Category: Türkçe

Date:

Zorlu doktora yeterlilik sınavımı geçtim. Şimdi sırada tez konusu belirleyip onu kabul ettirmekte. Doktoraya başlayalı 2.5 sene olmuş. Demektir ki yarıya gelmişim. Şu sıralar da tezim için deney tasarımı ile uğraşıyorum. Altı aya kadar konuyu sunmam bekleniyor. Sosyal ağlarda yayılımı inceleyeceğim.

Bir yandan da son dönemdeki trendleri takip etmekteyim. Startup devri tüm dünyada başladı. Birçok girişimci gördükleri sorunlar üzerine çözümler üreterek kendi şirketlerini yapmaya koyuluyorlar. Son dönemde popüler gördüğüm konular ise Social & Mobile Applications, Crowdfunding, 3D Printing, Analytics, Big Data. Amerikada para kazandırmasa bile büyüme gösteren firmalara büyük yatırımlar yapılırken Türkiyede ise yatırımcıların (para kıtlığından) risk almak istemeyip doğrudan para getiren projelere ortak olması sebebiyle e-ticaret projeleri daha sık görülüyor.

Bazılarınızın aklına benimki gibi bir sürü fikir geliyor olabilir. Hepsini yapmaya vakit yok tabii ki. Bu durumun üstesinden gelmek için yeni crowd-idea sistemleri ortaya çıkmakta. AssemblyMade "aylık ücreti olan web servisi" formatındaki proje fikrinizi gönderip sizin için yapmaları durumunda %5 pay aldığınız bir sistem. İsteyen herkes projeye katılıp bir parçasını geliştirip hisse kazanabiliyor. Bu sayede proje bittiğinde yaptığınız iş kadar hisse sahibi oluyorsunuz. Fikir sahibi ise sadece fikrini göndererek para kazanmış oluyor. Henüz baya yeni bir sistem. Sadece bir proje üzerinde aktif çalışma var, aylardır aynı 9 proje ise oylama durumunda. Yeni proje eklemesi yapılmıyor bu 9luk listeye.

Quirky ise alet edavat icatlarınızı paylaşıp ürün haline getirebileceğiniz bir ortam. Fikrinizi paylaşmanız karşılığında pay veriliyor, bir ay içerisinde 200 oy alırsanız uzman değerlendirmesinden geçiyor. Eğer kabul edilirse geliştirilmeye başlanıyor. Tüm topluluk aletin özelliklerinden, mekanizmasından, renginden, fiyatından, isminden, sloganına kadar birçok safhada yer alıp hisse yüzdesi toplayabiliyor. Ürün en sonunda Quirky markası ile üretime geçiyor ve kendi sitesinde satışa sunuluyor. Satışlardan elde edilen kar hissedarlara dağıtılıyor. Şu ana kadar yüksek meblağlar kazanan az sayıda insan gördüm, biri burada. Ayrıca oylama yaparken en yeni ve süresi bitmek üzere olana göre sıralama imkanı veriliyor. Fikrinizi girdikten 2 gün sonradan son günlere kadar kimse fikrinize denk gelmiyor. Bu sebeple milletin fikirlerine oy verip oy istemeniz gerekli. Biraz suyu çıkıyor işin bu noktada. Bakmak isterseniz: benim sayfam

Sadece ticari değil, hayır işleri için de güzel fikirler türemekte. "Yedim say" hikayesini duymuşsunuzdur belki. Adamın biri canı bir şey yemek istediğinde parasını kumbaraya koyup "yedim say" deyip yemiyormuş. Biriktirdiği paralarla hayır işlerine koyulmuş. Shout for Good da buna benzer bir sistem. Sistemin amacı bir fincan kahve tarzı günlük hayatımızda yer alan öğelerin değerinin ihtiyaç sahiplerine bağışlanması. 5 TLye bir kahve içmek yerine bir ihtiyaç sahibine bağışta bulunabiliyorsunuz. Bu sistemin bir klonunun ülkemizden çıkmasını ümit ediyorum.

Global Rich List ise gelirinizi girerek dünyadaki kaç milyar insandan daha iyi durumda olduğunuzu görebileceğiniz bir site. Sayfanın alt kısımlarına indikçe ilginç şeyler göreceksiniz, sürpriz olsun. Bu sistemi ülkemizdeki yardım kuruluşları uygulasa keşke. Pek oralı olmuyorlar gibi.

Bir Silgi Bir Kalem sitesi ise ülkemizden çıkan bir hizmet. Okulların ihtiyaçlarını listeleyebildikleri ve bağışçıların internetten okullara bu malzemeleri gönderebildikleri bir site. Dönem açılmak üzere, dileyenler okullarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilir. Birçok öğrencimizin ihtiyaçları mevcut.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus