Category: Türkçe

Date:

Girişimci olmaya mı niyetlendiniz? Yatırımcıya gidip yatırım mı isteyeceksiniz? Yatırımcıların en önemsediği şey proje fikriniz mi sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz.

Proje fikri elbet önemli olmakla birlikte yatırımcılar en çok ekibin kalitesiyle ilgilenir. Şu soruları sorarlar:

  • Ekip üyelerinin konu hakkında teknik bilgileri yeterli mi?
  • Ekip üyelerinin arkaplanları, tecrübe ve başarıları neler?
  • İletişimleri, karakter yapıları bu iş için müsait mi? Birbirlerini tamamlıyorlar mı?
  • Kaç ortaklar? 1 çok az, 2 kararında, 3 belki, 4 çok fazla.
  • Ortaklar birbirini ne kadar süredir tanıyor? Birbirlerine ne kadar güveniyorlar?

Gördüğünüz üzere ekip çok önemlidir. Benim bir fikrim var diyerek tek başınıza yola çıkarsanız yatırım almanız bir hayli zor. Mutlaka bir ortağınız olmalı. Peki bu ortağı nasıl seçeceksiniz?

Tanışıklık ve Güven

Uzun süreden beri tanıdığınız (ya da birlikte bir şeyler yaptığınız) ve güvendiğiniz birisi olması çok büyük artı. Aksi takdirde aranızda bir güvensizlik olması durumunda işler çok ağır ilerler. Uyuşmazlığın ileriki zamanlarda ortaya çıkması ise çok iyi giden bir projenin batması anlamına gelebilir. Bununla birlikte bir kişi çok iyi bir arkadaşınız olabilir ama iyi bir ortak olacağı anlamına gelmiyor. Birlikte çalışabiliyor olmanız önemli.

Birbirini tamamlama

İki ortak birbirine çok benzer teknik ve karakter özelliklere sahipse ve birbirlerini tamamlamıyorsa mutlaka bir gün üçüncü bir ortağa ihtiyaç duyacaklardır. Bu da gereksiz hisse kaybı anlamına gelebilir. Ortaklar birbirlerini tamamlamalı. Teknik açıdan düşündüğümüzde birisi mühendis, birisi satış ve pazarlamacı olabilir. Ya da karakter olarak düşündüğümüzde birisi içe kapanık ve şüpheci iken birisi dışa dönük ve iş bitirici olabilir. Birisinin yapamadığını diğeri yapar. Elbet çatışmalar çıkacaktır ama tek seslilikten iyidir. Anlaşılacak bir iş bölümüyle işler çözülebilir.

En iyi kombinasyon ise birbirini tamamlayan yetenek ve karakterlere sahip olup çatışmaları azaltacak derecede benzer düşünce tarzına sahip olmalarıdır.

Açık Fikirlilik ve İletişim

Ortağınızın açık fikirli olması lazım. Her türlü fikri ve alternatifi değerlendirebiliyor olmalı. Kendi fikrinde diretmemeli. Yeniliklere ve öğrenmeye açık olmalı. Ben her şeyi bilirim havasıyla gezen birisiyle anlaşmanız pek olası değil. Girişimci iletişime açık olmalı. Kendisini net ifade edebilmeli ve başka fikirleri saygıyla dinleyip değerlendirebilmeli. Eleştiri kabul edebilmeli.

Vizyon

Benzer vizyon sahibi olmalısınız ki ortak bir şirket kültürü ve vizyonu oluşturabilesiniz. Vizyonu çok farklı iki kişinin çatışması işten değildir. Örneğin bir ortak para için, bir ortak şöhret için, bir ortak çözüm üretmek/faydalı şeyler yapmak için çalışıyorsa şirketi ne zaman satmalı konusunda anlaşamayabilirler. Birbirinize motivasyon kaynağınızı sorun.

Maddi Koşullar

Ortak adayınızın borçları var mı? Girişim uzun soluklu ve maddi yönden sıkıntılı bir süreç. Borçlu bir kişinin acil nakde ihtiyacı vardır ve yola uzun süre devam edemeyebilir. Hiç maaş almadan ne kadar süre dayanabilirim (runway) ve ortaya ne kadar nakit/vakit koyabilirim sorusunu her ortak kendine sormalı ve cevabını ortak adayıyla paylaşmalıdır.

Girişim tam zamanlı bir iştir, çalışıyorsanız işten çıkmanız gerekecektir. İşten çıkmadıysanız yatırımcılar sizi ciddiye almayabilirler. İşten çıktığınızda başarısız olmanız durumunda tekrar işe girebilecek misiniz bunu da her ortak için göz önünde bulundurmakta yarar var.

Kalite: A+

Yazılım girişimlerinde A+ (en iyi kalite) bir yazılımcı, B+ bir yazılımcıya göre 20 kat daha verimli olabiliyor. Ortak adayınız A+ mı? A+ ortak bulamıyor musunuz? Fikriniz yeterince ilgi çekici değildir belki? Ayrıca çoğu zaman A+ yazılımcılar çalışan olmaktansa ortak olmayı tercih ederler.

Sorumluluk: Evlilik, çocuk vs.

Girişimcilik, yeri geldiğinde geç saatlere kadar ve haftasonları dahi çalışma gerektiren bir süreç. Eğer ortaklarınız evliyse ve üstelik çocukları varsa bu tempoya ayak uydurmaları zor olabilir. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekli.

Girişim İnsanı mı

Her insan girişimci olacak diye bir kaide yoktur. Bir başkasının kendisine ne yapılacağını söylemesini bekleyen, "ben şunu yapmaya başladım" yerine "şunu yapmalıyız" diyen, saat 5 olunca ofisten çıkan bir insan belki de girişimci olmak yerine çalışan olarak daha kurumsal bir şirkette çalışmalıdır.

Ortaklık evlilik gibidir. Hemen adım atmayın, karşınızdaki kişiyi iyice tartın, biçin. Sonraki alımları yaparken de emin emin olmadığınız hiçbir kişiyi almayın.

"When there is doubt, there is no doubt." -- Max Levchin


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus