Category: Türkçe

Date:

Bu yazımda yurtdışından verdiğiniz bir siparişin FedEx ile gelmesi durumunda nasıl bir süreçten geçeceğinizi anlatacağım. Benim örneğim Indianapolis ABDden İstanbula gelen bir elektronik cihaz üzerine olacak. Cihaz $100ın üzerinde. Siparişi verdiğiniz şirket size kargo takip adresi verecek. Bu adrese girdiğinizde sayfanın başında takip numarası yazıyor. Bu numara çok önemli.

20 Aralık: Siparişiniz Indianapolisten kargoya verildi
20 Aralık: Siparişiniz akşam Fransada: ROISSY CHARLES DE GAULLE CEDEX FR.
22 Aralık: Siparişiniz İstanbulda gümrüğe teslim edildi:

1:56 pm Clearance delay - Import ISTANBUL TR
Unknown status: Non-FedEx broker.
12:27 pm In transit ISTANBUL TR
Package available for clearance
12:22 pm At destination sort facility ISTANBUL TR

Package available for clearanceı gördüğünüzde hemen fedexgumruk et mngkargo/com/tr adresine bir e-posta yazın. E-postada takip numaranızı, ürünün ne olduğunu (A yapmak için B makinesi gibi), ne amaçla kullanılacağını (ticari vs şahsi) belirtin ve gümrük işlemleri için ne yapmanız gerektiğini sorun. 2 gün sonra fiziksel adresinize fedexgumruk adresine e-posta yazın ya da verilen telefon numarasına telefon edin diye bir belge gelecek. Niye bekleyesiniz ki? Beklediğiniz her gün ek antrepo ücreti ödemek durumunda kalabilirsiniz. Ben 22sinde yollanan, 23ünde fiziksel adresime gelen belgeyi görür görmez 23ü akşamı yazıp 24ü sabahı yanıt alabilmiştim.

E-postanıza "hemen sorgulattırıyorum" diye bir cevap alacaksınız ve yaklaşık 6 saat sonra yetkili kişi (bu e-postada CCde olan kişi) size ek soru sorabilir (ürünün ne olduğunu anlamadık, hangi amaçla kullanılacak vs) ya da ödemeniz gereken tutarı, banka hesap bilgilerini ve vekalet formunu verebilir.

Yapmanız gerekenler:

  1. belirtilen antrepo ücretini (~150 TL) ve vergi (malın fatura değerinin %20si) tutarını belirtilen hesaplardan birisine EFT yapın. Ticari olması durumunda tutarlar ve hesaplar farklı olacaktır.
  2. gönderilen formun çıktısını alıp, doldurup, ıslak imzayla imzalayıp, taratın
  3. taratılan formu ve EFT dekontunu size ulaşan yetkiliye gönderin.

Gönderdikten sonra herhangi bir onay almadım ancak ertesi gün (25inde) "International shipment release - Import" gibi bir ibare gördüğümde gümrükten geçtiğini anladım. Ayın 30unda da paket elime ulaştı.

Açıkçası acısız bir süreç olduğu için FedExe teşekkür etmek gerek. Vekalet sistemi sayesinde gümrük merkezine gidip 1-2 günümü harcamaktan kurtulmuş oldum. Eğer paket USPS+PTT ile geliyor olsaydı gümrüğe takılmamama ihtimali az da olsa vardı ancak tüm işlemleri bizzat halletmek zorunda kalacaktım. Bizzat halletmeniz durumunda bir mekandan diğerine git gelleri araç ya da taksiyle yaptığınızda zaten antrepo bedeline yaklaşıyorsunuz.

İyi alışverişler,


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus