Category: Türkçe

Date:

4.5'nin hayatımıza girmesiyle birlikte herkesin çevresine sorduğu bir soru var: faturalarımız kabaracak mı? Eğer 4.5G ile ciddi bir hız artışı gerçekleşirse, 5 saniyede açılan site 1 saniyede açılırsa ve bu durum sizi daha çok Internet'te gezinmeye sevk ediyorsa: evet, Internet kullanımınız artacak, daha fazla boşa vakit geçireceksiniz, kotanız daha çabuk dolacak, (olursa) kota fazlası fatura edilecek.

Bu durumu altınızdaki eski arabanızın alınıp yerine Lamborghini koyulması gibi düşünebilirsiniz. Altınızda Lamborghini varken hem çok daha fazla gezmek isteyeceksiniz, hem de daha kısa sürede çok daha uzun mesafeler kat edebileceksiniz. Bu da daha fazla benzin sarfiyatı anlamına gelecektir.

Bu bilgiyi başka yerlerden de duymuş olabilirsiniz, ama şimdi söyleyeceğim nokta gözardı ediliyor. Operatörler kotanın %80'i ve %100'ü dolduğunda haber verebiliyor. Kota kullanımı %100'e ulaştığında da muhtemelen Internet'te olacaksınız (Internet'te olmadan kotanız dolmayacağına göre). Bu da şu anlama gelmektedir:

Kotanız dolmuştur mesajı gelir gelmez Internet bağlantısını kapatsanız bile 2-3 saniye içinde kota aşımı sayılacak veri transferi gerçekleştirilir.

Kota aşımı örneği

3G ile Twitter'da gezinirken mesajın gelmesinin hemen ardından 2-3 saniye içerisinde Interneti kapatmanız durumunda 1MB fazladan aktarım yapılmış olabilir (ekran görüntüsünde görüldüğü üzere benim başıma geldi). Bu durumda paket aşımı tarifesiyle ücretlendirilirsiniz. Örneğin kendi operatörümde 1-1.3MB fazla transfer için 13 ve 17TL ödediğim oldu. Kendilerine bu durumun hiç hoş olmadığını belirttiğimde ise "mesajla sorgulayarak kota durumunuzu öğrenebilirsiniz" demekle yetindiler. Her dakika kota korkusuyla mı yaşamalıyım ben? Telefonun kendi veri kullanım sayacı da ay ortasında hediye olarak verilen Internet ek paketleriyle şaşırtılıyor, pek pratik işlevi kalmıyor. Diğer operatörlerde de benzer durumun olduğunu sanıyorum.

Haberlerdeki iddia: 4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek.

Ben altyapı yetersizliği sebebiyle bu iddianın gerçekleşeceğine inanmıyorum. Zira bu hızları fiberoptik kablolarla verseler bile yurtdışı çıkışlarımız sınırlı olduğu sürece belli bir hızın üstüne çıkmak mümkün değil. Yine de bu iddianın gerçekleşeceğini varsayalım ve hesaplayalım.

Kotamızın sonuna geldiğimizi ve 8 GB olmasına rağmen boyutundan bi-haber olduğumuz bir videoyu seyretmeye başladığımızı düşünelim. 3 saniye içerisinde 4 GB'lık film indirilmiş olacak. Bu da 4GB = 4096MB = 4096 * 10 TL = 40960TL faturaya tekabül edecektir. 3 saniyelik bir dalgınlığın faturası 41 bin TL.

Gördüğüm kadarıyla 4.5G iddia edilen hızlara ulaşamadı. Kapsama alanı da henüz yeterli değil. Kota sınırlaması ve aşım ücretleri bu haldeyken 4.5G kullanmak akıllıca gelmiyor bana. 3G ya da 4.5G. Hangisini kullanırsanız kullanın, kota aşımlarına dikkat edin. Çünkü acımasız bir cezalandırma tarifesi var.


Share: FacebookGoogle+Email


comments powered by Disqus