Category: Türkçe

Date:

Hatırladığım kadarıyla 96dan beri bilgisayar kullanıyorum. 96 ve 97 yıllarında kuzenimin bilgisayarında 3D Studio Max ile uğraştığımı, resim yaptığımı, 97nin sonunda ise yalvar yakar kendi bilgisayarıma kavuştuğumu hatırlıyorum: Pentium MMX 166Mhz, 16 MB RAM, 2 MB Ekran Kartı, 4GB Harddisk!

Bilgisayarıma ilk yüklemeleri yapmak için gelen bilgisayarcının CDsinden virüs bulaşmıştı sisteme ve güzelim bilgisayarımı 2 ay kullanamamıştım. Sonralarda ise NFS II ve birtakım zamane oyunları oynamakla vakit geçirmiştim. Arkadaşlarımı toplayıp evde şölen yapıyordum adeta. Yıl 98 olunca, Internet geldi eve. Başladım IRC odalarında sohbet etmeye. Millet inanmıyordu yaşımı söylediğimde. Derken MIRC denilen programın özel scriptlerle geliştirilmiş sürümlerini keşfettim. Bir süre kullandım, çok hoşuma gitti. Birçok şeyi otomatikleştiren bu programlara merak saldım bu sefer. İnceledim, inceledim... Script yazmayı öğrendim ve kendime özel 2 adet MIRC sürümü ortaya koydum. Böyle başladı programcılığa ilgim. Sonra bilgisayar dergileri alıp programcılıkla ilgili olan bölümleri okumaya başladım. Köşe yazarlarından Sayın Hakkı Öcal, HTML, Javascript, PHP, web teknolojileri konularında yazılar yazıyor, bazı aylar da ek olarak kitapçıklar sunuyordu. Kısa bir süre sonra kendi kendime HTML sayfalar yazmaya başlamıştım. Sonrasında başka bir köşede Delphi ile nasıl şaka programı yapımı anlatıldığını gördüm. Bir pencere vardı, üzerinde Sibel Canın resmi. Altında da "Bu güzel sanatçının şovunu izlemek istiyorsanız lütfen Başlat tuşuna basınız." yazıyordu. Başlat tuşuna basınca ise tuş oradan oraya kaçıyordu. O kadar hoşuma gitmişti ki, hemen Delphi kurdum ve programın aynısını yazdım. Oldukça hoşuma gitmişti, programcılık kolay bir şey gibiydi. Sonrasında Borland Delphi ve Borland C++ Builder kitapları aldım. Kitapları kurcaladım ve ufak tefek birçok program yazdım. Sonra araya lise girdi, lisede web sitesini yapmak dışında ciddi bir etkinlikte bulunmadım nedense, ancak üniversiteyi kazanır kazanmaz yine sarıldım yazılıma.

Bugün eski CDleri karıştırırken bahsettiğim programları buldum ve kendi kendime "ya ben ortaokula gitmedim mi yoksa?" dedim açıkçası. Neler mi yapmışım? TCP/IP Socket iletişimi kuran client/server programları, mirc scriptleri, Özel IRC İstemcisi, Ekran koruyucular, web sayfalarına CGI koduyla sayaç üreteci, CGI ile form işleme, PHP ve MySQL ile ufak tefek denemeler, Özışık Gıda firması için tasarladığım bir web sitesi, Bitkisel ürünlerle ilgili tasarladığım bir site, borsacılara tüyolar vermeyi hedefleyen bir site, masum bir trojan (kötü amaçla kullanmadım, sadece deneme :) ), port scanner, yanlışlıkla çalıştırmam sonucu kendi sistemime format atan bir virüs (yine öğrenme amaçlıydı, merak etmiştim nasıl yazıyorlar şu virüsleri diye. Ancak çoğu virüs 40KB civarındayken Delphi ile 300KBdan küçük dosyalar elde etmek mümkün değildi, bu durumu o zamanlar çözememiştim bir türlü), mp3 çalar, sanal klavye (bilgisayar başında çok oturuyorum diye klavyemi almaya kalkmışlardı da), menajerlik oyunu teşebbüsü, sinek vurma oyunu, soru bankası oluşturucu (delphi>perl), lisemin web sitesi. Daha bir sürü deneme amaçlı ufak programlar. Ha bir de, Hakkı Öcalın köşesinde tanıttığı HTMLci adında bir HTML editörüm vardı. Sağolsun, genç programcıları heveslendirmek için elinden geleni yapıyordu.

Aradan bunca sene geçmiş. Çevirmeli bağlantı, disket, Windows 3.1, 95, 98, XP zamanları... Bahsettiğim sistemlerin kararlılığı(!) sebebiyle sık sık format atmak gerektiğinden her seferinde yeni bir CD ile yedekleme ve olur olmaz her derginin CDlerini biriktirme sonucu tonla (50+) CD, sisteme geri yüklenmeyen, unutulan dosyalar ortaya çıktı. Aradan 10 sene geçtikten sonra, dedim dosyaları toparlama zamanı geldi. Tüm yedek dosyalarımı ortaya döktüm. İyi ki de dökmüşüm, oldukça güzel anılarla karşılaştım. Unutulmuş fotoğraflar, yazılar, şarkılar, programlar... Şimdilerde CDlerimin ölmeye başlaması üzerine hepsini derleyip toplayıp DVDlere yedeklemeyi düşünüyorum, herkese tavsiye edilir. Dolabımda büyük bir yer açılacak ve yedek alma işi kolaylaşacak.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus