralık ve ocak aylarında Pardus Kullanıcıları Listesine kaç ileti gönderdiğimi buldum. Sonuç felaket:

 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
10
11
12
13
14
15
#!/usr/bin/python  
\# -\*- coding: utf-8 -\*-

import urllib2

ocak="http://liste.pardus.org.tr/pardus-kullanicilari/2007-January/thread.html"  
aralik="http://liste.pardus.org.tr/pardus-kullanicilari/2006-December/thread.html"

gelen_ocak = urllib2.urlopen(ocak)  
veri\_ocak = gelen\_ocak.read()  
print "Ocak: ", veri_ocak.count("Ahmet Emre Alada")

gelen_aralik = urllib2.urlopen(aralik)  
veri\_aralik = gelen\_aralik.read()  
print "Aralık: ",veri_aralik.count("Ahmet Emre Alada")

Sonuç 56 ve 91 oldu. Yani, işim gücüm yok her gün aralıkta günde ortalama 3 tane, ocakta 8 tane ileti göndermişim. :) Bunun sebebi bu günlerde yeni Pardus kullanıcılarının artması. Listeye gelenlerin genelde aynı soruları sorması sebebiyle hep aynı cevapları vere vere bu güzel sayılara ulaşmışım da farkında değilim.

Bununla birlikte bugün Pardus-Wikiye yeni bir makale yazdım: NASIL:Gnokii. Bu makalede cep telefonunuzun telefon rehberine nasıl ulaşıp, bilgisayardan nasıl kısa ileti gönderebileceğinizi anlattım. Hatta bu gnokii adlı programı kullanarak; bayramda yazdığım bir python betiğine hazırladığım listedeki her kişiye, kendi adına hitaben bayram tebriği gönderttim. Çok hoş oldu :)


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus