Category: Türkçe

Date:

Fiber

Bu yazımda Kimlik, Pasaport, Sürücü Belgesi gibi belgelerin hepsini yenileme sürecindeki tecrübelerimi anlatacağım. Anlattıklarım Mart-Nisan 2017 dönemi için geçerli. Zaman geçtikçe değişiklikler olabilir. Süreçler ve ücretler 2017 itibariyle geçerli. Güncel ücretleri araştırmanızda fayda var.

Kimlik Yenileme

Çipli kimlikler dağıtılmaya başlandı. Mevcut kimlikler ise 10 yılı doldurana kadar geçerli olacak. Sonrasında yenilemek gerekecek. Evlenip yenilemek isteyenlerse derhal başvurmalı. Başvurular ise randevulu yapılıyor. Ancak birçok ilde yakın zamana randevu almak mümkün değil. Farklı ilçeleri deneyebilirsiniz. Bazı illerdeyse ertesi güne bile randevu alınabiliyor.

Randevu sistemi çok sorunlu. Sürekli yavaşlıyor. 1-2 dakikalığına hızlandığı zamanları yakalayıp hızlıca işinizi bitirmeniz gerekli. Ben 30 kere denedim anca alabildim. Her bir kişi için ayrı randevu almak gerekli. Her yarım saatlik aralıkta birden fazla randevu veriliyor. Telefonla randevu almayı da düşünebilirsiniz, denemedim.

Evleniyorsanız bilgilerinizi nüfus müdürlüğüne rica etmeniz halinde ertesi gün gönderebiliyorlar. Sisteme yansıması 2-3 günü bulabiliyor, ancak 1 hafta bekleyip gitmek en garantisi.

Randevu almamıza rağmen daha erken bir tarihte sabah 8'de nüfus müdürlüğüne gittik. Kapıda kuyruk oluşmaya başlamıştı. 8.30 gibi kuyruk uzadığı bir anda kapılar açıldı ve birer sıra numarası aldık. Kimlik yenileyecekler ve adres işlemleri yapanlar farklı numara alıyor. Randevulu ve randevusuzlar da. Randevulu gelen birisi 901 numara alırken randevusuz bizler 604-605 numara alabildik. Randevusuz olanları aralarda alıyorlarmış. 9.10 gibi sıra bize geldi. 1 adet biyometrik fotoğraf (sonra iade ediliyor) ve mevcut kimlik istendi. Fotoğraf bir forma yapıştırıldı ve altına imza attık. Form taratıldıktan sonra fotoğraflı form iade edildi. Ardından parmak ve avuç içi taraması yaptık. Adres telefon bilgileri ve din hanesinin kaydı konusunda terihimiz soruldu. Kan grubu için ehliyetteki bilgiyi gösterdik. 16 TL ücret tahsil edildi. Pasaport başvurusunda bulunmak üzere geçici kimlik belgesi istedik ve bir A4 kağıda hazırlandı. Yeni kimlik gelene kadar geçerli olacakmış, 15 gün geçerlilik gibi bir durum yok. Eski kimliğimiz iade edildi ama "bankacılık vs işlemlerde kullanmayın sakın, geçerli değil artık" dendi. Geçici belgeleri müdüre imzalattık ve 9.30'da işlem tamamlanmıştı. Geçici belgede temel bilgiler vardı sadece.

2 haftaya kalmadan da yeni kimlik adresimize ulaştı. Üzerinde hane bilgileri, kızlık soyadı, kan grubu, din gibi özel bilgiler mevcut değil.

Pasaport Başvurusu / Yenileme

2016 sonu itibariyle yeni çip uygulamasına geçildi. 2016 öncesinde verilen çipli pasaportlarda parmak izi (alınmasına rağmen) saklanmıyordu. Bu sebeple uluslararası uyum sebebiyle pasaportunuzu yenilemeniz iyi olabilir. Öncelikle randevu alıyorsunuz. Sizinle beraber toplam 3 kişiye kadar aynı saate randevu alabilirsiniz. Eğer hata alırsanız yenilemek ya da tekrar denemek sorunu çözebiliyor.

Eğer mevcut pasaportunuz varsa pasaport defter bedelini anlaşmalı bankalara (birçok büyük banka) yatırıp (94 TL) dekontunu almanız gerekli. Kendi kimliğinizi kullanarak (TC kimliklerini söylemek suretiyle) birden fazla kişi için yatırabiliyorsunuz. Geçerli pasaportunuz yoksa defter bedeline (94 TL) ek olarak 10 yıllık süre için 573 TL harç bedeli yatırmanız gerekli. Güncel ücretleri e-pasaport sitesinden inceleyebilirsiniz.

Gerekli olan belgeler:

  • Kimlik (Geçici kimlik belgesi kabul. Soyadı değişikliği varsa kimliğe yansımış olmalı)
  • Geçerli pasaportunuz
  • Harç ve defter bedeli dekontları
  • 2 adet biyometrik fotoğraf

Randevu saatinden yarım saat önce gidip parmak izi vermeniz gerekiyor. Yoğunluk olabiliyor, bizim toplam süreç 1 saate yakın sürdü. Parmak izinin ardından size bir iz raporu veriliyor. Daha önce parmak izi verdiyseniz birkaç parmak taratıp "sistemde kayıtlı" belgesi veriliyor. Bununla pasaport bürosuna gidiyorsunuz. Randevu saatiniz geldiğinde belgeleri veriyorsunuz. Eski pasaportunuz delgeç ile delinip iptal edilerek size geri veriliyor. Başvuru formunu imzalıyorsunuz. Pasaportunuz yaklaşık bir haftaya adresinize ulaşıyor.

Ehliyet (Sürücü Belgesi) Yenileme

Yakın zamanda çipli, ulusararası geçerliliği olan sürücü belgeleri dağıtılmaya başlandı. Mevcut sürücü belgelerinin 2020 yılından önce yenilenmesi gerekiyor. Yurtdışında kullanabilmeniz içinse derhal yenilemeniz gerekli.

Öncelikle Sürücü Randevu sitesinden randevu almanız gerekli. İstanbul'da birçok yerde 2 ay sonrasına anca randevu alınabiliyor.

Gerekli olan belgeler:

  • Kimlik (Geçici kimlik belgesi kabul. Soyadı değişikliği varsa kimliğe yansımış olmalı)
  • Mevcut sürücü belgeniz
  • Kan grubunuz mevcut sürücü belgenizde yazmıyorsa kan grubu kartı.
  • 2+(1 ya da 2) adet biyometrik fotoğraf (ehliyet için deyin).
  • 13 TL'lik hizmet ve 2 TL'lik değerli kağıt ücretini Vakıfbank ya da Halkbank'a yatırdığınıza dair kaşeli imzalı 2 dekont. (Internet bankacılığı kabul edilmiyor, olsa bile mutlaka mühür bastırmanız gerekli)
  • Sağlık Raporu

Biyometrik fotoğraf çekilin ve Aile hekiminizden randevu alın ya da doğrudan gidin. Günde 20 randevusuz hasta bakabiliyorlar genelde. Bu raporu aile hekimi ücretsiz, özel sağlık kurumları 70 TL civarında ücret ve 2 biyometrik fotoğraf karşılığında veriyorlar. Aile hekiminiz gözlerinizi sınayacak. Gözlüksüz göremiyorsanız gözlükle gidin mutlaka. Kronik bir rahatsızlığınız yoksa 1 fotoğrafı kesip forma yapıştırarak rapor hazırlayacak. Gözleriniz net görmüyorsa "Gözlüklü" ya da "Gözlük veya lensle" sürebilir koşulları not edecek.

Ehliyet randevusuna yakın bir tarihte bankaya giderek harç ücretini yatırın yatırın, zira hesap numaraları değişebiliyor. Eski hesaba yatırırsanız sistemde gözükmez.

Randevu günü belirtilen saate yarım saat kala emniyet müdürlüğüne gidip parmak izi verin ve parmak izi raporu alın. Eğer daha önce parmak iziniz alındıysa bile sistemden kontrol ediliyor ve size bir kağıt veriliyor. Size verilen kağıtla Trafik bürosuna gidin. Saatiniz geldiğinde isminizi okuyacaklar. Bir önceki saatten kalanların belge eksiği vs sebeplerle işleri uzayabiliyor, sizin işinizi de uzatabiliyor. Randevu saatinin hemen sonrasında işiniz olmasın. Sıranız geldiğinde belgelerinizi veriyorsunuz, imza attırıp size 15 günlük geçici sürücü belgesi kağıdı veriyorlar. 2-3 güne ehliyetiniz gönderiliyor. Ben saat 10.30'da ulaştım, 11'de randevum vardı. 11.30 gibi işlemler sonuçlandı.

Ne kadar zaman alır?

Normal şartlar altında, yeterince önceden randevu alınması şartıyla 1 günde tüm işler halledilebilir. Sabah nüfus müdürlüğünden kimlik için başvurup geçici kimlik belgesi alıp öğlen pasaport, öğleden sonra ehliyet başvurmak mümkün. 2 haftaya da tüm belgeler elinize ulaşır. Evlilik gibi evrakların sisteme girilmesinin beklenmesi gereken durumlarda nikahın ardından 16 günde yapılabilse de zamanında doğru hamlelerle 3-4 güne kadar kısaltmak mümkün gibi görünüyor.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus